Μια φωτογραφία, ένα infographic ενός ψυχολόγου, έχει γίνει viral, για τους πιο λάθος λόγους. Βλέπεις, τα ποστ κάποιου επαγγελματία της ψυχικής υγείας, στις μέρες μας γίνονται viral όταν με έναν έξυπνο και ταυτόχρονα κατανοητό τρόπο καταφέρνουν να βγάλουν τους χρήστες των social media από το «αβγό» του καταστροφικού μοτίβου, της τοξικότητας, της κακής συνήθειας και της πνευματικής και ψυχικής αγκύλωσης σε κάτι. Η συγκεκριμένη ανάρτηση δεν ανήκει σε αυτή την κατηγορία, δεν χαϊδεύει ιδεατούς εαυτούς. Αντιθέτως, μοιάζει με απόκομμα κάποιας εφημερίδας των 60s, που θεωρεί πως γυναίκα που δηλώνει φεμινίστρια, είναι γυναίκα έτοιμη να διαλύσει τον γάμο της. Με λίγα λόγια, βάζει τον φεμινισμό πρώτο πρώτο στη λίστα με τα ζητήματα που έχει φανεί να οδηγούν σε οικογενειακή κόλαση και διαζύγια. Ξέρεις, την απιστία, τον τζόγο, τον αλκοολισμό και τα λοιπά και τα λοιπά.

Η δημοσίευση κάνει από χθες τον γύρο του διαδικτύου, εμπεριέχοντας στα σχόλιά της όσους τη βρίσκουν παντελώς αβάσιμη, αλλά και όλους βρήκαν σε αυτή μια ασφαλή γωνία, για να στέψουν τον «φεμινισμό» την αιτία διάλυσης σχέσεων και γάμων. Αυτό πιθανότητα σημαίνει πως κάπου εκεί έξω, η ιδέα της γυναίκας που δεν έχει γνώση των δυνατοτήτων και των δικαιωμάτων της, της γυναίκας που ποτέ δεν αντιμιλά, χαίρεται να μετατρέπει σε σύμπαν τις τέσσερις τοίχους και τις καθημερινές δουλειές ενός σπιτιού και περιμένει αμέτοχη τον άντρα-σύζυγο να επιστρέψει στο σπίτι, πλανάται ακόμα πάνω από τα κεφάλια μερικών. Ζούμε σε μια μεταβατική περίοδο. Η εικόνα της μάνας-θυσίας ζει και αναπνέει ακόμα στο πώς αρθρώνει την ιδέα της οικογένειας στο μυαλό του. Η γυναίκα αμέτοχη στα όσα συμβαίνουν στη ζωή, και ο φεμινισμός μετατρέπεται σε μια διαβολική ιδέα. Σε βιβλία και απόψεις από τις οποίες ένα αρσενικό την αποτρέπει, κλείνοντάς της τα αυτιά στο άκουσμα της λέξης. Όπως έκαναν και οι γονείς στα παιδιά στις ερωτικές σκηνές των ταινιών. Και είδαμε πόσο καλά πήγε αυτό. 

Στην άλλη, τη θετική πλευρά του νομίσματος, στα σχόλια εμφανίζονται όσοι βρήκαν με αστείο -σχεδόν- τρόπο σοκαριστική την ανάρτηση. Γυναίκες και άντρες έτοιμοι να αντιμετωπίσουν με χιουμοριστικό σαρκασμό την πεποίθηση του ψυχολόγου αυτού πως φεμινισμό, τζόγος, εγωπάθεια και φεμινισμός, μπορούν να βρίσκονται στην ίδια καταστροφική για τη μονογαμία και τη συντροφικότητα λίστα. Πες με αισιόδοξη, προβοκάτορα, αλλά ίσως να είμαστε πια σε αυτό το σημείο που όσοι έχουν μείνει έξω από το τρένο της αυτονόητης επανόρθωσης των κακώς κειμένων, θα πρέπει να μείνουν έξω. Γιατί δεν έχουμε άλλο χρόνο να οργιζόμαστε, να μπαίνουμε σε αντιπαραθέσεις, να ανεβάζουμε επικίνδυνα παλμούς από εκνευρισμό σε όποιον ψάχνει τα κενά του μέσα σε δαιμονοποιήσεις. «Γιατρέ μου, έβγαλα φεμινισμό στη μασχάλη», σχολίασε ένας λογαριασμός και γέλασα. Και είναι αστείο. Γιατί σαν παθολογία αντιμετωπίζεται η γυναικεία ενδυνάμωση και με αυτά τα εργαλεία, πασπαλισμένα με χιούμορ, αξίζει να τρίψεις στη μούρη κάποιων την πληκτική πια εμπάθειά τους με το διαζύγιο από την πατριαρχία.

Το πιο λυπηρό από όλα, η βάση του προβλήματος, είναι πως πρόκειται για ανάρτηση ψυχολόγου. Το 2021, στρεφόμαστε σε ειδικούς ψυχικής υγείας για να ελαφρύνουν οι υπάρξεις μας και όχι για να φορτωθούν οι ώμοι μας με ακόμα περισσότερα βάρη. Σε όλο αυτό το δράμα μιας συνείδησης υπό διαμόρφωση που είμαστε όλοι και θα είμαστε για πάντα, ας μην αντιμετωπίζουμε κάθε ειδικό σαν αυθεντία. Το καλό με τους ψυχολόγους είναι πως μπορούμε να τους εντοπίζουμε σαν επαγγελματίες. Κάποιοι, πολλοί, δεν μας ταιριάζουν. Δεν είναι για εμάς. Οι μέθοδοι και οι απόψεις τους δεν βρίσκουν τον τρόπο να μπουν στο μυαλό μας και αν το καταφέρουν, πολλές φορές είναι σαν να μπλέχτηκε ένα σκουπίδι στους νευρώνες μας. Οι ψυχολόγοι δεν ξέφυγαν από τα ταμπού για να γίνουν οι νέοι «πνευματικοί». Ακόμα και αν κάποιοι, σαν τον συγκεκριμένο, φαίνεται να φλερτάρουν ανεξέλεγκτα με αυτή την ιδιότητα.