Η Κατερίνα Στικούδη αποκρούει το μισογυνισμό και σκοράρει με ταξική συνείδηση

Συγχαρητήρια σε μια γυναίκα που βρήκε το κουράγιο, σωματικά και ψυχολογικά, να επιστρέψει στη ζωή της τόσο σύντομα μετά τον τοκετό της.

Η Κατερίνα Στικούδη αποκρούει το μισογυνισμό και σκοράρει με ταξική συνείδηση

Συγχαρητήρια σε μια γυναίκα που βρήκε το κουράγιο, σωματικά και ψυχολογικά, να επιστρέψει στη ζωή της τόσο σύντομα μετά τον τοκετό της.


Πράγματα που με απασχολούν στην καθημερινότητά μου, χωρίς σειρά προτεραιότητας: Τώρα που ακριβαίνει το ρεύμα, όταν έρθει ο λογαριασμός θα κλάψω με λυγμούς; Τι ξέχασα να κάνω στη δουλειά; Σίγουρα δεν απάντησα σε εκείνο το σημαντικό email. Να προλάβω να πάω γυμναστήριο/ για ψώνια/ για καφέ με τις φίλες μου/ στο κομμωτήριο. Να πάω τον σκύλο μου στον κτηνίατρο για τα εμβόλια. Να δω εκείνη την παράσταση που φαίνεται ενδιαφέρουσα. Να κανονίσω εισιτήρια για να πάω στους δικούς μου στη Θεσσαλονίκη.  ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΩ.

Πράγματα που δεν υπάρχει λόγος, κανένας λόγος, κανένας απολύτως λόγος να με απασχολούν στην καθημερινότητά μου: Γιατί η Κατερίνα Στικούδη γύρισε στη δουλειά της πριν συμπληρώσει 40 μέρες ως λεχώνα. ΤΙ ΜΕ ΝΟΙΑΖΕΙ; Είναι ένα λογικό ερώτημα. Και πες ότι με νοιάζει, γιατί να της γράψω σχόλιο στο Instagram; Μου λείπει κάποιο κοινωνικό skill και δεν με αφορά η ζωή των ανθρώπων που δεν έχω γνωρίσει ποτέ;

Και δεν καταλαβαίνω επίσης που είναι το κακό μια γυναίκα που δραστηριοποιείται επαγγελματικά  ως παρουσιάστρια, τραγουδίστρια και μοντέλο να την νοιάζουν τα χρήματα και η δημοσιότητα. Αυτό είναι το job description κυρία μου. Κάτσε δούλεψε εσύ αμισθί αν την βρίσκεις έτσι.

Drum roll και πάμε να εξηγήσουμε το συμβάν: Είμαστε βαθύτατα επαρχιώτες. Ζούμε σε μια γειτονίτσα του 1950 όπου κάποιοι είναι αυτόκλητοι επιτηρητές της ηθικής τάξης  της κοινότητας. Παρένθεση για να αποσαφηνίσουμε τον όρο «ηθικολόγοι»: τι τους ενοχλεί και τρώγονται; Όλα όσα δεν έχουν και φθονούν. Λυπάμαι που αισθάνονται ματαιωμένοι. Και μικροαστοί. Προχωράμε. Αυτοί οι κριτές των πάντων λοιπόν, κάθε φορά που κάποιος ξεμυτάει από το μαντρί της νόρμας τους και αποφασίσει το αυτονόητο, να ζήσει την ζωή του διαφορετικά και με ελευθερία έκφρασης, θα σηκώσουν το δάχτυλο και θα κουτσομπολέψουν και θα δώσουν την αχρείαστη συμβουλή τους. Ποιος σε ρώτησε to begin with;

Ναι, έχει κορμάρα η γυναίκα. Η Κατερίνα Στικούδη από μωρό ασχολείται με τον αθλητισμό. Έλιωνε στις πισίνες του  ΠΑΟΚ και κατέκτησε την Πέμπτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα όταν εγώ έτρωγα fofiko κι έβλεπα Τόλμη και Γοητεία.

Διαδικτυακό bullying υπέστη η Κατερίνα Στικούδη. Επειδή τόλμησε 13 μέρες μετά τη γέννησή του γιού της να επιστρέψει στην τηλεόραση. (Μεταξύ μας, ο λόγος που την κράζουν είναι α) επειδή είναι γυναίκα, β) επειδή είναι όμορφη γυναίκα, γ) επειδή είναι όμορφη και επώνυμη γυναίκα και δ)επειδή είναι όμορφη, επώνυμη, επιτυχημένη γυναίκα). Κι αν θέλουμε να μιλάμε για ισότητα και φεμινισμό, η Κατερίνα Στικούδη μας δείχνει ότι οι γυναίκες δεν είναι οι αποκλειστικές υπεύθυνες για τη φροντίδα της οικογένειας. Υπάρχει και ο πατέρας. Δεν άκουσα ποτέ πουθενά να κράζουν πατέρα που γύρισε στην εργασία του δυο εβδομάδες μετά τη γέννησή του παιδιού του.

Σχετικά με τη νομοθεσία, στην Ευρώπη είμαστε τυχεροί υπάρχει ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας με παροχές για την μητέρα.  Στις ΗΠΑ η μέλλουσα μητέρα δικαιούται να λείψει τρεις μήνες χωρίς αποδοχές, αν το θέλει, εκτός από ορισμένες πολιτείες που διαθέτουν διαφοροποιημένη νομοθεσία, ενώ στην Αυστραλία δικαιούται να λείψει, επίσης χωρίς αποδοχές, ως 12 μήνες. Δεν το λες και καλό αυτό. Εννοείται ότι η άδεια μητρότητας είναι κεκτημένο εργασιακό δικαίωμα. Εννοείται ότι το νεογνό της Στικούδη δεν έπαθε απολύτως τίποτα επειδή η μητέρα του έλειψε λίγες ώρες από το σπίτι. Πιθανότατα κοιμόταν. Εννοείται ότι μια μάνα έχει δικαίωμα να διεκδικεί τον τίτλο της σέξι γυναίκας.

