Παρατηρήσατε κάτι τις τελευταίες ημέρες στην αρχική σας σελίδα στο Facebook ή στα Ιnstagram stories που τσεκάρετε με το ένα μάτι ανοιχτό λίγο πριν κοιμηθείτε; Είναι πολλοί αυτοί που μοιράζονται το ραντεβού τους με τη νέα εποχή, το ραντεβού για το εμβόλιο που θα τους θωρακίσει απέναντι στον κορονοϊό και θα τους βοηθήσει στη μετάβαση προς την κανονικότητα. Και θα ήταν ψέμα αν πούμε ότι η όλη αυτή διαδικασία και αναμονή δεν εμπεριέχει δόσεις ενθουσιασμού εκτός από αγγελιαφόρο mRNA.

Τα σχετικά νεαρά άτομα, αφήνουν στην πλειοψηφία πίσω τους τα ακραία σενάρια και τις συνωμοσιολογίες που αφορούν το εμβόλιο και που -δικαίως- σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησαν ένα κλίμα φόβου σε όσους δέχτηκαν ή επρόκειτο να δεχτούν το τρύπημα της βελόνας στο μπράτσο τους. Αυτό, από μόνο του, είναι ενθαρρυντικό καθώς η δύναμη της συνήθειας των πολλών επηρεάζει τους λίγους που εξακολουθούν να αρνούνται τη χρησιμότητα του εμβολίου.

Είναι λογικό που αρκετοί κάνουν screenshot το μήνυμα με το προγραμματισμένο ραντεβού του εμβολιασμού τους; Στην εποχή των social media όλα είναι λογικά και παράξενα την ίδια στιγμή οπότε δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό σε όλο αυτό. Οι χρήστες μοιράζονται κάτι θετικό, όπως ακριβώς μοιράζονται την throwback φωτογραφία τους κάθε Τρίτη μεσημέρι, στο μεταίχμιο του βαριέμαι και σκοτώστε με. Το αστείο κομμάτι της υπόθεσης, είναι πως οι παλιές φωτογραφίες δεν θα αντικατασταθούν από ακόμα παλαιότερες αφού μετά το εμβόλιο, θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν νέες. Οι Instagramers ετοιμάζουν το #summer2021 με λίγα λόγια.

Κάνουμε γνωστό ότι σταδιακά, παίρνουμε τη ζωή μας πίσω. Ότι από μέρα σε μέρα η μοναδική μάσκα που θα φοράμε, θα είναι κάτω από το νερό. Δεν είναι λίγο αυτό. Κάθε ποστάρισμα ενός νέου για το εμβόλιο είναι μια μικρή νίκη απέναντι στους αρνητές της επιστημονικής κοινότητας. Μοιάζει αστείο, ίσως και να είναι αλλά είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Επικρατεί μια αισιοδοξία και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να την περιορίσουμε.

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που κοιτάξαμε με αισιοδοξία το κινητό μας και δεν διαβάσαμε ειδήσεις που αφορούν τον κορονοϊό, τους νεκρούς και τον αριθμό των κρουσμάτων; E, ήρθε η ώρα να διαβάσουμε και κάτι χαρμόσυνο, όπως είναι ο εμβολιασμός της γειτόνισσάς μας που έχει να δει τους γονείς εδώ και 7 μήνες.