Η είδηση ότι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής έχει εγκρίνει εκπαιδευτικά προγράματα της Ελληνικής Αγωγής, εταιρείας που ανήκει στον Άδωνι Γεωργιάδη, μπορεί έχει σηκώσει τον αναμένομενο θόρυβο στα κοινωνικά δίκτυα, όμως για το δημόοσιο σχολείο επί Κεραμέως μιλάμε, εκεί όπου ο σκοταδισμός είναι κανόνας. Τίποτα πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να βρει χώρο στη δημόσια εκπαίδευση μια εταιρεία (γιατί εκπαιδευτικό οργανισμό δεν το λες) που έχει κάνει συμβάλλει στην εδραίωση των πιο παρανοϊκών γλωσσικών μύθων. Στο κάτω-κάτω ακόμα και το όνομα της Ελληνικης Αγωγής είναι ένα τεράστιο ψέμα . Αφενός, όσα λένε και “διδάσκουν” οι συνεργάτες της έχουν τόση σχέση με τα ελληνικά και την ιστορία της ελληνικής γλώσσας όση ο Αντετοκούνμπο με το ποδόσφαιρο. Όσον αφορά την “Αγωγη”, όχι μόνο μόνο δεν άγεται η σκέψη, αλλά φιμώνεται από αντιεπιστημονικές θέσεις.

Ας το εξηγήσουμε πιο αναλυτικά.

«Δείξε μου μία ψεύτικη είδηση που διαδίδει του πιο οντροκομμένους μύθους για την ελληνική γλώσσα, να σου δείξω ένα post του Άδωνι Γεωργιάδη». Θα μπορούσε να ήταν χρησμός κάποιου αρχαίου μαντείου ή θα  μπορούσε να ήταν κάποιο ψευδοαπόφεθγμα από αυτά που κυκλοφορούν κατά εκατοντάδες στο ελληνικό ίντερνετ. Όχι όμως, ήταν απλώς ένα τυχαίο πρωινό, μιας τυχαίας μέρα, κατά το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης θα ποστάρει μια επιστημικοφανή μα πλήρως παραπλανητική και εσφαλμένη έρευνα. Όπως, για παράδειγμα, εκείνη που είχε επιλέξει πριν από ένα περίπου χρόνο σχετικά με την θετική επίδραση που έχει η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών στην καταπολέμηση της δυσλεξίας.Πρόκειται για ένα δημοσίευμα το οποίο έχει ήδη καταρριφθεί ως ψευδές από τα ελληνικά hoaxes. Ωστόσο, αν σε κάτι αποδεδειγμένα πιστεύει ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είναι οι ιδέες περί επενδύσεων, αυταρχισμού, αστυνομοκρατίας και άλλα τέτοια που είναι για μέτριους ακροδεξιούς. Όχι, ο Άδωνις είναι φανατικός υποστηρικτής της αρχής «μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάει μια ωραία ιστορία».

https://t.co/HpUpKTvLsW

Η «Ελληνική Αγωγή» είναι μια επιχείρηση που πουλάει με το κιλό πατρίδα, εθνικισμό και εγνωσμένης αντιεπιστημονικότητας σεμινάρια και εκδόσεις Κάποιος θα πει ότι η «Ελληνική Αγωγή» συνοψίζει και το όραμα του Άδωνι Γεωργιάδη για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά θα πάρω απόσταση από αυτό τον ισχυρισμό αντίστοιχο με εκείνο που έχει το αλφάβητό μας από το καταργημένο γράμμα «κόππα». Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ίδιος ή οι συνεργάτες της Ελληνικής Αγωγής, διαδίδει μύθους, πολλούς από τους οποιίους αποδομεί άριστα τόσα χρόνια ο Νίκος Σαραντάκος από το ιστολόγιό του.

Το 2010 ο Άδωνις, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ ακόμα είχε ζητήσει από την τότε Υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, την αναγνώριση της αρχαίας ελληνικής ως διεθνούς γλώσσας. Ανάμεσα στα επιχειρήματά του ήταν και το ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές αναγνωρίζουν μόνο τα αρχαία ελληνικά. Πρόκειται για ένα μύθο τόσο παλιό όσο και τα chain-mails μέσω των οποίο διαδόθηκε στα πρώτα χρόνια του ίντερνετ.

Οι θέσεις του Άδωνι περί γλώσσας έχουν τόση σχέση με τη γλωσσολογία όσο και η αστρονομία με την αστρολογία.

