Από χθες το βράδυ υπάρχει ένα βίντεο που αν δεν πέφτεις πάνω του σε κάθε scroll, σε κάθε swipe, μάλλον είσαι ένας ευτυχής άνθρωπος. Στο βίντεο αυτό, η επίδοξη πολιτεύτρια της ΝΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου, παραληρεί για κάποια λεπτά ενάντια στην αυτοδιάθεση και το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να περπατά σε αυτόν τον κόσμο και ανάμεσά μας, όπως του αρέσει ή μάλλον όντας μη απολογητικά ο εαυτός του. Η πολιτικός τα βάζει με την εξωτερική εμφάνιση γυναικών και αντρών που ξυρίζονται ή δεν ξυρίζονται, βάφονται ή δεν βάφονται, έχουν κυτταρίτιδα, ραγάδες και ατέλειες ή δεν έχουν. Ακούγεται σαν τρολ, δεν σε αδικώ. Τα πρώτα δευτερόλεπτα παρακολούθησης του βίντεο νομίζεις πως σε λίγο θα έρθει το twist στην πλοκή και θα καταλήξει η κυρία Λατινοπούλου να στηρίζει με όλη της την ψυχή το δικαίωμα του κάθε ένα από εμάς να υπάρχει όπως θέλει να υπάρχει. Αλλά όχι, το βίντεο καταλήγει όσο δυστοπικά ξεκινά, με μια υπενθύμιση πως σε κάποια μυαλά δεν θα φυτευτεί ποτέ ο ευλογημένος σπόρος του να δίνουν βάση στην ουσία και όχι στο περιτύλιγμα. Πώς να πάρεις το μυαλό του κοριτσιού από τα ξυραφάκια άλλωστε;  

Σε ένα βίντεο που φρόντισε να δημοσιεύσει σε κάθε κοινωνική πλατφόρμα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, εμφανώς απηυδισμένη από φωτογραφίες γυναικών να ποζάρουν τις παρθένες από ξυραφάκια και αποτριχώσεις μασχάλες τους, τα πόδια τους, τα πρόσωπά τους, την κυτταρίτιδα, τις πανάδες και τις ραγάδες τους, αλλά και με τους άντρες που αποτριχώνονται, που βάφονται, που δεν συμμορφώνονται με το status quo των κοινωνικών φύλων, της «φυσιολογικότητας» και των προτύπων ομορφιάς που τόσο αγάπησε η Λατινοπούλου, άνοιξε την τοξική ομπρέλα της, αυτή της «νοσηρής μειοψηφίας» και τους έβαλε από κάτω. «Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, τρίχες στη μασχάλη, τρίχες στο μουστάκι, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα και οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό υπάρχει πάνω τους», ανέφερε, τονίζοντας πως η ίδια ως γυναίκα νιώθει άβολα βλέποντας τέτοιες εικόνες.

«Δεν μου αρέσει όλο αυτό που βλέπω. Και δεν καταλαβαίνω, αφού το αγαπάς τόσο πολύ το αξύριστο πόδι σου, εγώ γιατί πρέπει να το δω; Το βλέπεις εσύ και το χαίρεσαι. Εγώ γιατί να το βλέπω; Γιατί προσπαθείς να μου περάσεις ότι όλο αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και πάρα πολύ ωραίο και πάρα πολύ φυσιολογικό; Δεν είναι. Είναι άσχημο», αναφέρει κάνοντάς μας να ξεχάσουμε πως αυτή η γυναίκα βρίσκεται στον χώρο της ελληνικής πολιτικής, επιβεβαιώνοντάς μας τη θλιβερή υπόστασή του. Γιατί όλα τα λύσαμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο πολιτικά, και ήρθε τώρα η στιγμή της μικροδιαχείρισης των ξυραφακίων, των κεριών και των αποτριχωτικών κρεμών και της κυτταρίτιδας.

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου με αυτό το βίντεο πιθανότατα πήρε αυτό που ήθελε. Την προβολή, έστω και αρνητική -κάποιοι την προτιμούν από το καθόλου, τη στήριξη σε σχόλια από ψηφοφόρους που και εκείνοι άλλη μια τρίχα να δουν, θα τα σπάσουν όλα βρε αδερφέ, την ανάδειξή της σε «θηλυκό που σέβεται τη φύση του» σαν άλλο pick-me girl. Προσβάλοντας το έννομο αγαθό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, δεν προσβάλλει μόνο τις θηλυκότητες που διαχωρίζουν το βιολογικό από το κοινωνικό φύλο, τα πλάσματα που αποφάσισαν χρησιμοποιώντας το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση να συμφιλιωθούν με τις τρίχες τους (ναι, μιλάμε για τρίχες), να χωρίσουν με τις επεμβατικές πρακτικές στο σώμα τους, αλλά και όσους δεν είχαν την τύχη να γεννηθούν σαν κλώνοι των γυναικών που θαύμαζαν στα περιοδικά, καταφέρνοντας ή μη καταφέρνοντας να θέλουν να τους μοιάζουν. Η πολιτεύτρια μέσα σε όλα προβάλλει γυναίκες που δεν θέλουν να «μοιάζουν» και να «αλλάζουν», γυναίκες που το δώρο της μητρότητας τους χάρισε ραγάδες, γυναίκες που έχουν κλείσει ραντεβού με δερματολόγο να δουν τι συμβαίνει με τις πανάδες τους, ενώ παρόλα αυτά, κάποια πρωινά καταφέρνουν να τις κοιτάξουν στον καθρέπτη με αποδοχή και με αγάπη.

«Bλέπουμε από την άλλη, συνεχώς τους άνδρες, ολοένα και περισσότερο να γέρνουν προς τη γυναικεία φύση. Ξυρίζονται παντού. Και όταν λέμε παντού, παντού. Βάφονται. Φοράνε ολοένα και περισσότερο γυναικεία ρούχα και γενικότερα κάνουν πράγματα τα οποία συνηθίζουν να κάνουν οι γυναίκες»

Προβάλλει άντρες που θέλησαν να αποτριχωθούν, να φορέσουν πιο στενά παντελόνια, να δοκιμάσουν να βαφτούν παίζοντας λίγο με το glitter μιας σκιάς ή με το eyeliner. Γιατί; Γιατί έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με το σώμα τους και με τη ροή των social media τους. Γιατί, σε αντίθεση με τη Λατινοπούλου, αντιλαμβάνονται τη χρησιμότητα του “unfollow” από οποιονδήποτε νιώθει να ενοχλείται από εκείνους. Κρίμα που δεν πετάγεται και ένα ευχάριστο reminder-προτροπή για επίσκεψη σε έναν ψυχολόγο. Στην τελική, το να σε ενοχλούν τόσο πολύ οι αισθητικές διαφοροποιήσεις, σε μια κοινωνία που προσπαθεί να μας χωρέσει όλους, μάλλον κάνει επιτακτική την ανάγκη αυτής της επίσκεψης. Και πού μας βοήθησαν τα κουτάκια της θηλυκότητας ή της αρρενωπότητας που τόσα χρόνια ακολουθούμε καταπιεσμένοι;

Πιθανότατα, η Αφροδίτη Λατινοπούλου χρειάζεται να ακούσει τα αυτονόητα, αλλά έχουμε και δουλειές.