Πριν δυο μέρες, ο Χάρης Τζωρτζάκης βγήκε στον αέρα του ΣΚΑΪ και μέσα σε μόλις 16 λεπτά και λίγα δευτερόλεπτα έβαλε τους δημοσιογράφους της εκπομπής «ΣΚ Παρέα» σε θέση άμυνας. Φάνηκαν να ξεχνούν πως η δουλειά τους δεν ήταν να υπερασπιστούν τα όσα κατήγγειλε ο Τζωρτζάκης με αναφορές και γεγονότα αναμφισβήτητα, αλλά να δώσουν τον χώρο στον ηθοποιό να εκφέρει την προσωπική του άποψη. Στο τέλος της μέρας, για αυτόν ακριβώς τον λόγο τον είχαν καλέσει. Αυτή η ασυνείδητη ροπή προς την άνευ λόγου υπεράσπιση της κυβέρνησης δεν είναι κάτι νέο για τον ΣΚΑΪ, μάλλον αναμενόμενη. ¨
Όσο ο Χάρης Τζωρτζάκης παρέθετε τα επιχειρήματά του και ενώ οι δυο εκ των τριών δημοσιογράφων έκαναν μια υποτυπώδη προσπάθεια να του δώσουν χώρο να μιλήσει πριν μπουν σε υπερασπιστική γραμμή κυβέρνησης, η Ιωάννα Μάνδρου δεν κράτησε καν τους τύπους. Απευθυνόμενη στον ηθοποιό στον ενικό («πες μου κύριε Τζωρτζάκη») απέδειξε για ακόμα μια φορά πως δεν δύναται να αντιληφθεί πότε δεν πρέπει να μιλήσει. Ναι, δεν έχουμε ξεχάσει τις αναφορές για τα «χτενισμένα μαλλιά κομμωτηρίου» της Μάγδας Φύσσας, φράση και παρατήρηση που η δημοσιογράφος είχε κρίνει απαραίτητο να λεχθεί στον αέρα εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού, μετά τη δίκη για την εγκληματική οργάνωση, Χρυσή Αυγή.
Τώρα η Ιωάννα Μάνδρου, που δε φιλτράρει, που δε θέτει προτεραιότητες στα ζητήματα προς συζήτηση, ξαναχτυπά. Στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, τη στιγμή που αποκαλύπτονται βήμα βήμα οι κακουργηματικές πράξεις του Δημήτρη Λιγνάδη, τη στιγμή που δόθηκε ένα διάστημα της τάξεως των δυο ολόκληρων εβδομάδων μέχρι να συλληφθεί, τη στιγμή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από παρακλήσεις στα θύματα να μη φοβηθούν και να μιλήσουν, η δημοσιογράφος επιρρίπτει ευθύνες στους γονείς. Αναρωτιέται αν τα παιδιά αυτά που κακοποιήθηκαν, αποπλανήθηκαν, βιάστηκαν, κάποια από αυτά να ναρκώθηκαν, είχαν γονείς. «Δε μπορεί ένα παιδί 14 ετών να κοιμάται εκτός σπιτιού και να μην ξέρουν η μάνα και ο πατέρας αν είναι στο σπίτι κάποιου άλλου παιδιού», αναφέρει η Μάνδρου κουνώντας το δάχτυλο και δεν μπορούμε παρά να απορήσουμε.
Είναι αυτή η σωστή στιγμή να ασχοληθούμε με τις γονεϊκές ευθύνες; Είναι αυτή μια συζήτηση που έχει τη δύναμη να φιμώσει και πάλι τα θύματα, με φόβο μήπως στοχοποιηθούν τα ίδια και οι οικογένειές τους; Θα μπορούσε αυτό να κάνει τους γονείς να σταματήσουν τα ίδια τους τα παιδιά, που βρέθηκαν και εκείνα στο σπίτι της κόλασης στο Μεταξουργείο από το να καταγγείλουν και τα ίδια τη δική τους εμπειρία ή να δώσουν μαρτυρίες από όσα έτυχε να δουν;
Σε παλιότερη συνέντευξή του ο Δημήτρης Λιγνάδης, αφού ρωτήθηκε για το περιστατικό το οποίο πρακτικά κατέστρεψε την καριέρα του Κέβιν Σπέισι, μεταξύ άλλων, είχε αναφέρει: «Πώς βρέθηκε σε εκείνο το πάρτι; Πού ήταν οι δικοί του;». Ο Δημήτρης Λιγνάδης που σήμερα κατηγορείται για κατά συρροή βιασμούς, επέρριπτε ευθύνες σε γονείς-απόντες. Ο θύτης θα επιρρίψει τις ευθύνες αλλού, με έναν παράδοξο τρόπο νιώθει πως το “οφείλει” στον εαυτό του και στη γραμμή υπεράσπισής του. Εμείς, οι υπόλοιποι, οι έξω από τον χορό, ας επικεντρωθούμε στο να σβήσουμε τον φόβο, τη ντροπή και τις τύψεις από τα μυαλά όσων μπορούν αν διαλευκάνουν την υπόθεση και να καθαρίσουν την κοινωνία από τη βρωμιά.
Κάποιοι «κακοπροαίρετοι» λένε πως αυτή η μεταστροφή υποκειμένων και ευθυνών της κυρίας Μάνδρου είναι συγκάλυψη. Άτυπη μεν, συγκάλυψη δε. Για καλό και για κακό, ας μείνει μακριά από το “πλυντήριο” η κυρία Μάνδρου. Όχι για την ίδια, αλλά για τα θύματα.