Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είχε ανακοινωθεί με κάθε επισημότητα ότι θα παρασημοφορηθεί για το έργο του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την ανακοίνωση μέχρι την τελική βράβευση, βέβαια, άλλαξαν πολλά. Την τελευταία στιγμή, ο διασώστης με το διεθνές και αναγνωρισμένο ανθρωπιστικό έργο, «κόπηκε» διότι είναι «επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας». Τι σημαίνει αυτό; Ότι ασκεί κριτική σε όσους ευθύνονται για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και δημιουργούν με την στάση τους ναυάγια προσφύγων και μεταναστών.

Τον ακριβή λόγο που τελικά δεν παρασημοφορήθηκε δεν τον γνωρίζουμε και ίσως δεν τον μάθουμε ποτέ. Η παραπάνω «εξήγηση» ανήκει στον Κωνσταντίνο Μπογδάνο που μάλιστα καυχιεύται για τη ματαίωση της βράβευσης γράφοντας στο Twitter πως «έγιναν τα δέοντα» για να αποφευχθεί αυτή. Στην 47η επέτειο από την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας, ένας άνθρωπος που αποδεδειγμένα προσφέρει ανθρωπιστικό έργο και σώζει ζωές, δεν έλαβε τιμητική βράβευση διότι έχει απόψεις που δεν συμβαδίζουν με την πολιτική της κυβέρνησης. Πρόκειται για μια χοντροκομμένη ειρωνία.

Αναπόφευκτα, δημιουργείται ένα κύριο ερώτημα: H Πρόεδρος της Δημοκρατίας λειτουργεί αυτόνομα ή ακολουθεί τα όσα προωθούν διάφορα μέλη της κυβέρνησης; Αν κρίνουμε από το μπάχαλο που δημιουργήθηκε, ισχύει το δεύτερο και αυτό γιατί, μια θεσμικά ανώτερη, είπε «ναι» στην απόφαση των θεσμικά κατώτερων. Το όνομα του Ιάσονα Αποστολόπουλου βρισκόταν στη λίστα που καταρτίζει η Προεδρία της Δημοκρατίας, αυτό είναι σίγουρο. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, το υπουργείο Εξωτερικών δίνει την τελική έγκριση, την οποία και δεν έδωσε ποτέ. Γιατί; Γιατί οι ακροδεξιοί κύκλοι της κυβέρνησης ήταν αντίθετοι. Τόσο απλά. Ο Νίκος Δένδιας, πάντως, δεν παρευρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο. Γιατί άραγε; Μήπως σκέφτηκε ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση;

https://t.co/Avo0fXPqsA

 

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, καλείται να δώσει απαντήσεις για το αν της υπέδειξαν ποιον θα «κόψει» και ποιον όχι για να καταλάβουμε και εμείς επιτέλους αν ο πρώτος πολίτης της χώρας υποκύπτει σε μικροπολιτικά παιχνίδια ή συμμερίζεται την προσπάθεια όσων βουτούν στη θάλασσα για να σώσουν ζωές. Ο διαχωρισμός των θέσεων κρίνεται απαραίτητος. Από τον κάθε Μπογδάνο της Νέας Δημοκρατίας δεν χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις, γνωρίζουμε και με το παραπάνω με τι έχουμε να κάνουμε και ποια είναι τα πιστεύω του. «Στη τελική απόφαση μη παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας δείχνει ορθά αντανακλαστικά, και εάν συνέβαλα σε αυτήν, χαίρομαι».

Η αλήθεια είναι το μετάλλιο δεν είναι σημαντικό για τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, δεν περίμενε την συγκεκριμένη βράβευση για να ολοκληρωθεί το έργο του ούτε θα μεγάλωνε η σημασία του με τη βράβευσή του. Τα αληθινά παράσημα, άλλωστε, κερδίζονται στο πεδίο και όχι σε δεξιώσεις. Ίσως είναι προτιμότερο που οδηγηθήκαμε εδώ μήπως και καταλάβουμε επιτέλους ποιον σκοπό εξυπηρετεί ο καθένας.