Καιγόμαστε. Ξανά. Μια επαναλαμβανόμενη κατάβαση στην Κόλαση κάθε καλοκαίρι. Γράφουμε για τις αδυναμίες του επιτελικού κράτους. Ξανά. Μια επαναλαμβανόμενη κίνηση που τείνει να γίνει συνήθεια ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Η ψυχική φθορά που προκαλείται από τις εικόνες των καμένων δασικών εκτάσεων και περιουσιών έχει δώσει τη θέση της στο «δεδομένο». Ίσως είναι μια άμυνα του εγκεφάλου απέναντι στο παράλογο. Δημιουργεί μια «φυσιολογικοποίηση», πλάθει τη δική του πραγματικότητα στην οποία η φωτιά έχει επιβληθεί στο ελληνικό καλοκαίρι, αποτελεί αναγκαστικά μέρος του. 

Ξέρεις τι έρχεται μόλις το ημερολόγιο δείξει Ιούνιο, ξέρεις τι θα ακολουθήσει τους επόμενους θερινούς μήνες με αποκορύφωμα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Οι πυρκαγιές, η στάχτη, το χάος, τα ζώα που τρέχουν πανικόβλητα στους δρόμους είναι μέρος του προγράμματος. Ακόμα και οι ανούσιες -αν όχι ηλίθιες- ερωτήσεις δημοσιογράφων σε άτομα που προσπαθούν να σώσουν ό,τι σώζεται (μέχρι και λεκάνες είδαμε να χρησιμοποιούν), έχουν περάσει στη σφαίρα της λογικής. Δεν είναι λογικό.

Οι κάτοικοι, όπως και τα ζωάκια σε Πεντέλη, Ντράφι, Ανθούσα, Παλλήνη, Διώνη, Γέρακα και Δαμασάρι πέρασαν μια εφιαλτική νύχτα ενώ σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής και τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιό νωρίς το πρωί, «υπάρχουν διάσπαρτες εστίες σε όλη την κόκκινη περίμετρο και ενεργά μέτωπα εκεί που φαίνονται οι έντονες κόκκινες γραμμές, στον Γέρακα, στην Ανθούσα, στην Παλλήνη και στη Διώνη, καθώς και εκατέρωθεν της Λεωφόρου Μαραθώνος». Καταστροφή, ακόμα μία στον μακρύ κατάλογο του επιτελικού κράτους.

Οι συζητήσεις περί κλιματικής κρίσης, κλιματικής αλλαγής, ισχυρών ανέμων που ναι, σύμφωνοι, κάνουν το έργο όλων πιο δύσκολο, έχουν ήδη ξεκινήσει. Τουλάχιστον αυτός ο μηχανισμός, των δικαιολογιών δηλαδή, λειτουργεί παραδοσιακά σωστά στη χώρα μας. Και όταν τονίζεις τα βασικά, η απάντηση είναι ότι κάνεις αντιπολίτευση ή ότι δεν είναι ώρα για κριτική. Προέχει η ανθρώπινη ασφάλεια. Ένας 80χρονος, πάντως, που είδε το σπίτι του για τρίτη φορά να καίγεται έδωσε τέλος στη ζωή του. Αυτό το «θα αναμετρηθούμε μετά» έχουμε βαρεθεί να το ακούμε. 

Το απαραίτητο throwback:

Στις φωτιές του 2021 ο πρωθυπουργός μιλούσε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών. Τον περασμένο Νοέμβριο τα ΜΑΤ απωθούσαν τους εποχιακούς με την αύρα (τί ειρωνεία!) και χημικά. Ο ορισμός της βίαιης καταστολής. Είναι απίστευτο το πόσο εύκολα μπορεί να περάσει κάποιος από την απόλυτη αποθέωση στην απόλυτη απαξίωση όταν διεκδικεί την πρόσληψη προσωπικού και τη νομιμοποίησή του για την αναγκαία -όπως έχει αποδειχθεί- ενίσχυση του σώματος.

Ας ελπίσουμε ότι οι 2.311 επιπλέον ιερείς που νομιμοποιήθηκαν θα βοηθήσουν με τις προσευχές τους στην κατάσβεση των πυρκαγιών και κάθε φορά που σας μιλούν για κλιματική κρίση και σας αποκαλούν λαϊκιστές, να τους δείχνετε αυτό το βίντεο. 

https://www.youtube.com/watch?v=RfNMnq9PFVo