Δημοσιογράφος καλεί την βουλευτή του ΚΚΕ και σπουδαία δημοσιογράφο και παρουσιάστρια στην εκπομπή του. Ο Δημήτρης Οικονόμου φιλοξένησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ την κυρία Κανέλλη για να σχολιάσει τα χθεσινά αποτρόπαια γεγονότα στη Νέα Σμυρνή. Ποια ήταν η άποψη της Λιάνας Κανέλλη; “Το αφήγημα της κυβέρνησης είναι πως όλα αυτά ήταν οργανωμένα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι φρικτή συκοφαντία σε βάρος του λαού. Ήταν 6.000 άτομα σε διαδήλωση ειρηνική, στην ουρά αυτής μπήκαν κάποιοι για να επιτεθούν στην αστυνομία” είπε και πρόσθεσε: “Την εικόνα του αστυνομικού με το πιστόλι απέναντι στον λαό, την είδατε; Τους ξυλαδαρμούς και τους τραυματισμούς, τη γυναίκα του ένστολου Κασιδιάρη που την πλάκωσε στα χαστούκια την είδατε, γιατί εγώ την είδα”.

Η Λιάνα Κανέλλη θα ήταν ο αντίλογος στην ρητορική και το αφήγημα του Δημήτρη Οικονόμου. Όταν μια θέση ή μια άποψη μεταφέρεται ασχολίαστη ή χωρίς αντίλογο, τότε ελάχιστα απέχει από την ενσυνείδητη ή μη παραπληροφόρηση του τηλεθεατή. Ο Δημήτρης Οικονόμου την έκοψε on air.  Μια υπέροχη αφορμή για να του πούμε το εξής: Το καθήκον του δημοσιογράφου δεν είναι να πείσει τον τηλεθεατή ότι αυτός λέει την αλήθεια. 

A propos, η Λιάνα Κανέλλη εμφανίστηκε έχοντας συμφωνήσει σε τρία λεπτά ανεμπόδιστου λόγου. Και φυσικά δεν υιοθέτησε το αφήγημα περί εσωτερικού εχθρού. Εννοείται εξέφρασε την άποψή της ότι ο ξυλοδαρμός του αστυνομικού είναι αποτρόπαιος, μια βάρβαρη κι απαράδεκτη ενέργεια.

Αλλά είδε κι άλλα αποτρόπαια, στο διαδίκτυο κι όχι στις τηλεοράσεις. Και θεώρησε υποχρέωση της ως εκλεγμένη βουλευτίνα να τα μεταφέρει. Αλλά ο κύριος Οικονόμου δεν ενδιαφέρθηκε για το βίντεο (που έχει δει το φως της δημοσιότητας από χθες βράδυ, με τους αστυνομικούς της ομάδας ΔΡΑΣΗ να λένε “πάμε να τους γ@μ!σ0Υμ€, πάμε να τους σκοτώσουμε” όταν ενημερώθηκαν από το κέντρο για τον τραυματισμό του συναδέλφου τους) αλλά της είπε ρητά ότι δεν το «επιτρέπω εγώ αυτό και να πείτε συγγνώμη». Την ανάγκασε να ζητήσει συγγνώμη και την έκοψε στο αέρα. Με το που η βουλευτής αναφέρθηκε στο βίντεο – ντοκουμέντο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου τη διέκοψε και με έντονο ύφος της ζητούσε επανειλλημένως να πει συγγνώμη για όσα μετέφερε.

Αυτό το έχουμε δει ως συμπεριφορά από τον Ντόναλντ Τραμπ όταν μάλωνε τους δημοσιογράφους. Κι είναι επικίνδυνο όπως διαπιστώσαμε γιατί οδήγησε σε ένα νέο σύστημα εξουσίας που έπρεπε να τον κολακεύει διαρκώς για την εγωπαθή, ναρκισσιστική του διακυβέρνηση. Τώρα πάμε ένα βήμα παραπέρα, όπου ο δημοσιογράφος επιπλήττει με ιταμό τρόπο έναν συνάδελφό του επειδή καταθέτει και άλλα γεγονότα στο τραπέζι, γεγονότα που δεν “ταιριάζουν” με την επίσημη γραμμή.

Τι παρακολουθήσαμε ως τηλεθεατές σήμερα το πρωί; Τον κάτωθι διάλογο:

https://twitter.com/hashtag/bigbrothergr?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

-Λιάνα Κανέλλη: «Δεν μου λέτε, την έκφραση έχετε το θάρρος να την παίξετε και την έχω πάνω μου, μία ομάδας αστυνομικών που φωνάζει “πάμε να τους γ@μ!σ0Υμ€, πάμε να τους σκοτώσουμε”;»

-Δημήτρης Οικονόμου: «Εντάξει κυρία Κανέλλη, αυτά δεν τα επιτρέπουμε εμείς στην εκπομπή».

-Λιάνα Κανέλλη: «Εγώ το video το είδα και παίρνω την ευθύνη».

-Δημήτρης Οικονόμου: «Την ευθύνη την έχουμε εμείς και δεν σας επιτρέπουμε να μιλάτε έτσι».

-Λιάνα Κανέλλη: «Παίξτε το video».

