Έχουμε και λέμε: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών, αλλιώς ένα ωραιότατο πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα. Αυτό είναι το νέο μέτρο της κυβέρνησης που δικαιολογημένα θα συζητηθεί και θα προκαλέσει αντιδράσεις. Όχι μόνο από την πλευρά των ανεμβολίαστων, αλλά και των ανθρώπων που είναι κατά της υποχρεωτικότητας γενικότερα. Και για να τα λέμε όλα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το δεύτερο αρκεί, φυσικά, να υπάρχουν επιχειρήματα που βασίζονται στην κοινή λογική.
Ας εστιάσουμε όμως στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού γιατί έχουν τη σημασία τους. Στις αρχές του Νοεμβρίου, σε συνέντευξή του ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε μιλήσει για την υποχρεωτικότητα, τονίζοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο μεγαλύτερη είναι και η αντίδραση των ανεμβολίαστων. Kοινώς, μας είπε ότι δεν θα καταφύγει σε αυτή και την ίδια γραμμή κρατούσε και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. Λίγο πριν μας χαιρετήσει ο Νοέμβριος και μπούμε για τα καλά σε γιορτινό κλίμα (καλά, όχι) ανακοινώθηκε με κάθε επισημότητα η υποχρεωτικότητα του εμβολίου στους άνω των 60. Mind blowing ή για να μιλήσουμε με όρους Survivor, «τη γύρισε την μπιφτέκα».
Πού οφείλεται αυτή η σημαντική αλλαγή πολιτικής; Στην έξαρση των κρουσμάτων του τέταρτου κύματος και στη νέα μετάλλαξη Όμικρον. Καμία αντίρρηση. Παρ’ όλα αυτά, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο και ότι από το πρόχειρο plan A περνάμε εύκολα στο Plan B χωρίς, βέβαια, να έχουν προηγηθεί τα αυτονόητα. Γιατί την κάκιστη διαχείριση της πανδημίας στο πρώτο της στάδιο πληρώνουμε, δεν περιμέναμε την μετάλλαξη Όμικρον για να το καταλάβουμε.
Μιλάμε για την μη σωστή πληροφόρηση του πολίτη στην αρχή της πανδημίας και την απλή εξήγηση για το ποιο είναι το όφελος κάποιου που θα κάνει το εμβόλιο. Αντί για συνεχή ενημέρωση και διαρκή επεξήγηση, είχαμε μερικές καμπάνιες τις οποίες σήμερα τις είδαμε και αύριο τις ξεχνάμε. Αντί για την μέγιστη ενίσχυση της πρωτοβάθμιας υγείας και τον δομών, είδαμε ελάχιστη ενίσχυση ενώ υπάρχουν και οι ΜΕΘ οι οποίες ενδέχεται και να μην λειτουργούσαν σωστά. Αλήθεια, τι γίνεται με αυτό; Μην ξεχνάμε και την κάκιστη επικοινωνιακή πολιτική με πολλούς από τους ειδικούς να υποστηρίζουν άλλα και την κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, η οικονομία μας πρέπει να αναπνεύσει.
Σε μια χώρα μετρά περίπου 100 νεκρούς την ημέρα, η κυβέρνηση θα εισπράττει 100 ευρώ τον μήνα από τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ως «αντίτιμο υγείας», τη στιγμή που η ίδια αποφάσισε να περικόψει χρήματα από τον προϋπολογισμό για την Υγεία. Αυτά τα χρήματα, μάλιστα, τα 100 ευρώ δηλαδή, θα διατεθούν στο ΕΣΥ (έτσι θα αναπνεύσει η οικονομία). Η κίνηση, προφανώς, είναι συμβολική και ναι, σε αυτό το σημείο μπορείτε να βάλετε τα γέλια. Μάλλον και η περικοπή των χρημάτων από τον προϋπολογισμό για την Υγεία συμβολική ήταν.
Και κάπως έτσι, φτάσαμε στο σήμερα και στην υποχρεωτικότητα. Αλήθεια, θυμάστε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο τελευταίο του διάγγελμα πριν από λίγες ημέρες; «Η προτροπή και η ενθάρρυνση έχουν μεγαλύτερη δύναμη από τους γενικούς αφορισμούς περί υποχρεωτικότητας». Θέλει κότσια η αυτοαναίρεση. Καλά Χριστούγεννα θα ευχηθούμε εμείς.