Μπέρδεμα. Αυτή η λέξη ταιριάζει γάντι στην κατάσταση την οποία βιώνουμε όσον αφορά το σκεύασμα της AstraZeneca. Ο σχεδιασμός άλλαξε ξανά και αυτή τη φορά μας έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο συστήνεται μόνο σε ηλικίες άνω των 60 ετών. Μέχρι να φτάσουμε στο σήμερα ή καλύτερα στο χθες, όταν και μάθαμε για την αλλαγή, έχουν προηγηθεί μερικά ακόμα ‘’μπερδέματα’’.
Τον Φεβρουάριο μάθαμε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε ομόφωνα τη χορήγηση του εμβολίου στις ηλικίες από 18 έως και 64 ετών. Περίπου δύο μήνες αργότερα, η Επιτροπή αλλάζει την αρχική απόφασή της και μας ανακοινώνει ότι η ηλικιακή ομάδα αλλάζει. Τη θέση των 18άρηδων παίρνουν όσοι έχουν σβήσει τον αριθμό 30 στην τούρτα τους. Τον Μάιο, μαθαίνουμε ότι η Επιτροπή συστήνει σε γυναίκες κάτω των 50 ετών να κάνουν στην άκρη το AstraZeneca και να επιλέξουν ένα εμβόλιο mRNA. Ο λόγος; Τα περιστατικά θρομβώσεων. Είπαμε, μπέρδεμα.
Μέσα σε αυτό το διάστημα, ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, είδε το σκεύασμα της AstraZeneca στο χέρι των ειδικών λίγο πριν τους κάνουν το εμβόλιο. Λίγες ώρες πριν, τα δεδομένα άλλαξαν. Για ακόμη μια φορά. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει πλέον την χορήγηση του εμβολίου στους άνω των 60 ετών. Όπως ήταν λογικό, προκλήθηκαν αντιδράσεις.
Γιατί υπήρξε αλλαγή στην ηλικιακή ομάδα; Γιατί, πλέον, το ιικό φορτίο στη χώρα είναι μικρότερο αυτό μας δίνει το περιθώριο να αποφύγουμε μερικές καταστάσεις. Με λίγα λόγια, τους προηγούμενους μήνες παίξαμε με τις πιθανότητες, οι οποίες είναι υπέρ των εμβολιασμένων με AstraZeneca, αφού οι περιπτώσεις θρομβώσεων είναι ελάχιστες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το πρώτο. Έγινε, λοιπόν, ένα ‘’ξεστοκάρισμα’’ για το καλό του συνόλου με στόχο να δημιουργηθεί ένα μέρος από το περίφημο ‘’τείχος ανοσίας’’.
Ο Άρης Πορτοσάλτε -και έχει σημασία το ποιος- μιλώντας στην εκπομπή ΣΚΑΪ ΣΗΜΕΡΑ, μας θύμισε τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, όταν στις 28 Απριλίου, μια μέρα μετά την απόφαση να ανοίξει την εμβολιαστική πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 αποκλειστικά για το εμβόλια της AstraZeneca, μίλησε για ‘’ξεστοκάρισμα’’ και πως οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση σε όλα τα σκευάσματα. Έφτασε η μέρα, λοιπόν, που ο Άρης Πορτοσάλτε σημείωσε ”ότι θα ερχόταν η κυβέρνηση να δικαιώσει τον Τσίπρα που μιλούσε για ξεστοκάρισμα. Κάτω από τις παρούσες συνθήκες πώς η επιτροπή είπε ότι οι ηλικίες 30-40 θα κάνουν μόνο AstraZeneca;”.
Τα ερωτηματικά παραμένουν και τις απαντήσεις οφείλει να της δώσει η κυβέρνηση αλλά και Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η πλειοψηφία του ελληνικού κοινού εμπιστεύτηκε την επιστημονική κοινότητα παρά τους ενδοιασμούς της και εκείνη, με τα όσα έχουν συμβεί τις τελευταίες ώρες, μοιάζει να την έχει προδώσει. Όσο για την οργάνωση της κυβέρνησης και τις αποφάσεις της, ίσως θα ήταν φρόνιμο να σκεφτούμε ότι της άσκησε κριτική -έστω και με πλάγιο τρόπο- μέχρι και το ΣΚΑΪ. Η ουσία, βέβαια, βρίσκεται στις συζητήσεις της κυβέρνησης με την Επιτροπή και το κατά πόσο ασκήθηκε πίεση ή όχι από την πρώτη για να χρησιμοποιηθεί το AstraZeneca διότι ήταν το μόνο που είχαμε απόθεμα.