Ένα ιδανικό πρωινό ξύπνημα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα, μάλλον μέσω κάποιας κάμερας, να δούμε την αντίδραση κάποιου που, στην πρώτη γουλιά καφέ, βλέπει στην μεγάλη οθόνη του κινητού του τις φωτογραφίες από την επίσκεψη του ΚΚΕ στην Ακρόπολη. Μία σύντομη περιγραφή της εικόνας αυτής που δημιουργήθηκε στα έγκατα του εγκεφάλου μας: Φτύνει την υγροποιημένη καφεΐνη και εμφανίζονται μικροσκοπικές στάλες ιδρώτα στο κούτελο και στο άνω χείλος. Οι φλέβες στον λαιμό του πάλλονται, μην ξεχνάμε και την πίεση που έχει προσθέσει ο κόμπος της γραβάτας. Διακρίνουμε ένα ελαφρύ τρέμουλο στο δεξί του πόδι και στα αφτιά μας φτάνει ένα ξεφύσημα, παρόμοιο με αυτό ενός ατόμου που έχει παίξει στοίχημα και το χάνει στις καθυστερήσεις. Τελικό συμπέρασμα: Ζορίστηκε.
Ζορίστηκε γιατί είδε το ΚΚΕ, για ακόμη μια φορά, να πράττει το αυτονόητο σε μία εποχή που το να λες «ναι» σε δήθεν αμυντικές συμφωνίες μοιάζει λογικό. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν ξύπνησαν αυτό το υπέροχο πρωινό για να πάνε στην Ακρόπολη και να τραβήξουν φωτογραφίες. Ήθελαν να δώσουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα και το έκαναν. Στον «Ιερό Βράχο», λοιπόν, κρέμασαν πανό με συνθήματα κατά του πολέμου αλλά και των στρατιωτικών βάσεων, γράφοντας «Όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή, όχι στις βάσεις θανάτου». Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, βάζοντας τη χώρα μας στο παιχνίδι των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η κίνηση αυτή του ΚΚΕ να μεταφέρει το μήνυμά του από την Ακρόπολη έγινε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα το πρώτο θέμα συζήτησης, με διάφορα φιλοκυβερνητικά μέσα, πάνω στην ταραχή τους, να χάνουν την μπάλα και στην πρώτη παράγραφο να γράφουν «πανό κατά του πολέμου στην Ουκρανία ανήρτησαν μέλη του ΚΚΕ» και στην επόμενη να γράφουν ότι, με την φράση «όχι στον πόλεμο, καμία συμμετοχή», το ΚΚΕ «διατυπώνει εμμέσως τη στήριξή του στο καθεστώς της Μόσχας». Μπερδευτήκαμε λίγο. Πώς γίνεται να αναρτούν πανό κατά του πολέμου στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή να τάσσονται υπέρ της Μόσχας; Βέβαια μιλάμε για τα ίδια μέσα τα οποία αποκαλούσαν -έστω και κεκαλυμμένα- τους καλλιτέχνες που πήρα μέρος στην αντιπολεμική συναυλία «πουτινάκια», τίποτα πια δεν μας προξενεί εντύπωση.
Ενοχλήθηκαν, λέει, διότι είναι απαράδεκτο να γίνεται χρήση ενός ιστορικού μνημείου για κομματικούς λόγους, τη στιγμή που το ΚΚΕ θα μπορούσε κάλλιστα να εκφράσει τις απόψεις του με άλλο τρόπο και σε άλλο σημείο της πρωτεύουσας. Η «χρήση», όπως την αποκαλούν, της Ακρόπολης έγινε διότι είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα μνημείο συνώνυμο της ειρήνης και τις αλληλεγγύης των λαών. Εκτός και αν οι θιγμένοι θεωρούν την Ακρόπολη ένα hot σημείο για να φωτογραφηθεί η Τζένιφερ Λόπεζ όπως έγινε πριν από μερικά χρόνια ή ιδανική για να εμφανιστεί σε μπουκάλια αναψυκτικών γνωστής πολυεθνικής εταιρίας. Αν η ενόχλησή τους λοιπόν αφορά το αισθητικό κομμάτι της «χρήσης» και δεν πηγάζει από τα συμφέροντά τους τότε ναι, το ΚΚΕ οφείλει μια τεράστια συγνώμη από τον ελληνικό λαό που τόλμησε να χαλάσει το view όσων έπιναν τον καφέ τους στις απέναντι ταράτσες.
Μήπως η κίνηση του ΚΚΕ και οι απόψεις του για τις στρατιωτικές βάσεις και τα σχέδια του ΝΑΤΟ βρίσκει σύμφωνο μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού και γι’ αυτό ενοχλήθηκαν; Πάντως, από τον σημερινό «πανικό», καταλάβαμε ότι δύο φιλειρηνικά πανό είναι ένας σημαντικός λόγος για να ενοχληθεί κανείς ενώ οι πρόσφυγες και χιλιάδες νεκροί των πολέμων τους, δεν είναι.