Υπάρχει ένας εύκολος επικοινωνιακός, ντεμέκ «επιχειρηματολογικός» τρόπος να απαντήσεις σε μια γυναίκα. Όχι, δεν βασίζεις τη διαφωνία σου σε όσα λέει, στα επιχειρήματά της, δεν χρησιμοποιείς τη λογική, δεν ακονίζεις τη σκέψη σου, δεν νιώθεις πως αξίζει τον κόπο. Απλώς σχολιάζεις την εμφάνισή της. Αυτή η παλιά καλή τακτική χρησιμοποιήθηκε κατά της Έφης Αχτσιόγλου, από χρήστες που σύμφωνα με δημοσίευμα της Αυγής, αποτελούν δεξιά τρολς. Δεν μας απασχολεί η πολιτική πλευρά του πεζοδρομίου, ωστόσο. Μας απασχολεί η ευκολία που έχει δώσει η πατριαρχία σε κάθε νοητικά τεμπέλη να θεωρήσει πως η επίθεση στην εμφάνιση μιας θηλυκότητας είναι αρκετή για να ξεμπερδεύει επιχειρηματολογικά μαζί της.

«Με λένε Έφη και είμαι καλά»

https://t.co/SluoBdyQTq

Σύμφωνα με τη fashion και beauty police του ελληνικού τουίτερ, η Έφη Αχτσιόγλου είναι πολύ αδύνατη, χλωμή, κακώς αμακιγιάριστη, με σημάδια στα χέρια της και εμφανή κούραση. Εδώ έρχεται η διάκριση που διαχωρίζει την αντίληψη από την κοντόφθαλμη οπτική. Για τα τρολς και τον κάθε μισογύνη (κάπου εδώ οφείλουμε να πούμε πως όσο λιγότερη ουσιαστική επαφή με τη γυναικεία φύση έχεις τόσο πιο μισογύνης καταλήγεις), η Έφη Αχτσιόγλου μοιάζει στο βίντεο αυτό με τοξικομανή. Έγινε χιούμορ με αναφορές σε ομάδες διαχείρισης εθισμών. Βλέπετε χρειάζεται ειδικό βάθος, ουσιαστική επαφή, αντίληψη, έναν δείκτη νοημοσύνης ικανοποιητικό για να σκεφτείς πως πρόκειται για μια γυναίκα που έχει γίνει μητέρα και που προσπαθεί να φέρει εις πέρας τόσους διαφορετικούς ρόλους σε μια κοινωνία που δεν αναγνωρίζει τη γυναικά σαν υπερόπλο. Ένα κουρασμένο και πολλές φορές άυπνο υπερόπλο. Η Αχτσιόγλου και κάθε γυναίκα πολιτικός προσπαθεί να είναι ταυτόχρονα -καλή- μητέρα, καλή επαγγελματίας, καλή σύντροφος/σύζυγος, καλή συνεργάτιδα, καλή πολιτικός. Το τι από όλα αυτά καταφέρνει στο τέλος της μέρας, δεν θα το κρίνουμε εμείς. Δεν είναι αυτός ο στόχος άλλωστε.

Ο κάζουαλ σεξισμός προς κάθε Έφη

Μένεις να αναρωτιέσαι: αν δέχεται τόσο μέτριες επιχειρηματολογικά, αλλά και πάλι σεξιστικές επιθέσεις η Έφη Αχτσιόγλου, τι συμβαίνει με την κάθε Έφη εκεί έξω; Την όποια Έφη που γύρισε στο γραφείο, το λογιστήριο, την τράπεζα, μετά από άδεια μητρότητας, με τύψεις που αφήνει το μωρό παιδί της στο σπίτι; Η Έφη που δεν θυμάται την τελευταία φορά που έκλεισε συνεχόμενο 6ωρο ύπνου και που δεν είχε το κουράγιο το πρωί να παριστάνει την περιποιημένη εργαζόμενη, με χρόνο για λίγο makeup και ψηλοτάκουνα, γιατί πονάνε και τα πόδια της από τον ορθοστασία; Η κάθε Έφη που στον λίγο χρόνο που θα βρίσκει για ένα διάλειμμα στη δουλειά θα πρέπει να κάνει υπομονή για τον σεξίσταρο εργοδότη που θα της υπενθυμίζει να «προσέχει τον εαυτό της» και την εμφάνισή της γιατί «τι θα σκεφτούν οι πελάτες;». Η Έφη που δεν έχει 50 χιλιάδες ακόλουθους ώστε να διαμοιράσει σίγουρη πως κάποιος θα ακούσει το «πού να καταλάβεις και εσύ βρε καημένε της»; Κυρίως η Έφη που νιώθει πως δεν την παίρνει να βάλει τους διαχρονικά άντρες ανωτέρους της στη θέση τους.

Η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου

«Ευχαριστώ όσους ενδιαφέρθηκαν για την εξωτερική μου εμφάνιση. Μάλλον δεν έχουν δει ποτέ εργαζόμενη νέα μητέρα από κοντά. Να τους ενημερώσω ότι υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μην κοιμάται, να είναι κουρασμένη και να έχει σημάδια γιατί τα παιδάκια σε μικρές ηλικίες εκφράζουν έτσι την αγάπη τους. Κι ας τους χαλάει τα πρότυπα. Δεν πειράζει», έγραψε η πολιτικός σε ένα tweet απάντηση και ευχόμαστε μέσα της να ένιωσε και την ανάγκη να πει ευχαριστώ σε κάθε σεξιστή που της έδωσε αυτή την πάσα.