Κάποια πράγματα δεν μπορείς να τα αποφύγεις. Πράγματα όπως το να βρέξει όσο περπατάς χωρίς ομπρέλα. Πράγματα όπως η αναπαραγωγή “αστείων” από την πρεμιέρα της σειράς του Μάρκου Σεφερλή, που από το τρέιλερ μας έκανε ένα άτυπο ξεκαθάρισμα πως αρνείται κάθε είδους αναβάθμιση του χιούμορ που εμπορεύεται και πως δεν έχει καμία διάθεση να φέρει το τηλεοπτικό του προϊόν στο 2022. Με λίγα λόγια αρνείται να κάνει κωμωδία χωρίς να μας κάνει να νιώθουμε εγκλωβισμένοι σε σκουριασμένα χρονοντούλαπα, καταδικασμένοι να νιώθουμε κάπως αμήχανα, απέναντι σε έναν άνθρωπο που από ό,τι φαίνεται, δεν προσπαθεί καν να κατακτήσει τα dad jokes, ούτε καν να κάνει τους Boomers να γελάσουν αυθόρμητα στον καναπέ τους. Το κοινό εκείνη την ώρα φάνηκε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τη “Γη της Ελιάς”, το Survivor και το X-Factor. Ποιος τους αδικεί;

Ωραία η ασφάλεια και η πλήρης έλλειψη εκπλήξεων και ανατροπών, όμως αυτή η σειρά είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Οι γκέι άντρες ως καρικατούρες, οι ηλικιωμένοι με παραπάνω κιλά, οι γυναίκες με τίποτα πέρα από τα ψώνια και τις φρέσκες ντομάτες στη λαϊκή στο μυαλό τους, οι άντρες, δε, υπερσεξουαλικοί, να δέχονται κομπλιμέντα για τα “χαρίσματά” τους εκεί κάτω, ακόμα και αν είναι επιδειξίες. Οι γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών, στερημένες από σεξουαλικές απολαύσεις, να κυνηγούν οι ίδιες βιαστές στον δρόμο, κάνοντας το μη συναινετικό σεξ να φαίνεται καλύτερο από καθόλου σεξ. Όλα αυτά σε σκηνές που μπορούν να εξουδετερώσουν κάθε ενστικτώδη αντίδρασή σου στο λάθος μήνυμα, κάνοντάς σε πρώτα να νιώθεις πως η όποια νοημοσύνη σου υποτιμάται περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Περισσότερο και από όταν ο Βαλάντης παρίστανε τον super villain σε ριάλιτι επιβίωσης. Ναι, η ηλικιωμένη την οποία υποδύεται ο Σεφερλής είδε στον δρόμο έναν βιαστή και “δεν τον πρόλαβε”.

https://twitter.com/hashtag/SuperMammy?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Σε άλλη σκηνή, ο Σπύρος Μπιμπίλας σε ρόλο οικογενειακού γιατρού καλείται να θερμομετρήσει έναν ηλικιωμένο, ο οποίος είναι ανήμπορος να κρατήσει το θερμόμετρο στο στόμα του. Η σκηνή παρουσιάζει την πρωκτική διείσδυση με τρόπο χλευαστικό και υποτιμητικό, ξυπνώντας όλα τα ομοφοβικά και αρρενωπά στερεότυπα, μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει τον κ@@@ο της σαν το πιο ιερό πράγμα στον κόσμο. Στο backround ακούγονται γέλια προκάτ, κομμένα και ραμμένα εξαιρετικά για αυτή την δυστοπία που προσπαθεί να γίνει κωμική. 

https://twitter.com/hashtag/SuperMammy?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

– “Αν το πρωί ο άντρας σου σού ζητήσει να κάνετε ντους μαζί, μην πας”

– “Γιατί;”

– “Γιατί θα θέλει σεξ και θα αργήσεις και δεν θα προλάβεις τις καλές ντομάτες στη λαϊκή”

Ο άντρας “θέλει” σεξ και η γυναίκα δέχεται και υπομένει με τη δική της επιθυμία και σεξουαλικότητα να απουσιάζει από αυτό το ντους. Η γυναίκα περιμένει υπομονετικά να τελειώσει το σεξ, σαν άδειο δοχείο, με το μυαλό της να ταξιδεύει σε κόκκινα πανέρια, ντομάτες και εκπτώσεις. Δυο ηλικιωμένες περιγράφουν μια σκηνή στην οποία ένας επιδειξίας κάθεται πίσω τους και εκείνες στραβολαιμιάζουν θαυμάζοντας το πέος του. Γιατί αυτό συμβαίνει όταν ένας άγνωστος άντρας αποκαλύπτει τα γεννητικά του όργανα. Οι γυναίκες ξελιγωνόμαστε να κοιτάζουμε το πέος του, αναφωνώντας “μπράβο αγόρι μου”. Ποτέ καμία δεν έτρεξε τρομαγμένη, τραυματισμένη ψυχικά, έχοντας προσβληθεί βαθιά. 

https://twitter.com/hashtag/SuperMammy?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Αν όλα τα παραπάνω τα είχε παρακολουθήσει όποιος Κυριακή βράδυ βολεύεται στον καναπέ με το τηλεκοντρόλ στα χέρια του, τουητάροντας πόσο ξεκαρδιστική είναι η σειρά του Σεφερλή, θα είχαμε μια άλλη συζήτηση. Ωστόσο τώρα, έχουμε απλώς ένα νεκρό από καιρό προϊόν, το οποίο είναι λες και μεταδόθηκε για να αποτελέσει μέτρο της απόστασης που μας χωρίζει από εποχές που γελούσαμε με τον σεξισμό, τη μπαναλιτέ, το κιτσαριό της ομοφοβία και τον ηλιακό ρατσισμό. Ωστόσο, ποιος τηλεοπτικός σταθμός αποφασίζει να επενδύσει σε ένα προϊόν που είναι καταδικασμένο να βουλιάζει κάθε Κυριακή στη λήθη του συντηρητισμού;