Δεν είναι φυσιολογικό. Δεν είναι αξιοθαύμαστο. Και δεν πρέπει –επουδενί- να αναπαράγεται ως θέμα. Η δίαιτα των τριών εβδομάδων της Κιμ Καρντάσιαν για να χωρέσει στο φόρεμα που «δανείστηκε» από ένα νεκρό μύθο είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ματαιοδοξίας στο Met Gala 2022. Έχασε πάνω από επτά κιλά σε λιγότερο από 20 μέρες γιατί «ήταν αποφασισμένη να χωρέσει». Και δεν υπάρχει λόγος να διαφημίζουμε μια τέτοια δίαιτα (υποκινητή διατροφικών διαταραχών).
Χθες στο γραφείο, έπιασα τον εαυτό μου μαζί με μια συνάδελφο να γκουγκλάρουμε τη διάσημη πλέον Met Gala δίαιτα γιατί «ζηλέψαμε» τα θαυματουργά αποτελέσματα. ΑΥΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ. Φυσικά όταν διαβάσαμε τι έκανε, καταλάβαμε ότι αυτή η δίαιτα είναι παραλειπόμενο μιας κουλτούρας που μας έβαζε να τρώμε μόνο σούπα λαχανικών, να κάνουμε Atkins, να κόβουμε υδατάνθρακες, να τρώμε μόνο ντομάτες, να φτιάχνουμε μαγικά σκευάσματα με πιπέρι καγιέν και λεμόνι, να μη μας νοιάζει η υγεία μας και η σωστή διατροφή αλλά να κουμπώσει το τζιν το ένα νούμερο μικρότερο. Τότε είχαμε το άλλοθι ότι δεν ξέραμε καλύτερα, δεν ήμασταν ενημερωμένες. Σήμερα δεν υπάρχει δικαιολογία να υιοθετείς ακραίες δίαιτες για άμεση απώλεια κιλών.
Όταν ένα φόρεμα δεν σου ταιριάζει το να σκέφτεσαι ότι η μοναδική σου επιλογή είναι να αδυνατίσεις (αντί να βρεις ένα άλλο), κάτι λέει για σένα. Όταν φοράς μια στολή σάουνας για να ιδρώνεις πάνω στο ελλειπτικό (κάτι που κάνουν επαγγελματίες αθλητές πριν τους αγώνες που ζυγίζονται για να διαγωνιστούν) έχεις σίγουρα μια στρεβλή πρόσληψη της πραγματικότητας και (ίσως όχι εσκεμμένα) προωθείς τη χονδροφοβία. Σίγουρα, δεν είναι υγιής η σχέση σου με το φαγητό όταν μετά από μια ακραία απώλεια κιλών δηλώνεις ότι θέλεις να φας πίτσες και ντόνατ (θερμιδικές βόμβες). Είναι ανθρώπινο να νιώθεις ανασφαλής. Δεν ευθύνεται το σώμα σου για την ψυχική σου διάθεση.
Γιατί είναι επικίνδυνη η Κιμ Καρντάσιαν; Είναι προσωπική μου άποψη που μπορεί να μη σας βρει σύμφωνους. Θεωρώ ότι με 307 εκατομμύρια followers έχεις μια υποχρέωση να μην προωθείς εξωπραγματικά πρότυπα ομορφιάς. Θα μου πεις ότι μιλάμε για μια γυναίκα που έκανε την πλαστική χειρουργική mainstream μέθοδο αδυνατίσματος και –ίσως- είναι ιδρυματισμένη στον ψηφιακό της κόσμο. Και το δεχτήκαμε. Άρα, αναθεωρώ. Ευθύνη για το δικό μου σώμα φέρω αποκλειστικά εγώ. Όχι, η Κιμ Καρντάσιαν που θέλει να γίνεται trending topic στο Twitter. Θα μπορούσε να μην δηλώσει ότι έβαλε τα κλάματα χαρούμενη που χώρεσε σε ένα φόρεμα που ράφτηκε πάνω στο σώμα μιας άλλης γυναίκας. Δεν επέλεξε να το κάνει. Είναι προβληματική η δήλωση της; Για μένα, ναι. Είναι αναχρονιστική, βασισμένη σε σεξιστικά πρότυπα ομορφιάς, δείχνει μια εμμονή με τα κιλά, είναι τοξική, ρηχή, γεμάτη θράσος, βρωμάει από χιλιόμετρα συνοικιακή κατινοσύνη και εκλαμβάνεται ως ανυπόφορα ναρκισσιστική.
Μια τέτοια δήλωση τρέφει την εμμονή με το ιδανικό λεπτό σώμα και δεν αγκαλιάζει το γυναικείο σώμα σε όλες του τις μορφές. Κλείνει το μάτι η Κιμ Καρντάσιαν στις γυναίκες με παραπάνω κιλά λέγοντας τους πώς να τα χάσουν. Γιατί; Εσύ αποφάσισες να ενσαρκώσεις μια άλλη γυναίκα. Κι αυτό είναι όντως το πιο αμερικανικό πράγμα που έκανε κανείς στο Met Gala. Δεν ήταν ο εαυτός του, πούλησε μια fake εικόνα και το κάνει μόνο για λόγους μάρκετινγκ κι όχι ουσίας. Επειδή είχε τα λεφτά να το αγοράσει κάνοντας μια κακόγουστη επίδειξη δύναμης. Ένα είναι το βέβαιο συμπέρασμα, η Κιμ Καρντάσιαν έχει τελειοποιήσει την συστηματική απευαισθητοποίηση.