Υπάρχει στην ελληνική τηλεόραση ένα τηλεοπτικό προϊόν που εξυπηρετεί τον σκοπό της τηλεόρασης (ως ιδιωτική επιχείρηση με γνώμονα το κέρδος) καλύτερα από πολλά άλλα. Είναι τα ριάλιτι. Κάνουν τηλεθέαση, παράγουν πανελίστες, μοντέλα που θα γίνουν σύντροφοι επιχειρηματιών, influencers, celebrity για συνεντεύξεις σε περιοδικά κομμωτηρίου. Παράγουν υλικό για να έχουν δουλίτσα άλλες εκπομπές που αναλύουν τι συμβαίνει σε αυτές και show με φιλανθρωπικό χαρακτήρα που τραγουδούν παράφωνα και χορεύουν είτε άγαρμπα είτε ως επαγγελματίες στρίπερ. Προχωράμε.

https://twitter.com/hashtag/%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BB%CE%B7_%CE%92%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B7?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Τα ριάλιτι έχουν υψηλή τηλεθέαση. Δεν γεμίζουν απλά πρόγραμμα. Γίνονται # στο Twitter και αφού πάρουν δύναμη από τους τηλεθεατές ζητούν τα εμπορικά τους τμήματα τρελά ποσά από εταιρείες για να διαφημιστούν. Από κατεψυγμένα τυροπιτάκια μέχρι αθλητικό εξοπλισμό κρα κάνουν να μπουν στο prime time των καναλιών.

Στα καλά νέα, η ελληνική τηλεόραση σου έχει δώσει αυτή τη σεζόν άπειρες επιλογές, είτε θέλεις ένοχη απόλαυση με ριάλιτι ή ελληνική μυθοπλασία. Είτε ψάχνεις εκπομπές για να μάθεις ιστορία ή γουστάρεις show για να σχολιάζεις ανώνυμα με εμετικά σχόλια στα social τις πλαστικές, τα κιλά, την ερωτική ζωή των κριτών και συμμετεχόντων. Ξέρω, ξέρω, ήθελες να βλέπεις συνέχεια τον Αλκίνοο Ιωαννίδη στο Μουσικό Κουτί και τι κατάντια τα ριάλιτι και ποιος τα βλέπει; Εσύ, φυσικά (Masterchef, Next Top Model, Bachelor πώς έχουν τηλεθέαση; Μήπως νοικιάζουν ηλικιωμένες κυρίες σε ΚΑΠΗ με προχωρημένη άνοια και τους βάζουν να τα βλέπουν;).  Στα ακόμη καλύτερα, υπάρχει το Netflix, το ertflix, το AppleTV+, το Amazon Prime και το Hulu. Στα πιο τέλεια, κλείσε ένα εισιτήριο να πας θέατρο.

https://twitter.com/hashtag/survivorGR?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Τα ριάλιτι είναι και ο σάκος του μποξ κάθε πρωινάδικου, απογευματάδικου που κάνει fashion police και σεξισμούλη αλλά έχει αφυπνιστεί lately και των Αρβύλα. Είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς το είδωλο του στον καθρέπτη και τον ενοχλεί αυτό που του μοιάζει. Βέβαια, στον αγώνα για όλο υψηλότερα νούμερα τηλεθέασης επιλέγονται όλο και πιο τοξικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Τι θέλω να πω με αυτό; Αν, μετά από τόσες γυναικοκτονίες, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού επιλέγονται παίκτες που έχουν μια μισογυνίστικη συμπεριφορά, αυτό γίνεται εσκεμμένα από την παραγωγή.

Και φυσικά, πιάνει, σήμερα λάβαμε το email του γραφείου τύπου του ΣΚΑΪ με τα ποσοστά τηλεθέασης: «Σταθερά πρώτο στους πίνακες της τηλεθέασης βρίσκεται το Survivor που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού. Το Σάββατο 15/1, το Survivor ήταν πρώτο τόσο στο γενικό σύνολο όσο και στο δυναμικό κοινό με μέσο όρο 29,2% και 29% αντίστοιχα. Την Κυριακή 16/1 τα ποσοστά ήταν ακόμα υψηλότερα, με μέσο όρο 29% στο γενικό σύνολο και 30% δυναμικό κοινό. Υψηλά ποσοστά σημειώθηκαν στα επιμέρους κοινά με τον μέσο όρο στις γυναίκες και τους άντρες 25-44 να βρίσκεται στο 35,4% και 36,2% αντίστοιχα». Κατανοητό το σενάριο της κατασκευής ίντριγκας;

 

Ο Βαλάντης διδάσκει ανθρωποφαγία στο ποίμνιο του Survivor

Θέλουν να φέρουν τον παίκτη – θύμα της παραγωγής σε μια κατάσταση που θα βγάλει στην επιφάνεια τον πραγματικό (κακοποιητικό) εαυτό του και θα επιτεθεί σε έναν/μια άλλο παίκτη με τέτοιο τρόπο που θα προκαλέσει την οργή του τηλεθεατή. Ακόμη και του μη τηλεθεατή. Στο κανάλι δεν έχουν κάνει καμία σύσκεψη για να αποβληθεί ο Βαλάντης για το εμετικό σχόλιο του απέναντι στην Ευρυδίκη Παπαδοπούλου. Είναι το θέμα που πουλάει αυτή τη στιγμή και ούτως ή άλλως ο κόσμος θα πληρώσει στις τηλεφωνικές γραμμές για να αποχωρήσει ο παίκτης αυτός. Το λένε και οι συμπαίκτες του. Κάντε σε όλο το τηλεοπτικό κοινό τη χάρη και διώξτε έναν παικτη από το Survivor που κάνει χυδαία σχόλια για να προσβάλει μια γυναίκα που κόντεψε να χάσει τη ζωή της.  Άρα, κέρδος.

https://twitter.com/hashtag/survivorGR?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Τι είπε ο Βαλάντης; Η παραγωγή έκοψε την ατάκα του, η  Ευρυδίκη αποκάλυψε πως ο τραγουδιστής αναφέρθηκε σε ένα πρόβλημα υγείας της ίδιας: “Αν θέλει μπορεί να το πει. Εγώ ντρέπομαι να το εκφράσω. Αναφέρθηκε στην υγεία μου. Μου είπε μία φράση. Κι επειδή αυτό με πονάει πολύ μέσα μου, αν θέλει, ας πει τι είπε”. Η παίκτρια του My Style Rocks (επίσης τούρκικη παραγωγή) και του Survivor είχε διαγνώστηκε με λέμφωμα Hodgkin στο τρίτο στάδιο στα 28 της χρόνια. Έδωσε τη μάχη της και βγήκε πιο δυνατή. Κι αυτό το παράσημο δεν μπορεί κανένα εμετικό σχόλιο να της το αφαιρέσει. Τα πρωινάδικα έκαναν τη δική τους έρευνα και το βίντεο είναι στη διάθεσή σας.

 

Περιμέναμε αλήθεια κάτι καλύτερο;