Το βίωμα κάθε γυναίκας που γέννησε είναι προσωπικό. Όχι κοινός τόπος.  Κάζουαλ μισογυνισμό είχε αντιμετωπίσει και η Τζένη Μπαλατσινού επειδή αποφάσισε να γίνει μητέρα στα 49 της χρόνια. Το γυναικείο κίνημα προσπαθεί να καταπολεμήσει τις ανισότητες. Η εμμονή σε ντεμέκ «παραδοσιακές αξίες» και της πυρηνικής οικογένειας το μόνο που εξασφαλίζουν είναι περιορισμός των δικαιωμάτων. Αυτή η ρητορική κατά της Στικούδη είναι κομμάτι της πατριαρχικής ατζέντας. Λέγεται έλεγχος πάνω στα γυναικεία σώματα. Και στη στροφή περιμένουν πολλοί που θέλουν να καταστείλουν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών. Καμία υπονόμευση στην ιδιωτικότητα και την αυτονομία κάθε γυναίκας στο σώμα της.

Τα επικριτικά σχόλια κατά της Κατερίνας Στικούδη είναι εσωτερικευμένος μισογυνισμός. Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν αποκρυσταλλώσει τις απόψεις αυτές και δεν μπορούν να τις αποβάλλουν. Δεν υπάρχει καταστατικό με τους θεμελιώδεις ηθικούς κανόνες που πρέπει να υπακούμε ως γυναίκες. Η μητρότητα δεν είναι το Άγιο Δισκοπότηρο.

Και η ίδια η Κατερίνα Στικούδη αποφάσισε να απαντήσει ως γνήσιο τέκνο του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας μας τα προφανή. Αντί να στηρίζουμε τους εργάτες που θέλουν τα αυτονόητα μιας μόνιμης και σταθερής δουλειάς με σωματεία και εργασιακά δικαιώματα, ασχολούμαστε με τις εγκυμοσύνες των τηλεπαρουσιαστριών.Τα έγραψε υπέροχα στο Best of You.

"Σε όλους αυτούς λοιπόν που λένε ότι "παρατάει το παιδί της", "δεν είναι καλή μάνα", "την νοιάζει μόνο η προβολή" και άλλα τέτοια, θα μπορούσα να ανταπαντήσω κάνοντας τη ζωή μου reality μέσω των λογαριασμών, όπως τόσοι άλλοι κάνουν, και μάλιστα έχοντας και έσοδα, δείχνοντας ότι είμαι 24 ώρες το 24ωρο με το όμορφο πλάσμα που ήρθε σε τούτο τον κόσμο. Δεν είναι του χαρακτήρα μου. Θα μπορούσα να ξεστομίσω ότι η μητέρα μου είναι νέα και ο άντρας μου είναι μοντέρνος και έχουν τη γνώση την προσήλωση και την ικανότητα να φροντίσουν ένα παιδί για μερικές ώρες που θα λείψω. Δεν υπάρχει λόγος να μπω σε λεπτομέρειες. Θα μπορούσα επίσης να πω ότι είμαι πολύ καλά στην υγεία μου και, αφού δώσω πικάντικες λεπτομέρειες για τα τυχόν "θέματα λοχείας" που αντιμετωπίζω, να εξηγήσω πόσο καλά νιώθω. Δεν θα έπειθα κανένα. Θα μπορούσα να εξηγήσω καλύτερα και πιο εμπεριστατωμένα ότι δε ζούμε στο 1932, όταν η γυναίκα ήταν σε σαφώς πιο δύσκολη κοινωνικά και εργασιακά θέση (όχι ότι σήμερα έχει λύσει τα προβλήματά της). Δεν ανοίγεις τέτοια κουβέντα με συζητητή πίσω από το πληκτρολόγιο, δε βγαίνει άκρη. Θα μπορούσα τέλος να αδιαφορήσω και να μη μπω καν στον κόπο να γράψω αυτά τα δυο λόγια…. Όμως έχει κάποια αξία να πούμε το εξής: ότι είναι εντελώς άτοπο να ασχολούμαστε με το αν μια τηλεοπτική παρουσιάστρια επέστρεψε στο πόστο της νωρίς, ή ακόμα και αν κάποιο νέο και άμυαλο, αγενές παιδί προκαλεί τόσο πολύ στα social media, την ώρα που γυναίκες δολοφονούνται σα να μην τρέχει τίποτα, εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους δουλεύοντας υπερωρίες σε αντίξοες συνθήκες και δεν ανοίγει ρουθούνι, ντρελιβεράδες σκοτώνονται σε τροχαία καθημερινά και "είναι ακόμα μια Τετάρτη", και τόσα άλλα ακόμα. Καιρός να δούμε τις προτεραιότητές μας, να κοιτάξουμε τα χιλιάδες προβλήματα που έχει η κοινωνία μας και πως εμείς μπορούμε να την κάνουμε καλύτερη. Προφανώς τα social media δεν έχουν βοηθήσει και πάρα πολύ….»

Κατερίνα Στικούδη, να σου ζήσει. 

  • ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ ΣΤΟ ΦΟΥ.ΜΠΟΥ
Διάβασε ακόμα