Με τον Δημήτρη Λιγνάδη να περνά χθες, μετά από ένα χρόνο, την είσοδο του δικαστηρίου, ο Σάκης Ρουβάς βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή της Σίσσυς Χρηστίδου. Θα λέγαμε πως πρόκειται για κακό timing, αν όσα είπε δεν μας προκαλούσαν μια αμηχανία που μετατράπηκε σε απογοήτευση σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο. Στην τελική, μιλάμε για έναν κατηγορούμενο για βιασμό ατόμων σε εφηβική και μετεφηβική ηλικία.

Το ρεζουμέ των όσων είπε ο Σάκης Ρουβάς στον τηλεοπτικό αέρα;

Έπεσε από τα σύννεφα όταν άκουσε τις πρώτες καταγγελίες για τον Δημήτρη Λιγνάδη, γιατί είναι ένα πρόσωπο για το οποίο αισθάνεται μόνο αγάπη και σεβασμό. Ότι τώρα αυτό το πρόσωπο ζει μια κόλαση και αυτή η κόλαση δείχνει να τον συγκινεί περισσότερο από την κόλαση που ζούσαν τόσα χρόνια τα θύματα. Πως «αν έχουν γίνει όλα αυτά», εννοώντας τις καταγγελίες θυμάτων που αποκάλυψαν τραύματα καλά κρυμμένα για τόσο καιρό, με κάθε κόστος, που πρέπει να έχεις μια καλά ξεσκονισμένη κεραία ενσυναίσθησης για να μπορείς να αφουγκραστείς, τότε ναι, πρόκειται για μια τραγωδία. Πως τους παιδεραστές πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε με ανοιχτές αγκαλιές και φροντίδα, όπως τους τοξικοεξαρτώμενους. Τέλος, πως πρέπει να ψάξουμε σαν κοινωνία τους λόγους για τους οποίους γεννιούνται πάνω στους κόρφους μας παιδεραστές, γιατί «όλοι βάζουμε το χεράκι μας» και κάπως έτσι δεν μπορεί εκείνος να κρίνει τον Δημήτρη Λιγνάδη και να τον πει «βιαστή».

«Όταν έσκασε η βόμβα, τρόμαξα, φοβήθηκα. Ένιωσα μεγάλη λύπη και στενοχώρια για τον άνθρωπο τον οποίο καταλάβαινα πως βρίσκεται σε μια κόλαση. Το πρόσωπο που γνώρισα είναι αυτό που σας περιγράφω για να είμαι ξεκάθαρος. Ότι άλλο έχει συμβεί, δεν το γνωρίζω. Περιμένω να αποδειχτεί αν αυτό το πράγμα είναι όπως το περιγράφει η μία πλευρά ή η άλλη. Δεν μπορώ να κάνω τον δικαστή. Μέσα μου κρατώ αυτό που έζησα από τον Δημήτρη. Είναι μια τραγωδία για τα θύματα, αν έχει γίνει αυτό. Είναι και μια τραγωδία για τους ανθρώπους που πάσχουν από κάτι. Όπως τους ναρκομανείς τους αγκαλιάζουμε και τους φροντίζουμε, νομίζω ότι κι αυτό είναι μια παθολογία και χρήζει μιας θεραπείας… Πρέπει να δούμε από που προέρχεται αυτό και να ψάξουμε σαν κοινωνία. Τον αγαπώ, τον αγάπησα αλλά και συμπάσχω. Φαντάζομαι ότι όλοι βάζουμε το χεράκι μας για ότι μας συμβαίνει. Δεν είναι τίποτα εντελώς τυχαίο. Δεν μπορώ όμως να τον κρίνω και να πω τον βιαστή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Το κενό ανάμεσα στην κοινωνία και αυτό που αντιλαμβάνεται η ελληνική τηλεόραση ως κοινωνία είναι πλέον τεράστιο και οι δηλώσεις του Σάκη Ρουβά είναι μια αδιάσειστη απόδειξη. Επί κάποια λεπτά, ένα πρόσωπο που έχει «πουληθεί» και καταναλωθεί ως «σταρ» εξαπέλυε δηλώσεις στα όρια της ακύρωσης self service και κανείς δεν βρέθηκε να τον διακόψει, να τον αντικρούσει, να του δώσει να καταλάβει, σε περίπτωση που μόνος του αδυνατεί, πως όσα είπε θα ήταν ανεδαφικά, ελλιπή, άκομψα, αν δεν ήταν εξοργιστικά σε σημείο παράλυσης του θυμικού του ακροατή.