-Δημήτρης Οικονόμου: «Εσείς δεν επιτρέπεται να μιλάτε έτσι και να το πάρετε πίσω. Να ζητήσετε συγγνώμη από τον κόσμο για αυτό».

-Λιάνα Κανέλλη: «Να ζητήσω συγγνώμη για ποίο λόγο;».

-Δημήτρης Οικονόμου: «Να ζητήσετε συγγνώμη γιατί από το στόμα σας βγήκε».

Η Λιάνα Κανέλλη, με πρόσχημα μια δήθεν ανάρμοστη συμπεριφορά, εξαναγκάστηκε σε συγγνώμη για να της επιτραπεί να συμμετάσχει σε διάλογο. Αλλά φυσικά λογοκρίθηκε και κόπηκε από τον αέρα. Ο Δημήτρης Οικονόμου έδειξε μια συμπεριφορά κατίσχυσης. Κάποιοι θέλουν να δικαιολογήσουν την καταστολή και την βία. Τις ντροπιαστικές εικόνες των αστυνομικών που ξυλοφόρτωσαν αναίτια πολίτη στη Νέα Σμύρνη. Η εμμονή των μέσων μαζικής ενημέρωσης με την προβολή του αιμόφυρτου αστυνομικού και το ρίξιμο της ευθύνης σε Χούλιγκαν και μπαχαλάκηδες δεν είναι η αποτίμηση όλης της εικόνας. Είναι σκόπιμη για να ικανοποιήσει κάποιους πουριτανούς συμπολίτες μας που εχθρεύονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα. Η άσκηση της εξουσίας και η άσκηση βίας (και η κατάχρηση της βίας) από την αστυνομία προϋποθέτει κανόνες και λογοδοσία. Στο λαό.

https://t.co/gVO2Uad0QI

Ένας ενημερωμένος τηλεθεατής έχει όμως το δικαίωμα να κάνει συνειρμούς και να σκεφτεί. Τι μπορεί επί παραδείγματι να είδε; Το φαινόμενο της μεταλήθειας. Επιτρέψτε μου την αποσαφήνιση.  Post-truth:  επιθετικός προσδιορισμός που δηλώνει “τις περιστάσεις κατά τις οποίες τα αντικειμενικά γεγονότα έχουν μικρότερη επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης από την επίκληση στο θυμικό και στις ατομικές πεποιθήσεις”. O  αστυνομικός που έπεσε από το δίκυκλο μετά από χτύπημα που δέχτηκε, με αποτέλεσμα να βρεθεί μόνος μεταξύ δεκάδων μαινόμενων νεαρών που τον ξυλοκόπησαν επί 2.5 λεπτά δεν είναι η μόνη είδηση. Στα καλά νέα,  δεν έχει πειραχτεί κάποιο ζωτικό όργανο, δεν διατρέχει κάποιο κίνδυνο και αναμένεται ότι σύντομα θα αναρρώσει. Η πραγματική είδηση είναι η αστυνομική αυθαιρεσία και το φαινόμενο της αστυνομοκρατίας τις γειτονιές με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Είναι η αύρα που καταβρέχει διαδηλωτές και η επικίνδυνη χρήση χημικών ως μέτρο καταστολής. Είναι οι διμοιρίες των ΜΑΤ στις γειτονιές που καλλιεργούν το αίσθημα του φόβου και όχι της προστασίας.  

https://twitter.com/hashtag/KontraNews10?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η γλώσσα είναι πάντοτε αποκαλυπτική του ήθους.  Οι απόψεις δεν επιβάλλονται στην δημοκρατία. Η εριστική δημοσιογραφία δεν εκτοπίζει εύκολα τη δημόσια προσοχή όσες συγγνώμες κι αν εκβιαστούν στον τηλεοπτικό αέρα του ΣΚΑΪ. Δεν μπορεί να αναγνωρίζεται ως μοναδική πραγματικότητα αυτή που δεν είναι απότοκο των γεγονότων που έχουν συμβεί. Δεν είναι όλα ένα σκηνοθετημένο ριάλιτι σόου, όταν μιλάμε για πράγματα που έχουν καταγραφεί από κινητά πολιτών. Το κύμα υπέρ των άκρων δεν είναι η απάντηση στην ανεπιτυχή διαχείριση καμίας κρίσης. Και αντιμετωπίζουμε ως κράτος πολλές.

https://twitter.com/hashtag/%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CE%B3%CE%B3%CE%B5%CE%BB%CE%BC%CE%B1_%CE%9C%CE%B7%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BA%CE%B7?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Η αντίδραση του ΚΚΕ ήταν άμεση και εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: “Μετά τα επαναλαμβανόμενα κρούσματα λογοκρισίας σε καλεσμένους του ΚΚΕ στις εκπομπές του πρωινού άτυπου κυβερνητικού εκπροσώπου Δ. Οικονόμου του ΣΚΑΪ, είναι προφανές ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται στο εξής να νομιμοποιήσει με την -ούτως ή άλλως σπάνια- παρουσία του αυτές τις πρακτικές”. 

Ήταν το ελάχιστο απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά. Αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη, είναι ο κύριος Οικονόμου. Όχι μόνο από την κυρία Κανέλλη, τους συναδέλφους τους και τους τηλεθεατές, αλλά και από τη δημοσιογραφία.