Την περασμένη άνοιξη, η σύζυγός του μίλησε ως διδάσκουσα της Ελληνικής Αγωγής του σε διαδικτυακή ημερίδα ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου μεταλυκειακής εκπαίδευσης «επιχειρηματολογούσε» για την δήθεν μαθηματική δομή των αρχαίων ελληνικών και υποστήριζε ότι όταν τα διαβάζουμε και όταν τα μιλάμε, «ο εγκέφαλος μας είναι σαν να κάνει εξισώσεις». Αν μη τι άλλο, είναι μια δικαίωση αυτό για όσους έχουμε παιδευτεί με τους πλάγιους εξαρτημένους υποθετικούς λόγους, οι οποίοι ναι είναι δυσκολότεροι και από εξίσωση.

Εντάξει το παρακάτω, θα το έχετε ήδη δει, αλλά ας το παραθέσουμε γιατί έιναι πράγματι απολαυστικό.

https://twitter.com/hashtag/%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7_%CE%B1%CE%B3%CF%89%CE%B3%CE%B7?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Θα μπορούσαμε να συνεχίζαμε, όμως ακόμα και η σταχυολόγηση των μύθων είναι κουραστική. Άλλωστε, οι θέσεις του Άδωνι περί γλώσσας έχουν τόση σχέση με τη γλωσσολογία όσο και η αστρονομία με την αστρολογία. Ας σκεφτούμε όμως ποια ακριβώς στάση συγκροτείται απέναντι στην αρχαία ελληνική γλώσσα, την ιστορία της και τους ομιλητές της μέσω της αναπαραγωγής τους; Ας σκεφτούμε πώς οι μύθοι αυτοί διαμορφώνουν και τις στάσεις μας για τη γλώσσα που μιλάμε σήμερα και τους ομιλητές της;

Δεν λέμε κάτι καινούργιο αν υποστηρίξουμε ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης συντάσσεται με τις πλέον συντηρητικές αντιλήψεις οι οποίες προκρίνουν την ιστορική, κοινωνική και εκπαιδευτική και όποια άλλη «ανωτερότητα» της αρχαία ελληνικής (έτσι γενικευτικά, παραβλέποντας το γεγονός ότι και η αρχαία ελληνική πέρασε από πολλές ιστορικές φάσεις και περιόδους και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως μία γλώσσα) έναντι των νέων ελληνικών. Αντίστοιχα, δεν είναι νέο να αναφερθεί είναι ότι αυτές οι πεποιθήσεις, αντιφατικές και αφού τροποποιήθηκαν σύμφωνα με τα πολιτικά συμφραζόμενα που κλήθηκαν να εκφράσουν, βάδισαν από την πρώτη στιγμή χέρι με χέρι με τον εθνικισμό του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, το οποίο στην προσπάθειά του να συμμετάσχει στο πολιτιστικό κεφάλαιο της Δύσης, πρόβαλλε την ακεραιότητα και καθαρότητα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας χτίζοντας αυθαίρετα δεσμούς αδιατάρακτης γλωσσικής συνέχειας ανάμεσα στην αρχαία και τη νέα ελληνική.

Κάθε ανάρτηση, έκδοση ή υλικό που προέρχεται από την Ελληνική Αγωγή, δείνχει πόσο προβληματική είναι αυτή η μουσειακή και μεταφυσική σχέση με το παρελθόν μας και πόσο εύκολα μπορεί να επενδυθεί με μύθους, ψέματα και ψευδοεπιστημονικά συμπεράσματα. Όταν λοιπόν εγκαταλείπουμε το φως της επιστημονικής έρευνας και περνάμε σε μια επικράτεια ομιχλώδη, αυτή της άγνοιας, όπου οι μυθικές ιδιότητες και αρετές απλώνονται σαν δίχτυ πάνω από την την τεκμηρίωση και βιβλιογραφίες, είναι εκείνη ακριβώς η στιγμή που «αλήθεια» εκφυλίζεται με ντόπα.

‘Όπως γράφουν εδώ και χρόνια οι τοίχοι: όσο περισσότερο σε ντοπάρουν με έθνος και φυλή, τόσο περισσότερο σου κλέβουν την ζωή. Αυτό κάνει και ο Άδωνις Γεωργιάδης πουλώντας πατρίδα και μύθους με το κιλό. Δεν τα λιγουρευόμαστε.