Μια δίκη που εμείς την παρακολουθούμε λες κι είμαστε θεατές σε τσίρκο. Λοιπόν, ας ξεκινήσουμε με τα βασικά για όποιον είναι ερημίτης, αναχωρητής, μοναχός στο Άγιο Όρος.

https://t.co/hCdFL5DVYx

Το πρώην ζευγάρι γνωρίστηκε το 2009 στα γυρίσματά της ταινίας The Rum Diary. Παντρεύτηκαν το 2015. Η σχέση κράτησε 23 μήνες συνολικά και το 2016 η Άμπερ Χερντ υπέβαλε αίτηση διαζυγίου λέγοντας ότι την κακοποίησε. Χωρίς να αποδείξει τίποτα, καταλήγουν σε συμφωνία το 2017 αφού έλαβε 7 εκατομμύρια δολάρια, αλλά, το 2018, έγραψε ένα άρθρο για την Washington Post μιλώντας για θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης. Ήταν μάλιστα πρέσβειρα του φεμινιστικού κινήματος κατά της έμφυλης βίας MeToo. Το 2019 ο Ντεπ κατήγγειλε τη Χερντ για συκοφαντική δυσφήμιση και διαβεβαίωσε ότι εκείνη ήταν ο θύτης και ότι εκείνος ήταν θύμα βίας.

https://twitter.com/tasteofsanity/status/1518399149787566081?ref_src=twsrc%5Etfw

Ο Ντεπ μηνύει τη Χερντ για 50 εκατομμύρια δολάρια, υποστηρίζοντας ότι το  άρθρο του 2018 που έγραψε για την Washington Post η Χερντ αναφέρεται ξεκάθαρα στον γάμο τους λόγω των δημοσίων ισχυρισμών της ότι την είχε κακοποιήσει. Στο κομμάτι, η Χερντ αποκαλεί τον εαυτό της «δημόσιο πρόσωπο που εκπροσωπεί την ενδοοικογενειακή βία». Ο Ντεπ αρνείται τις κατηγορίες. Και η Άμπερ Χερντ από την πλευρά της έχει καταθέσει αγωγή για 100 εκατομμύρια δολάρια για ψευδή καταμήνυση.

Μια καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπέρ του Ντεπ έχει ξεσπάσει στο Twitter και στο TikTok. Διάσημοι, από τον Έλον Μασκ έως τον Τζέιμς Φράνκο και τον Πολ Μπέτανι πρόκειται να καταθέσουν ως μάρτυρες υπεράσπισης τόσο για τον Ντεπ όσο και για την Χερντ. Ο Ντεπ ισχυρίζεται ότι προστάτευσε τον εαυτό του από μια υποτιθέμενη επίθεση από την πρώην σύζυγό του Άμπερ Χερντ. Δίνει, κυριολεκτικά, ένα μάθημα υποκριτικής κάθε φορά που σηκώνεται να καταθέσει. «Θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα χαστούκι. Θα μπορούσε να ξεκινήσει με ένα σπρώξιμο. Θα μπορούσε να ξεκινήσει με, ξέρετε, να πετάξει ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης στο κεφάλι μου. Θα μπορούσε να πέταξει ένα ποτήρι κρασί στο πρόσωπό μου. Αλλά συνολικά, ήταν απλώς σταθερή η ανάγκη της για βία», είπε και το κοινό κόλλησε. Η απόφαση να επιτραπούν οι κάμερες στην αίθουσα του δικαστηρίου έκανε αυτή τη δίκη ριάλιτι.

Τόσο η Χερντ όσο και ο Ντεπ έχουν κατηγορήσει τον άλλον για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. Ναρκωτικά, ανθρώπινα περιττώματα και ένα κομμένο δάχτυλο είναι όλα χρειάζεται κάθε δήθεν ενημερωτικό site για να τσιμπήσει πελατάκια. Ο Ντεπ περιέγραψε πολλές περιπτώσεις σωματικής επίθεσης από την Χερντ. Οι δικηγόροι του Ντεπ παρουσίασαν φρικτές φωτογραφίες και ενοχλητικά ηχητικά ντοκουμέντα σε μια προσπάθεια να ρίξουν φως στους τραυματισμούς που υπέστη ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια των κρίσεων «οργής» της Χερντ.Σε μια ηχογράφηση η Άμπερ Χερντ φαίνεται να παραδέχεται ότι χτύπησε σωματικά τον πρώην σύζυγό της λέγοντας στη  συνέχεια να σταματήσει να κάνει σαν μωρό και να δεχτεί την κακοποίηση.Η Άμπερ Χερντ φέρεται να πάσχει από Οιστριονική Διαταραχή της Προσωπικότητας. Ο συναισθηματικός κόσμος των ατόμων αυτών υπόκειται σε συνεχείς εναλλαγές από την ευφορική διάθεση στη ματαίωση, στη μελαγχολία και στο θυμό.

