Οι Ταλιμπάν, οι εξτρεμιστές ισλαμιστές για να γίνουμε πιο κατανοητοί, βρίσκονται ένα βήμα, ίσως και μισό, από την ανακατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν αφού έχουν καταλάβει όλες τις μεγάλες πόλεις -και την Καμπούλ. «Φτάσαμε σε αυτό που αναζητούσαμε, την ελευθερία της πατρίδας μας και της ανεξαρτησίας του λαού μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει τη γη μας για να επιτεθεί σε άλλους λαούς και δεν θέλουμε να βλάψουμε κανέναν», είπε στο Al Jazeera o εκπρόσωπός τους, Μοχάμεντ Ναέμ. Πρόσθεσε επίσης ότι είναι διατεθειμένοι να μιλήσουν με όλες τις χώρες για να επιλύσουν διάφορα ζητήματα και ότι «οι Ταλιμπάν σέβονταν τα δικαιώματα και την ελευθερία έκφρασης των γυναικών και των μειονοτήτων στο πλαίσιο του Ισλαμικού Νόμου». Βαθύ σκοτάδι.

Μετά από περίπου 20 χρόνια, πάνω από 2 τρισ. δολάρια και 2,400 θανάτους Αμερικανών στρατιωτών, οι Ηνωμένες Πολιτείες αφήνουν πίσω τους το Αφγανιστάν. Το περίφημο σχέδιο war on terror απέτυχε. Ξανά. Στην αμερικανική πρεσβεία η σημαία κατέβηκε άρον άρον και διάφορα σημαντικά έγγραφα καταστράφηκαν. Οι διπλωμάτες βρέθηκαν αστραπιαία στο αεροδρόμιο για να αποχωρήσουν από τη χώρα τη στιγμή που πολλοί Αφγανοί προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο. Οι φωτογραφίες από το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι ενδεικτικές. Μάλιστα, κυκλοφορεί και ένα βίντεο στο διαδίκτυο που θέλει τρεις ανθρώπους να πέφτουν στο κενό στην προσπάθειά τους να γαντζωθούν από τις ρόδες του αεροπλάνου. Ελπίζουμε να μην είναι πραγματικό.

Τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν είναι ένα ακόμα παράδειγμα του «ό,τι ταΐζεις, κάποτε θα σε φάει». Η χρηματοδότηση των Ταλιμπάν τα προηγούμενα χρόνια που είχε ως στόχο να «διώξουμε τους κακούς Σοβιετικούς» από τη χώρα, είναι γνωστή. Μιλάμε για τους Ταλιμπάν που, μην ξεχνάμε, βγάζουν μεγάλα κέρδη από το εμπόριο του οπίου. Τα 20 έτη κατοχής, βομβαρδισμών και θανάτων, δεν κατάφεραν απολύτως τίποτα υπέρ της «παγκόσμιας ασφάλειας» και ένα εξτρεμιστικό καθεστώς μοιάζει πιο ενισχυμένο από ποτέ. Η «εκδημοκράτηση» της χώρας με τις γνωστές τακτικές των ΗΠΑ, δεν έβγαλε πουθενά. Πλέον, μέσα από το προεδρικό μέγαρο της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν «νομιμοποιούνται» και απειλούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και να προσπαθούν να πείσουν ότι «άλλαξαν».

Από το πρωί κυκλοφορεί αυτό: «Στα τέλη του 1979 ο σοβιετικός στρατός εισέβαλε στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με την επίσημη εξήγηση, η εισβολή είχε σκοπό να υπερασπιστεί τη λαϊκή κυβέρνηση, που προσπαθούσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα. Το 1981, στη Στοκχόλμη, ήμουν ένα από τα μέλη του διε­θνούς δικαστηρίου που ασχολήθηκε με το θέμα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το αποκορύφωμα εκείνων των συνε­δριάσεων. Έδινε την κατάθεσή του ένα υψηλά ιστάμενο θρησκευτικό στέλεχος, εκπρόσωπος των ισλαμιστών φονταμενταλιστών, που εκείνη την εποχή τους αποκαλούσαν freedom fighters, μαχη­τές της ελευθερίας, και τώρα τρομοκράτες. Εκείνος ο γέροντας βροντοφώναξε: “Οι κομμουνιστές ατίμωσαν τα κορίτσια μας! Τους έμαθαν γρα­φή και ανάγνωση!”». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Εδουάρντο Γκαλεάνο και το «τους έμαθαν γραφή και ανάγνωση» δεν απέχει από την πραγματικότητα.

Η Δύση και το ΝΑΤΟ εγκαταλείπει το Αφγανιστάν αλλά συνεχίζει να το χρηματοδοτεί. Η στάση που κρατούν οι μεγάλες δυνάμεις είναι τουλάχιστον υποκριτικές. Για παράδειγμα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί το Αφγανιστάν «αρκεί να μην εφαρμοστεί η Σαρία». Πώς είναι δυνατόν οι Ταλιμπάν οι οποίοι ακολουθούν κατά γράμμα τη Σαρία, να μην την εφαρμόσουν; Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά. Ήδη υπάρχει η γραμμή να μην είναι υποχρεωτική η δημόσια αμφίεση με μπούρκα για τις γυναίκες ενώ δηλώνουν ότι τα κορίτσια θα φοιτούν κανονικά. Επίσης, αν υπάρχει ανάγκη, θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία άντρα ή κηδεμόνα. Γιατί έχουν κάνει από τώρα γνωστές τις «καλές» τους προθέσεις; Διότι ο κόσμος γαντζώνεται από τα αεροπλάνα μπας και γλιτώσει.