Μια νεαρή κοπέλα-θύμα trafficking και ο βιαστής, κακοποιητής και σχετιζόμενος με την αστυνομία trafficker της συλλαμβάνεται φορώντας ένα t-shirt πρόμο εταιρείας παραγωγής πορνό. Τι θέλει να πει ο ποιητής; Πιθανότατα, συνειδητά τίποτα, ωστόσο έκανε σαφές, σε κάθε κλικ, σε κάθε βήμα, πως η κουλτούρα για την οποία καταγγέλλεται, είναι η κουλτούρα στην οποία είναι χωμένος. Ο trafficker και η φωτογραφία του έγινε viral, μαζί με το προφίλ του που κοινοποιήθηκε από μήνυμα σε μήνυμα και κινητό σε κινητό. 

Μπήκαμε όλοι να δούμε το Facebook του, ας το παραδεχτούμε. Πάμε και για μια μίνι απολογία: η περιέργεια ποτέ δεν σκότωσε τη γάτα, ένα προφίλ είναι δημόσιο και σου επιτρέπει να ρίξεις μια ματιά στην κλειδαρότρυπα χωρίς να το μάθει ποτέ κανείς. Το είδαμε το προφίλ. Όσο μας επέτρεψε η υπομονή μας, οι αλλεπάλληλες προβληματικές αναρτήσεις και η υποκρισία που απορρέει όταν ξέρεις πως αυτό που ένα προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προμοτάρει, κοντράρεται στα ίσα με τη σκληρή αλήθεια: αυτός ο άνθρωπος βίαζε, εξέδιδε, νάρκωνε, χτυπούσε μια νεαρή κοπέλα που ήδη είχε αρκετά τραύματα να φροντίσει από έναν άλλο κακοποιητή, τον πατέρα της. 

Βγήκαμε άγαρμπα από το προφίλ. Αναγκάσαμε τους εαυτούς μας να ξεχάσουν το όνομά του, το username του, όσα είδε, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Μπήκαν τα media στο παιχνίδι, δημοσιεύοντας παλιές του αναρτήσεις και κάνοντας λόγο για “ροζ κύκλωμα”. Τι εννοείτε ροζ κύκλωμα; Τι το ροζ έχει το sex trafficking; Τι το ροζ έχει η συστηματική κακοποίηση, σωματική, σεξουαλική, ψυχική, γυναικών που αιχμαλωτιζονται σαν να μην είχαν ποτέ υπόσταση, ταυτότητα, δρόμο και στόχο. Δεν υπάρχει τίποτα το ροζ στο σεξ, πόσο δε μάλλον όταν είναι εξαναγκασμένο, με το πιστόλι στον κρόταφο, με τα χάπια με βία στο λαρύγγι ενός απρόθυμου πλάσματος. 

Βγήκαμε άγαρμπα από το προφίλ, αλλά, διάολε, δεν γλιτώσαμε να δούμε τίτλους click-baits για το αν “κωλοβαρούσε” ο trafficker. Και τα κλικάραμε και αυτά, για να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα βίντεο στο οποίο εκείνος, κάνοντας άξεστο χιούμορ για την καραντίνα, κάνει μαθήματα “spanking” αντικειμενοποιώντας μια γυναίκα που έχει γυρισμένη την πλάτη της στην κάμερα. Ναυτία, αηδία, και γρήγορες αντανακλαστικές κινήσεις με το ποντίκι, για να βγούμε όσο πιο γρήγορα γίνεται από αυτό το κείμενο. Το ρήμα κωλοβαρούσε δεν χρησιμοποιείται τυχαία. Αντίθετα, χρησιμοποιήθηκε σε τίτλο site που το δημοσίευσε. Άλλοι το αναπαράγουν ως “χυδαίο”, αλλά η αναπαραγωγή είναι αναπαραγωγή, ανεξάρτητα από τη βιτρίνα. 

Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν αυτά τα κείμενα;

Για ποιον ακριβώς λόγο είναι απαραίτητη η δημοσιοποίηση τέτοιων αναρτήσεων, λεπτομερειών, με χυδαίους τίτλους; Γιατί πρέπει να θέλει ένα σημαντικό βαθμό αναισθησίας και χυδαιότητας για να μπορείς να κάνεις χιουμοράκι με σεξουαλικό υπονοούμενο, για κάποιον εις βάρος του οποίου εκκρεμούν νέες καταγγελίες από γυναίκες τις οποίες εξέδιδε και παραβίαζε με κάθε πιθανό τρόπο. Σε τι απέχει αυτή η δημοσίευση από την “κάζουαλ” διακίνηση ενός revenge porn video; Η διαφορά εδώ είναι πως τα sites δεν είναι το καφρογκρουπ που έχεις με τους φίλους σου. Δεν είμαστε φίλοι σου. Περιμένουμε να σταματήσουμε να διαβάζουμε χιουμοριστικά, πλυντηριακά δημοσιεύματα για βιαστές, διακινητές, κακοποιητές, γυναικοκτόνους. Ψήσου να συνεργαστείς.