 

https://twitter.com/hashtag/JohnnyDeppVsAmberHeard?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Πάμε τώρα στα σημαντικά. Μιλάμε για μια τοξική, δυσλειτουργική σχέση. Το λέει ξεκάθαρα ο Τζόνι Ντεπ και ταυτίζονται άπειροι άνδρες μαζί του που προφανέστατα βρήκαν ένα νέο ίνδαλμα. «Δεν μου επέτρεπαν να έχω δίκιο, δεν μου επέτρεπαν να έχω φωνή. Κάποιοι αναζητούν αδυναμίες και ευαισθησίες. Και όταν είπες σε εκείνο το άτομο τη ζωή σου και τι έχεις ζήσει, τι έχεις περάσει, όπως συμβαίνει στις σχέσεις, τόσο περισσότερο το χρησιμοποίησε ως όπλο είτε για να με αποδεκατίσει λεκτικά είτε για να με στείλει σε ένα είδος σύγχυσης και κατάθλιψης».

https://twitter.com/hashtag/AmberHeard?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Στην περίπτωση του Ντεπ κανείς άνδρας δεν έκανε την ερώτηση που ακούσαμε συχνά κατά την περίοδο του ελληνικού #metoo. «Γιατί δεν έφυγε; Γιατί έμεινε;». Απλά, βρήκαν την ευκαιρία να δουν στο πρόσωπό της ηθοποιού την τοξική θηλυκότητα. Βρήκαν το τέλειο άλλοθι να μιλήσουν για αυτό: «Έχουμε υποκύψει στην αφήγηση ότι οι γυναίκες είναι εγγενώς καταπιεσμένες». Δεν αντιλαμβάνονται ότι η καταπίεση των γυναικών είναι πραγματικότητα και υπερασπίζονται έναν τοξικοεξαρτημένο προνομιούχο εκατομμυριούχο άνθρωπο  που δεν είναι ένα απλό θύμα. Είναι θύμα και θύτης. Αλλά, στη νέα αφήγηση για την τοξική θηλυκότητα (το αντίβαρο της πολυσυζητημένης έννοιας της τοξικής πατριαρχίας) θα κατασκευάσουν το προφίλ του Τζόνι Ντεπ ως τον κακοποιημένο σύζυγο από μια τρελή μέγαιρα. Αυτή η χρήση της τοξικής θηλυκότητας είναι μια αντιδραστική στάση ζωής απέναντι στις φεμινιστικές συζητήσεις περί «τοξικής αρρενωπότητας».

Πατριαρχία vs Μητριαρχία

Τα τελευταία χρόνια, μιλάμε για την πατριαρχία, μοντέλα εξουσίας που γεννήθηκαν μέσα από αιώνες κυριαρχίας όπου ένας (συνήθως λευκός, υγιής, στρέιτ, cisgender) άνδρας κατέχει την εξουσία και υπαγορεύει πώς πρέπει να ενεργούν όλοι, σύμφωνα με την ιδεολογία του, τη μεγάλη του ιδέα ή την ιδιοτροπία του.

Κάνουμε το εξής λάθος μιλώντας για πατριαρχία και μητριαρχία, η κουλτούρα μας επιβάλλει πολλά περιοριστικά πρότυπα σχετικά με το τι σημαίνει να είσαι άντρας ή να είσαι αρρενωπός, το ίδιο κάνει και σε γυναίκες όσον αφορά τη θηλυκότητα. Άκαμπτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι να λέμε στα μικρά κορίτσια ότι πρέπει να μάθουν να μαγειρεύουν, να θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν παιδιά. Αυτός είναι ο μονόδρομος της κοινωνικής κατασκευής του φύλου.

https://twitter.com/hashtag/JohnnyDeppVsAmberHeard?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Για να μην γίνει ένα εισαγωγικό μάθημα women studies, θα πούμε επιγραμματικά το εξής: ζούμε σε μια πατριαρχική κοινωνία που αναπαράγει θηλυκότητες που εμφανίζουν τοξικά χαρακτηριστικά και εκμεταλλεύονται την πολιτιστική και θρησκευτική ευθραυστότητά τους για να χειραγωγήσουν τους άνδρες. Θέλει ανάλυση αλλά εδώ  δεν είμαστε το Πάντειο. Η Άμπερ Χερντ κακοποίησε το σύζυγό της. Ο φεμινισμός αγκαλιάζει τον Τζόνι Ντεπ ως θύμα. Οι άνδρες μπορεί να είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Οι γυναίκες μπορεί να είναι θύτες. Μόλις γίνει αποδεκτό αυτό το γεγονός, η κοινωνία μας μπορεί να κάνει ένα τεράστιο βήμα προς την ισότητα.