Η λίστα με τις γυναικοκτονίες αυξήθηκε κατά ένα ακόμα όνομα και είναι ακόμα Ιούλιος. Ένας άντρας μαχαίρωσε μέχρι θανάτου τη σύζυγό του μέσα στο ίδιο τους στο σπίτι στη Δάφνη. “Τη ζήλευα”, δήλωσε στην αστυνομία, έχοντας παραδοθεί από μόνο του. Ακολουθώντας, δηλαδή, τις οδηγίες Μπαλάσκα για υποψήφιους γυναικοκτόνους. 

«Δείχνει ότι είναι βλάκας. Αν υποστήριζε εκείνη τη στιγμή που σκότωσε την γυναίκα του, αν ήταν ατυχές γεγονός, μέσα στο θυμό του, ότι τά ‘χασε και “τρελάθηκε” … αν έπαιρνε την αστυνομία δεν θα πήγαινε ούτε 4 χρόνια φυλακή … θα πήγαινε “εν βρασμώ ψυχής” σε οικογενειακό καυγά, “χωρίς να το θέλω εκείνη τη στιγμή”, “δε λειτουργούσα εγώ”, με πρότερο έντιμο βίο, άλλα 4.000 πράγματα. Θα πήγαινε πέντε; έξι χρόνια φυλακή;», είχε σχολιάσει στον τηλεοπτικό αέρα ο Μπαλάσκας, μιλώντας για τον γυναικοκτόνο της Καρολάιν στα Γλυκά Νερά. Μπορεί αυτή η δήλωση να του στέρησε το δικαίωμα να ξανακληθεί ως εκπρόσωπος της αστυνομίας σε τηλεοπτικές εκπομπές και παράθυρα, μπορεί να τον έθεσε σε διαθεσιμότητα, αλλά η “συμβουλή” πρόλαβε να μεταδοθεί. 

Το concept “εκπαιδεύοντας τους γυναικοκτόνους” εκλαμβάνεται με δυο τρόπους. Προφανώς ο πρώτος, αυτός της εκπαίδευσης αντρών για το πώς να χωρίσουν μια και καλή με την έμφυλη βία, όπλο που τους έδωσε απλόχερα η πατριαρχία είναι ο δύσκολος. Ποιος βγαίνει σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές μιλώντας για το ότι μια γυναίκα δεν είναι θύμα, ούτε απόκτημα, ούτε “περιουσία”, ούτε σάκος του μποξ; Ποιος μπαίνει στον κόπο να αποτρέψει το ενδεχόμενο μελλοντικών γυναικοκτονιών, με δικαιολογητικές βάσεις που περιορίζονται σε ζήλιες και “εγκλήματα πάθους”; Ο εύκολος δρόμος, ο σύντομος, είναι να ενημερώσουμε τους γυναικοκτόνους για το πώς να τη βγάλουν καθαρή μετά τον φόνο. Σκοτώστε τες, παραδοθείτε και χαρείτε το φως του ήλιου σε τέσσερα χρονάκια. Σωστά; 

Πριν ακόμα διαχειριστούμε τη γυναικοκτονία της Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο, παίρνουμε ακόμα μια. Κομμένη και ραμμένη στις νουθετήσεις του Μπαλάσκα. Το χειρότερο; Η γυναίκα αυτή θα μπορούσε να είναι ακόμα ζωντανή. Η ανεπάρκεια της ΕΛ.ΑΣ στο να σώζει τις γυναίκες από τα βράχια και τα μαχαίρια των κακοποιητών της, φάνηκε και πριν τρεις εβδομάδες. Όταν μια γειτόνισσα του ζευγαριού άκουσε το θύμα να δέχεται τη βία του συζύγου της. Προφανώς, όχι για πρώτη φορά. Η αστυνομία προφανώς και άργησε και δεν έκανε τον κόπο να ασχοληθεί στ’αλήθεια. “Δεν σας καλέσαμε για φασαρία από πάρτι” έγραφε η γυναίκα στην ανάρτησή της, αλλά προφανώς, η μουσική σε ώρα κοινής ησυχίας και η έμφυλη βία μεταφράζονται σε ίδιο βαθμό σοβαρότητας για τις ελληνικές αρχές.