Ο 90χρόνος πατέρας του Γιώργου Καπουτζίδη γιόρταζε τα γενέθλια του παρακολουθώντας στην ΕΡΤ τον γιο του να αισθάνεται περήφανος για τον εαυτό του, τις σχέσεις του, την επαγγελματική του πορεία και την φυσιολογική του ζωή ως ομοφυλόφιλος άνδρας. Κι αυτό είναι μεγάλό δώρο για κάθε γονιό.  Να ακούει το παιδί του να λέει με παρρησία ότι “δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι και είμαι ευτυχισμένος“. 

Υπάρχουν πολλοί γενναίοι άνθρωποι που βγαίνουν και αντικρούουν κάθε τοξικό για την κοινωνία λόγο, κάθε ομοφοβική απειλή και σεξιστικό λόγο. Οι περισσότεροι είτε από φόβο είτε από άγνοια, αν θες και επειδή συμφωνούν, ενίοτε επιτρέπουν με αφορμή τις καταγγελίες του ελληνικού #metoo να ακούγονται προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια. Ο Γιώργος Καπουτζίδης, ευτυχώς, ανήκει στην κατηγορία εκείνη που μάχεται για αξιοπρέπεια, σεβασμό, ορατότητα και συμπεριληπτικότητα για όλους όσοι δεν έχουν φωνή.  Τι είπε καλεσμένος στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ; “Εμένα η δική μου ευτυχία ήρθε όταν σταμάτησα να φοβάμαι και όταν σταμάτησα να ντρέπομαι”.

Με γραπτή δήλωσή του o Aλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Δημήτρη Λιγνάδη, ανήγγειλε ότι θα προβεί σε κατάθεση μηνύσεων για συκοφαντική δυσφήμιση. Ειδική αναφορά έκανε στον Γιώργο Καπουτζίδη, αλλά και στην παρουσιάστρια της πρωινής εκπομπή του ΟΡΕΝ, Κατερίνα Καινούργιου. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφερόταν στον Καπουτζίδη ως ένα λάθος πρότυπο για την κοινωνία που προβάλλει την ιδιαιτερότητά του μπροστά στις “φυσιολογικές οικογένειες”.

https://twitter.com/hashtag/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%B9%CE%B4%CE%B7%CF%82?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Είναι ένας άνθρωπος που τονίζει σε κάθε του δημόσια εμφάνιση τις συμφωνίες μας και μειώνει τις διαφορές μας. Ο δημόσιος λόγος ενός ανθρώπου που απαμβλύνει την περιθωριοποίηση και το στιγματισμό ανθρώπων που αγαπούν είναι καλό να ακούγεται και να αναπαράγεται. Ειδικά όταν ακούγεται από εφήβους και νεαρούς ενήλικες που διστάζουν να παραδεχτούν την σεξουαλικότητά τους εξαιτίας της μη αποδοχής τους από το γονεϊκό περιβάλλον. “Οι ομοφυλόφιλοι πολίτες, τα ζούμε από πολύ μικρή ηλικία αυτά” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι “κανένας δεν κάνει σημαία την ιδιαιτερότητά του” όπως σχολίασε ο γνωστός ποινικολόγος. “Θέλω να ευχαριστήσω όλες αυτές τις ”φυσιολογικές” οικογένειες που με τίμησαν και με στήριξαν. Κι εγώ είμαι παιδί ”φυσιολογικής” οικογένειας”, είπε με αληθινό χαμόγελο ευτυχισμένου ανθρώπου. 

Το coming out του κ.Καπουτζίδη λειτουργεί ενδυναμωτικά για άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητάς. Λέγοντας με χαμόγελο “είμαι ένας άνεργος και ευτυχισμένος ομοφυλόφιλος” στο κεντρικό δελτίο της κρατικής τηλεόρασης μπορεί να κάνει ένα 16χρόνο γκέι αγόρι να αισθανθεί δυνατό, ότι δεν υπάρχει λόγος να ντρέπεται για κάτι και πιο ανθεκτικό απέναντι στον κακοποιητικό λόγο.Γιατί ουσιαστικά, όποτε εμφανίστηκε δημόσια ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε το πιο απλό πράγμα: Τον άνθρωπο δεν τον χαρακτηρίζει ο σεξουαλικός του προσανατολισμός. Τον χαρακτηρίζει η ζωή και το έργο του.  “Είμαστε επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι και υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια διαδρομές για την ευτυχία”. Ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι ένα άνθρωπος με περίσσευμα αξιοπρέπειας.

