Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 και όπως σίγουρα θα έχετε διαβάσει, στην Αργυρούπολη θέλησαν να το γιορτάσουν με ένα γιγάντιο γκράφιτι που απεικονίζει μεταξύ άλλων την Μπουμπουλίνα, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, τον Παπαφλέσσα και τον Πατριάρχη Γρηγόριο. Όπως πάλι θα έχετε διαβάσει τις τελευταίες ώρες, άγνωστοι το βανδάλισαν και κάλυψαν τα μάτια και το πρόσωπο τους με μαύρο χρώμα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια αναστάτωση στα social media. Για την ακρίβεια, πολλοί είχαν εκφράσει την αντίθεσή τους για το έργο από το ξεκίνημά του. Όχι γιατί βλέπουμε σε αυτό τους ήρωες του ’21, αλλά γιατί ο καλλιτέχνης πίσω από αυτό, έχει ένα ακροδεξιό παρελθόν, σύμφωνα πάντα με τις φωτογραφίες που κυκλοφορούν με την υπογραφή του, όχι την μονταρισμένη φωτογραφία που τον δείχνει να σχηματίζει μια σβάστικα.

Πού βλέπουμε την υπογραφή του Εύρυτου; Σε γκράφιτι που καλεί τους αριστερούς να αυτοκτονήσουν, σε γκράφιτι που απεικονίζει μια γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο Καπιτώλιο και φορά το κόκκινο καπέλο MAGA (Make America Great Again), σε ένα άλλο με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Αγία Σοφιά, κάψτε τώρα όλα τα τζαμιά» και τέλος, βλέπουμε επίσης την υπογραφή σε μία φωτογραφία με έναν στόχο που αποτελεί το σήμα των εθνικιστών. Ο ίδιος, πάντως, αναλαμβάνει την ευθύνη όσων έργων έχει υπογράψει και έχει αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό, για τα υπόλοιπα, αποφεύγει αν πάρει θέση.

Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, με ανάρτησή του στο Facebook, μάς ενημέρωσε ότι «και οι Τούρκοι το ίδιο έκαναν! Δεν μας εξέπληξε η βεβήλωση των Ηρώων του 1821 που φιλοτεχνήσαμε προκειμένου να τιμήσουμε τους αγώνες τους.Ήταν αναμενόμενο από τους λεγόμενους “δημοκράτες” της πόλης μας που με ένα παραλήρημα μίσους ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στο διαδίκτυο μολονότι η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και τα ΜΜΕ χαιρέτησαν την πρωτότυπη μας ιδέα που ήδη και άλλοι δήμοι ακολουθούν.Αυτό που μας εξέπληξε όμως ήταν το μαύρισμα των ματιών τους, χαρακτηριστική ενέργεια που έκαναν στους Αγίους μας οι Τούρκοι και οι Αγαρηνοί όταν έμπαιναν στους ναούς μας!!! Ακόμα και σήμερα όμως, οι Τούρκοι θα έδειχναν σεβασμό στον Κολοκοτρώνη, όχι όμως οι Νενέκοι που εξακολουθούν να μην θέλουν αναφορά σε κάθε σύμβολο εθνικό.Έως αύριο θα έχουμε αποκαταστήσει τα έργα. Και θα το κάνουμε όσες φορές χρειαστεί μην έχετε αμφιβολία. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην μίζερη μειοψηφία των νοσηρών βέβηλων να αμαυρώσει τις αρχές και τις αξίες μας».

Και οι Τούρκοι το ίδιο έκαναν! Δεν μας εξέπληξε η βεβήλωση των Ηρώων του 1821 που φιλοτεχνήσαμε προκειμένου να…

Δημοσιεύτηκε από Γιάννης Κωνσταντάτος στις Δευτέρα, 1 Μαρτίου 2021

Πριν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε μια απότομη βουτιά στο παρελθόν των Τούρκων και των πρακτικών τους, ίσως θα ήταν φρόνιμο να κάνουμε μια σχετικά εύκολη έρευνα στο παρελθόν του Εύρυτου και των προηγούμενων έργων του. Και αυτό γιατί δε βρίσκω λόγο να ενοχλεί κάποιον το γκράφιτι με τους ήρωες του ’21, σίγουρα όμως βρίσκω πολλούς λόγους να ενοχληθεί κάποιος για τον καλλιτέχνη που το υπογράφει.