Η παρουσιάστρια της εκπομπής, προσπάθησε λίγες φορές, να του πετάξει ένα σωσίβιο σωτηρίας από την αχρείαστη μα και αβίαστη προσπάθεια ξεπλύματος του θύτη. Σε μια προσπάθειά του να «γίνει ξεκάθαρος» όπως έλεγε και ξανάλεγε, επιχείρησε να βάλει τη Σίσσυ Χρηστίδου στη θέση του, ρωτώντας της πώς  θα ένιωθε αν αυτό είχε συμβεί στον πιο αγαπημένο της άνθρωπο. Εκείνη προσπάθησε να εξηγήσει πως ο δείκτης λατρείας απέναντι σε κάποιον μπορεί να απορρυθμιστεί μετά από τέτοιες αποκαλύψεις, αλλά τον Σάκη Ρουβά δεν τον έπεισε. Στα «αυτά που λέτε εσείς» του Ρουβά, που αναφερόταν στις καταγγελίες των θυμάτων, εκείνος δεν έδειξε τη διάθεση να αφιερώσει λίγα λεπτά στήριξης απέναντι σε αυτά τα πλάσματα. Ούτε να τα αναγνωρίσει ως θύματα χωρίς να κάνει κάτι παραπάνω από εμφανή την αμφισβήτησή του για αυτή τους την τραγική ιδιότητα.

Ο αγαπημένος του Σάκη Ρουβά, Δημήτρης Λιγνάδης «ζει μια κόλαση» και σε αυτή την πρόταση η κόλαση που χαρακτήρισε ολόκληρες τις ζωές των θυμάτων, από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή τους ο κατηγορούμενος, οχριά. Οι παιδεραστές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τους ναρκομανείς. Μόνο που οι ναρκομανείς δεν παίζουν με τη ζωή, τη σεξουαλικότητα, την πορεία και την αυτοδιάθεση κανενός άλλου, πέραν του εαυτού τους. Ένας παιδεραστής επεμβαίνει στην πορεία της ζωής πλασμάτων σε μια ηλικία που ό,τι συμβαίνει αφήνει το στίγμα του στην παραμικρή επόμενη φάση ζωής ενός ανθρώπου. Είναι αυτές οι αυτονόητες σκέψεις, αλήθειες που ο Σάκης Ρουβάς αγνοεί; Γιατί αποφάσισε να τελέσει χρέη πλυντηρίου χωρίς καν να έχει προετοιμάσει μερικά πιο δύσκολα επιχειρήματα; Ίσως γιατί δεν υπάρχουν. Ίσως γιατί δεν υπάρχει έξυπνος τρόπος να ξεπλύνεις ένα τέρας που, όντως, η κοινωνία έτρεφε στον κόρφο της, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Έναν άνθρωπο που νάρκωνε και βίαζε ανηλίκους, με την αλαζονική σιγουριά πως θα μπορεί να το κάνει μέχρι να βαρεθεί.

Ο Σάκης Ρουβάς ακύρωσε τον εαυτό του. Live στην τηλεόραση. Σε έναν καναπέ. Δίπλα σε μια παρουσιάστρια που προσπάθησε να τον σώσει από τη χυδαία ελαφρότητα των λέξεών του. Δίπλα σε ανθρώπους που σκέφτονταν πως ο ηθικός θάνατός του θα είναι η αναγέννηση της τηλεοπτικής τους επιτυχίας σε ποσοστά. Το #cancelSakisRouvas εκτός από ψωμί στην κουλτούρα της ακύρωσης, θα ήταν και άχρηστο. Στο τέλος της μέρας, ο άνθρωπος το έκανε μόνος του.