Χρειάστηκε να εγκλωβιστεί ο δημοσιογράφος Άκης Παυλόπουλος στην Αττική Οδό, για ώρες, για να δούμε επιτέλους την αγανάκτηση να μεταδίδεται, από μια τηλεόραση που για μια και μοναδική φορά ταυτίζεται με την κοινωνική αλήθεια.

Από το πρωί της Δευτέρας, η «Ελπίδα» χτυπά τη χώρα και κόντρα σε κάθε λογική, ρεπορτάζ έκτακτης ανάγκης συμβαίνουν με κάμερες κινητών δημοσιογράφων που έχουν εγκλωβιστεί στην Αττική οδό για πέντε και έξι ώρες, προσπαθώντας να φτάσουν στο σπίτι τους. Τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, σε ρεπορτάζ του ΟPEN, γονείς αναφέρουν απηυδισμένοι πως τα παιδιά τους είναι μόνα στο σπίτι για τόσες ώρες και πως εκείνοι δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το πότε θα επιστρέψουν. Ή, πιο σωστά, για το πότε αυτό το κράτος θα δεήσει να λειτουργήσει σαν να μη βρίσκεται κάθε φορά προ εκπλήξεως. Πότε θα σταματήσει να μετατρέπεται σε  κόλαση έτοιμη να καταπλακώσει τους πολίτες του σε κάθε κακοκαιρία, σε κάθε άνεμο και σε κάθε μπόρα. Ακριβώς όπως έκανε τον Αύγουστο του 2021, με τη Βόρεια Εύβοια. Στο ίδιο ρεπορτάζ, με το κρύο να γίνεται εμφανές στον τρόπο εκφοράς των λέξεων, μια γυναίκα αναφέρει πως ούσα εγκλωβισμένη στην Αττική, δεν είναι σε θέση να λάβει την αγωγή της, μιας και αναρρώνει από μια επέμβαση. Θέλουμε να σκεφτούμε πόσοι άνθρωποι θα ξεμείνουν χωρίς καύσιμα, χωρίς μπαταρία στο κινητό, χωρίς νερό και τροφή σε αυτό το μποτιλιάρισμα που δεν λέει να λήξει;

Το πρωί, ο Χρήστος, ένας φίλος, εργαζόμενος σε νοσοκομείο, με ενημέρωσε πως έφευγε από τη δουλειά του, για να επιστρέψει στο σπίτι του. Στοιχημάτιζε πως θα έκανε γύρω στις πέντε ώρες. «Πήγα στο νοσοκομείο, ήπια έναν εσπρέσο, έκανα πέντε εξετάσεις και μετά η πολιτική προστασία μου πρότεινε να μην κάνω άσκοπες μετακινήσεις», μου είπε, αντιμετωπίζοντας χιούμορ την ταλαιπωρία του. Ο Χρήστος προσπάθησε από την Κατεχάκη να φτάσει στην Ηλιούπολη στη μια το μεσημέρι. Στις τέσσερις ήταν ακόμα στα μισά του δρόμου. Μιλώντας για πολιτική προστασία, μετά από αυτό το χάος, εμφανίστηκε στους δέκτες μας, ζητώντας συγγνώμη από όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν και εναποθέτοντας τις ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού.

Εντοπίζοντας το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Αττική Οδό, ο Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε πως η εταιρία δεν κατόρθωσε να κρατήσει τον δρόμο ανοιχτό, κάνοντας λόγο για εισήγησή του στον πρωθυπουργό για αναζήτηση ευθυνών στην εταιρεία διαχείρισης. Βρήκαμε τον «κακό» του παραμυθιού, με την Αττική στο μεταξύ να είναι κλειστή, με διπλωμένα φορτηγά (το να απαγορεύσεις την κυκλοφορία τους για δυο ημέρες φαίνεται να ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη απόφαση) και με οδηγούς να μένουν στο ίδιο σημείο για ώρες.

Η εταιρία διαχείρισης της Αττικής Οδού, που με τις σημερινές της εικόνες θυμίζει αποκλεισμένο επαρχιακό δρόμο, πίσω από τον Παρνασσό, δηλώνει πως «στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών, ενώ σημειώνουμε ότι τα διόδια παραμένουν ανοιχτά με απόφαση της Εταιρείας». Φυσικά, παραμένουν ανοιχτά τα διόδια, τα οποία πληρώνουμε τόσο καιρό σε έναν αυτοκινητόδρομο που κράσαρε με περισσότερη καταστροφική ευκολία και από την πάντα εχθρική Κηφισίας.

Η Πολιτική Προστασία δηλώνει πως κρίνει πολύ σημαντικό το να μη γίνουν διακοπές ρεύματος. Γιατί, όπως πληρώνουμε αδρά την Αττική, κάτι ανάλογο, σε μεγαλύτερα ποσά, κάνουμε και με το ρεύμα. Το οποίο παράλληλα προσευχόμαστε να μη μας εγκαταλείψει τούτη τη δύσκολη στιγμή.  

Για να συνοψίσουμε, ο Άκης Παυλόπουλος στην τηλεόραση, με οργή που πιθανότατα δεν θα ένιωθε και άρα δεν θα μετέδιδε αν δεν ήταν παθών, οι οδηγοί για τους οποίους αγωνιούμε για το πώς θα καταφέρουν να απεγκλωβιστούν κρατιούνται να μην κάνουν πάλι trending το #δικό_σας, η Πολιτική Προστασία που περισσότερο σκηνή επιθεώρησης θύμισε παρά προσπάθεια σοβαρής κυβέρνησης να ενημερώσει και να καθησυχάσει τον λαό. Αυτή η Δευτέρα είναι μια αποκαλυπτική Δευτέρα. Όχι με την βιβλική έννοια, αλλά την κυριολεκτική. Το χιόνι όχι μόνο δεν κατάφερε να κρύψει τις παθογένειες, αλλά τις έκανε πιο έντονες. Και τώρα ο πολτός παθογενειών και ευθυνών θα πέσει στις πλάτες της Αττικής Οδού. Αλλά όλοι ξέρουμε πως μια κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει την ανεπάρκειά απλώς πίσω από τα «δεν» μιας εταιρίας.

https://twitter.com/hashtag/%CF%87%CE%B9%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%B1?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Κατά τα άλλα, ευχόμαστε rafale και περιπολικά της αστυνομίας, να φανούν χρήσιμα τώρα. Ποτέ.