Στις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου, αφού έχουμε δει τα κρούσματα να εκτοξεύονται, έχοντας αγγίξει τα τρεις χιλιάδες, μπαίνουμε στο δεύτερο lockdown του 2020 και της πανδημίας. Σήμερα, μετρώντας πέντε μήνες σε μια παράξενη καραντίνα, που σε τίποτα δε θυμίζει την πρώτη, μαθαίνουμε πως τα ημερήσια κρούσματα είναι 3.465 και πως έρχονται μέτρα χαλάρωσης, το lockdown θα γίνει πιο ήπιο και γενικώς κάποιοι τομείς της ζωής της κανονικής θα ξαναρχίσουν να λειτουργούν. Είναι αυτό αρκετά σουρεάλ ή θέλουμε κι άλλο;

Σήμερα, Τετάρτη, τα κρούσματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είναι 3.465 και οι διασωληνωμένοι 630. Πάνω κάτω, τα στοιχεία θυμίζουν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν μιλούσαμε για το δεύτερο, πιο επιθετικό κύμα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, τις τελευταίες μέρες, μετά από πέντε μήνες lockdown, εναλλαγών σε ένταση μέτρων, μετρήσεων με το χιλιόμετρο βημάτων, μηνυμάτων στο 13033 που να δικαιολογούν με φόβο για το περιπολικό στη γωνία την αυτονόητη βόλτα εκεί έξω στον κόσμο, αρχίζει να γίνεται αντιληπτό αυτό το “μη χειρότερα” που βιώνουμε. Οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν πάρει σοβαρά την «κόπωση των πολιτών», έχοντας στα to-do νέες εισηγήσεις, εξέταση των καινούργιων  δεδομένων της πανδημίας και προτάσεις για δίοδο προς την κανονικότητα. 

Στις 4 Νοεμβρίου του 2020, ο πρωθυπουργός και ο κύριος Τσιόδρας, μας ανακοινώνουν νέο καθολικό lockdown, λόγω της δραματικής για τα τότε δεδομένα αύξησης των κρουσμάτων, τα είπε ήταν γύρω στα 2.646. Στα 3465 σήμερα, από την άλλη, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN έκανε λόγο για άρση του lockdown. Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι μέσα στις επόμενες δέκα μέρες θα υπάρξει μια ισοπέδωση του τρίτου κύματος της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας πως στο επόμενο 48ωρο θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τη στρατηγική σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. 

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Όλοι μας είμαστε κουρασμένοι από την πολύμηνη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού. Στην Ελλάδα έχουμε περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα εδώ και 4 με 5 εβδομάδες εν αναμονή του τρίτου κύματος της πανδημίας, το οποίο πλέον είναι σε εξέλιξη. Εάν δεν είχαμε λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα. Ασφαλώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κάτω από μεγάλη πίεση, αλλά είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Αναμένω ότι τις επόμενες 10 ημέρες θα υπάρξει επιπέδωση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να εφαρμόσουμε μία «έξυπνη» στρατηγική, ώστε να γίνουν εκ νέου ενεργοί οι πολίτες μας, χωρίς να υπονομεύουμε τη στρατηγική αναχαίτισης του ιού. Αυτή είναι η ισορροπία, που πρέπει να επιτύχουμε, ήτοι πως αφήνουμε στους πολίτες κάποιο βαθμό ελευθερίας χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη συνολική στρατηγική μας. Αυτό ακριβώς κάνουμε τώρα και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις εντός των επομένων 48 ωρών. Έχουμε ενισχύσει σημαντικά το ΕΣΥ, έχουμε υπερδιπλασιάσει τις κλίνες ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο».

Αν ο αριθμός των κρουσμάτων είναι το σημείο αναφοράς, ο λόγος πίσω από άρσεις και επανεκκινήσεις δραστηριοτήτων, το μεγάλο φάντασμα που με την άδειά του είτε ζούμε κανονικά είτε κλείνουμε ζωές και εγκεφάλους σε τέσσερις τοίχους, τα πάντα έχουν χάσει το νόημά τους. Πριν λίγες εβδομάδες, το lockdown έγινε ακόμα πιο lockdown με καταπιεστικές απαγορεύσεις κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα και κωδικοί 6 και 2 πάνε πακέτο με χιλιομετρικούς υπολογισμούς και δραστηριότητες που δεν περιλαμβάνουν αυτοκίνητο. Αυτό επειδή τα κρούσματα άγγιξαν και πάλι τα χίλια. Τώρα, τα κρούσματα ξαναέφτασαν τα 3.000 και ετοιμαζόμαστε να πάρουμε το πράσινο φως για ανοιχτό λιανεμπόριο, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Τι δεν καταλαβαίνουμε;

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας δε δέχτηκε κάποιο άγγιγμα από κανένα μαγικό ραβδί, ξέρεις από εκείνα που στελεχώνουν τα νοσοκομεία με προσωπικό και αυξάνουν τις ΜΕΘ με ένα τίναγμα. Πρακτικά, δεν έχει αλλάξει τίποτα, ούτε έχει βελτιωθεί. Είμαστε ακόμα οι ίδιοι άνθρωποι, που ξαναμπήκαμε στους τέσσερις τοίχους, καταδικαστήκαμε σε αιώνιο έρωτα με τις πιτζάμες και ανθρώπινες συναναστροφές με τις ευλογίες του Zoom και του Messenger και τώρα έτσι όπως είμαστε με τις πιτζάμες και τα κρούσματα στον θεό, καλούμαστε να χαλαρώσουμε. Μα έχουμε ξεχάσει γιατί μπήκαμε σε καραντίνα εξαρχής, αφού τα 3465 από εκεί που ήταν το εισιτήριό μας για μια ακόμα καραντίνα, τώρα είναι το εισιτήριό μας για μερική επιστροφή στην κανονικότητα. 

via GIPHY

Παιδιά, αν λαμβάνουμε μέρος σε κάποιο πείραμα-ωδή στον σουρεαλισμό, τουλάχιστον παραδεχτείτε πως έχουμε αντέξει. Όσο μας επιτρέπεται, έχουμε αντέξει. Για πόσο ακόμα δεν ξέρουμε.