Το ποδόσφαιρο, παραδοσιακά, ανήκει στους ρομαντικούς και στη μικρομεσαία τάξη, στα άτομα που ξεκίνησαν να παίζουν στους δρόμους της γειτονιάς τους, μεταπήδησαν στην ακαδημία της περιοχής τους και ύστερα, όσοι από αυτούς κρίθηκαν ταλαντούχοι, στις υψηλότερες κατηγορίες. Ανήκει επίσης στους ανθρώπους που ξυπνούν και το πρώτο πράγμα που σκέφτονται, είναι ποια ενδεκάδα θα κατεβάσει ο προπονητής της ομάδας τους στο σημερινό ντέρμπι. Ανήκει στα άτομα που με το ζόρι τη βγάζουν κάθε μήνα αλλά μετά από οικονομίες μηνών, αγόρασαν ένα εισιτήριο διαρκείας για να βιώσουν αυτοί και τα παιδιά τους τον παλμό και το feeling του γηπέδου.

Το άθλημα άρχισε να αλλάζει από την στιγμή η τηλεόραση ήταν σε θέση να προβάλλει ζωντανή εικόνα σε πραγματικό χρόνο. Ήταν επόμενο, λοιπόν, οι διαφημίσεις να παίξουν και αυτές μπάλα. Εξορθολογισμοί, σημαντικά έσοδα, ανακατατάξεις, νέοι οργανισμοί, μάνατζερς και γενικότερα ένα ποδόσφαιρο που άρχισε να μυρίζει χρήμα αντί για ιδρώτα, ξεκίνησε το ταξίδι του. Στο ενδιάμεσο μπήκε στο χορό και το στοίχημα που άλλαξε μία για πάντα αυτό που αποκαλούμε «ποδόσφαιρο».

Και φτάνουμε στο σήμερα. Η δημιουργία της European Super League δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Το ποδόσφαιρο ανήκει στους πλούσιους. Το γνωρίζαμε, απλά τώρα ήρθε και η επιβεβαίωση. Με τον σνομπισμό και την απληστία να κυριαρχεί, μερικές από τις ομάδες που ανέδειξαν το ποδόσφαιρο, το δολοφονούν μπροστά στα μάτια μας. Η κλειστή λίγκα των Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ (περιμένουμε να δούμε ποιες θα ακολουθήσουν) είναι στην ουσία μια επίδειξη ισχύος των μεγάλων κλαμπ έναντι των μικρότερων. Και δεν είναι μόνο αυτό, το δηλώνουν ανοιχτά. «Είναι απλά θέμα χρημάτων», είπε ο πρόεδρος της Μπατσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα. Σε κάθε Λαπόρτα, λοιπόν, αξίζει μια απάντηση όπως του Γκάρι Νέβιλ, άσχετα αν είναι υπερβολικός σε κάποια σημεία.

«Είμαι οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εδώ και 40 χρόνια, αλλά είμαι αηδιασμένος. Είμαι αηδιασμένος περισσότερο και με τη Λίβερπουλ που έχει μότο το You ‘ll never walk alone και πως είναι ο σύλλογος των οπαδών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που “γεννήθηκε” από εργάτες πριν από 100 χρόνια και τώρα φεύγουν σε μια Λίγκα δίχως ανταγωνισμό όπου δεν υπάρχει υποβιβασμός; Είναι ντροπή, πρέπει να το πολεμήσουμε αυτό που πάει να γίνει. Είναι ξεκάθαρη απληστία αυτό που πάει να γίνει. Οι ιδιοκτήτες της Λίβερπουλ, της Τσέλσι, της Μάντσεστερ Σίτι δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με το αγγλικό ποδόσφαιρο. Οι οπαδοί που αγάπησαν και έζησαν για το ποδόσφαιρο εδώ και 100 χρόνια χρειάζονται τώρα να προστασία. Κι εγώ έχω βγάλει πολλά χρήμαα από το ποδόσφαιρο, επένδυσα χρήματα σε ποδοσφαιρική ομάδα, δεν είμαι κατά των χρημάτων, όμως οι αρχές, το ήθος και το δικαίωμα να παίζουν οι ομάδες στο άθλημα, η Λέστερ να πηγαίνει στο Champions League.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι καν στο Champions League, η Άρσεναλ δεν είναι στο Champions League και είναι και διαλυμένη ως ομάδα, η Τότεναμ δεν είναι στο Champions League, είναι αστείο! ‘Ηρθε η ώρα για μια ανεξάρτητη επιτροπή να σταματήσει αυτές τις ομάδες να έχουν την δύναμη, αρκετά! Στόχος τους είναι η απληστία. Και μπορεί η αντίδρασή μου να είναι γεμάτη συναίσθημα, αλλά λέω να αφαιρέσουν βαθμούς απ’ όλες αυτές τις ομάδες, να τις ρίξουν στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και να τους πάρουν και τα χρήματα. Σοβαρά. Είναι εγκληματικό απέναντι στους οπαδούς κα το μεγαλύτερο άθλημα στον πλανήτη. Τιμωρήστε τους! Οι ιδιοκτήτες των συλλόγων δεν μιλούν ποτέ. Δεν ακούει ποτέ κανείς τη φωνή τους! Θα κρυφτούν για μερικές εβδομάδες και θα λένε ότι δεν έχουν καμία σχέση με αυτό! Εν μέσω πανδημίας και οικονομικής κρίσης με ομάδες στην LeagueOne και την LeagueTwo να είναι στα όριά τους και παίκτες να είναι σε αναστολή εργασίες, αυτά τα κλαμπ συζητούν σε διαδικτυακά meetings να φύγουν και να γίνει ακόμα μεγαλύτερη η απληστία».

https://t.co/ypdQbdQfs7

 

Αλλά ας μην γελιόμαστε, και η UEFA είναι μια αστεία αρχή που εποπτεύει το ποδόσφαιρο με λάθος τρόπους. Θες ένα παράδειγμα; Το ανέκδοτο έχει να κάνει με πλούσιες ομάδες και τους περιορισμούς, το ισοζύγιο μεταξύ εσόδων και εξόδων. Για το FFP ο λόγος που το βλέπουμε να τηρείται μόνο στο Football Manager. Για να φτάσουμε σε αυτό το αδιέξοδο, έχει βάλει και εκείνη το χέρι της. Tι κρατάμε από αυτή την ιστορία; Το ποδόσφαιρο ανήκει στους πλούσιος, είναι επίσημο. Είναι ένα άθλημα που δεν είμαστε σε θέση να το κατανοήσουμε χωρίς να γίνει αναφορά σε καπιταλιστικούς όρους και που αλλοιώνεται μέρα με τη μέρα μέχρι να επέλθει η ολοκληρωτική αλλαγή του. Ας βάλουν ρομπότ να κλοτσούν μια μπάλα καλύτερα.