https://twitter.com/hashtag/%CE%9A%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%84%CE%B6%CE%AF%CE%B4%CE%B7%CF%82?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιος “φυσιολογικός” ορισμός για το αρσενικό. Είμαι σίγουρη ότι η σεμνότητα, η ηρεμία και η απουσία έπαρσης του Γιώργου Καπουτζίδη είναι άξια θαυμασμού και σεβασμού. Δεν απαξιώνει κανέναν, τουναντίον ζητάει εξηγήσεις κάνοντας διάλογο απαλλαγμένο από προκαταλήψεις και αρνητικά στερεότυπα που στιγματίζουν συνανθρώπους μας. Δεν επιτρέπει να πετάει κανείς λάσπη στο πρόσωπό του. Βάζει όρια. Και έχει μια ηθική που θέλεις να γίνεις κοινωνός της. Δεν περιφρονεί με κακοποιητικό τρόπο όποιον δεν του μοιάζει.”Για κάποιους ανθρώπους, όσο κι αν δουλέψεις όσο και αν μελετήσεις, θα είσαι πάντα ένας πολίτης δεύτερης κατηγορίας» συνέχισε και συμπλήρωσε: “Κάποιοι άλλοι θεωρούν την ιδιαιτερότητά μου βαρίδι, μαύρη σημαία”.

Ας μιλήσουμε για το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό

“Ευτυχισμένοι θα γίνουμε, όταν θα έχουμε σαν στοχοπροσήλωση τη δική μας ευτυχία και όχι πως θα εμποδίσουμε την ευτυχία των άλλων”. Αυτά απάντησε όταν ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη του αναφέρθηκε σε εκείνον. Κι εδώ γεννάται ένα ερώτημα. Γιατί τα ΜΜΕ δίνουν βήμα για την εκφορά κακοποιητικού λόγου που δεν προστατεύει την ανάγκη για θετική ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων; Πρέπει δηλαδή κάθε φορά να βγαίνει ο κύριος Καπουτζίδης για να καταπολεμά τη ρητορική μίσους, να προωθεί το σεβασμό και τη διαφορετικότητα και να προστατεύει -λες και είναι ο Σούπερμαν- τον πλουραλιστικό χαρακτήρα της κοινωνίας μας;

 

Ε, δεν γίνεται. Απαιτούνται παρεμβάσεις θεσμικού χαρακτήρα για να προωθηθεί ο σεβασμός και η διαφορετικότητα της ταυτότητας φύλου και του σεξουαλικού προσανατολισμού. Τα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά υφίστανται διακρίσεις, εμφανείς ή και λανθάνουσες, περιθωριοποιούνται σε μεγάλο ποσοστό, κακοποιούνται, εξευτελίζονται επειδή η ετεροκανονικότητα είναι η κυρίαρχη και αποδεκτή ταυτότητα. Κι αν δεν μπορείς να γίνεις σαν τον Γιώργο Καπουτζίδη, τουλάχιστον προσπάθησε να μοιάσεις στον πατέρα του. Γιατί;  Για αυτό εδώ τον λόγο: “Τώρα έχω φτάσει στο σημείο να βλέπω την περηφάνια στα μάτια του. Ήρθα εδώ γιατί δεν είμαι πρότυπο, ο πατέρας μου όμως είναι. Μακάρι κάποιος πατέρας να κοιτάξει το γκέι παιδί του όπως κοιτάει ο πατέρας μου εμένα, με περηφάνια”.

https://twitter.com/hashtag/%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%93%CE%99%CE%91%CE%A3?src=hash&ref_src=twsrc%5Etfw

Απαντώντας ουσιαστικά στην ανακοίνωση  του Αλέξη Κούγια που κατέληγε λέγοντας “του επιφυλάσσω ιδιαίτερη μεταχείριση στα δικαστήρια”, ο Γιώργος Καπουτζίδης είπε: “Είμαι πολύ προετοιμασμένος γι’ αυτό, έχω μιλήσει με δικηγόρο”.

Δεν είναι ο ομοφυλόφιλος μια κραγμένη αδελφή. Εσύ είσαι ομοφοβικός, ρατσιστής και έχεις κακοποιητική συμπεριφορά. Αποδέξου το, διόρθωσε το, να προχωρήσουμε. Γιατί, οι άνθρωποι που συνειδητά έχουν κοινοποιήσει την ταυτότητά τους θα ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή. Εσύ;