Με αφορμή αυτή την τηλεοπτική αφοσίωση στο ελληνικό #MeToo, που απαλλάσει πια ξεκάθαρα τις τηλεοπτικές εκπομπές από τον βραχνά της εύρεσης θεμάτων και που ήδη κάνει spoilers για ξηλώματα θέσεων ανθρώπων οι οποίοι πίστευαν πως βρίσκονται και θα βρίσκονται για πάντα στο απυρόβλητο, νέοι ηθοποιοί μας έκαναν να χειροκροτήσουμε μπροστά στην οθόνη μας, καθώς βρέθηκαν στον αντίποδα μιας σάπιας νοοτροπίας και ενός δημόσιου λόγου που προσπαθεί να στρογγυλέψει γωνίες. Πρώτος στη λίστα ο Μάριος Αθανασίου, ο οποίος ήδη αρκετές φορές μας έχει κάνει να νιώσουμε περήφανοι για αυτή τη γενιά ηθοποιών που έχει πλέον οπλιστεί με τις κιμωλίες της και χαράσσει τα όριά της στην άσφαλτο, χωρίς να δέχεται κουβέντα. Ο Μάριος Αθανασίου, λοιπόν,  στηρίζει τις συναδέλφους τους στις δύσκολες εξομολογήσεις εμπειριών και είναι πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης σε κάποιες από αυτές τις υποθέσεις. Δεύτερος και πιο πρόσφατος, ο Πάνος Βλάχος.  Μιλώντας από τον αέρα της τηλεοπτικής εκπομπής «Πάμε Δανάη», είπε όσα θέλουμε όλοι να φωνάξουμε αλλά δεν έχουμε το βήμα μπροστά σε κάμερες.

 Το θέατρο δεν θα πάθει τίποτα

Με εμφανή την οργή μέσα του και προσπαθώντας να την τιθασεύσει, είπε στον αέρα της εκπομπής όσα έχουμε φτάσει να λέμε και εμείς τις τελευταίες μέρες σε συζητήσεις, βιντεοκλήσεις και meetings υπερασπιζόμενοι τα αυτονόητα. Το θέμα είναι πως ο Πάνος Βλάχος το έκανε με αυτή την ψυχραιμία η οποία μπορεί να κερδίσει κάθε αντιπαράθεση, κοντράροντας με επιτυχίας διάφορους συνηγόρους του διαβόλου και πομπούς απόψεων, οι οποίοι αμφότεροι μιλούν για να μιλούν διχως να διαθέτουν μια επιχειρηματολογία μέ βάρος ή ακόμα και νόημα. Ξεκινώντας την τοποθέτησή του με τη φράση «ως λευκός, ετεροφυλόφιλος άνδρας», απαραίτητο disclaimer για όσους εμμονικά ψάχνουν κρυμμένες ερμηνείες και εικάζονυ για τις προθέσεις κάποιου που τοποθετείται δημόσια, ο Πάνος Βλάχος είπε όσα θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα. Ίσως αυτό να εξηγεί και το εσωτερικό του «βράσιμο», ότι δηλαδή καλείται και εκείνος και όσοι συμφωνούν μαζί του, να επιχειρηματολογούν για πράγματα τα οποία δεν δέχονται αμφισβήτηση. Γιατί την τελευταία φορά που τσεκάραμε, και εμείς και ο Πάνος Βλάχος, η βία ήταν καταδικάσιμη και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια άξια απόλυτης προστασίας.

«Δεν θα έπρεπε να μας ενοχλούν καθόλου οι καταγγελίες και η συζήτηση που έχει ξεκινήσει. Δεν έχει ποινικό χαρακτήρα όλο αυτό, αλλά ανοίγει μια συζήτηση των ανθρώπων της τέχνης, που έχει σαν στόχο όχι να προστατέψουμε το θέατρο, γιατί το θέατρο δεν θα πάθει τίποτα», ανέφερε λέγοντας πως για τον ίδιο, δε θα αλλάξει τίποτα. Εκείνος, όπως είπε, ουδέποτε δέχτηκε τέτοιες συμπεριφορές, ποτέ δεν βρέθηκε μπροστά στο ρίσκο της ανεργίας επειδή δεν κατάπιε μια κακοποιητική συμπεριφορά. Κι όμως, ήταν εκεί σε μια πρωινή εκπομπή και πάλευε για όσους και όσες βρέθηκαν σε εκείνη τη θέση. Χωρίς προσωπικά βιώματα που να εξηγούν τον θυμό έδωσε μια απάντηση σε όους εκείνους που πιστεύουν πως αν κάτι δεν αγγίξει τον μικρόκοσμό σου, δεν αξίζει την ενέργειά σου.

https://www.youtube.com/watch?v=5rBS9R6kTUg

Ο Πάνος Βλάχος είπε ότι το θέατρο δεν θα πάθει τίποτα απολύτως αν επιτέλους ξεμπερδέψουμε με τα φαντάσματα και τις παραβιαστικές πράξεις. Τίποτα απολύτως, απαντώντας σε όσους «φοβούνται» πως ένας ολόκλήρος κλάδος τέχνης γκρεμίζεται, επειδή πρακτικά ξεφορτώνεται θύτες που όχι απλά δεν καταδικάζονται για όσα πράττουν, αλλά χαίρουν και της αγάπης και της εκτίμησης του κοινού, συνεχίζοντας το θέατρο και εκτός σκηνής. «Ξεκινάει μια συζήτηση για να έρθει κάποτε μια ημέρα που δεν θα είναι κανονικότητα ορισμένες συμπεριφορές, που μέχρι τώρα ήταν. Δεν διψάω για αίμα, θέλω να είναι καλά οι άνθρωποι. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να ακούσουμε τις φωνές των αδυνάτων. Γνωρίζαμε όλοι αυτές τις συμπεριφορές, αυτές τις φήμες για τη συμπεριφορά ορισμένων ανθρώπων. Κανείς δεν πέφτει από τα σύννεφα. Γνωρίζαμε τη φήμη και ένας άνθρωπος μας περιέγραφε ιστορίες.»

Ο Πάνος Βλάχος είπε, με έναν ωραίο παραλληλισμό, πως όποιος δεν έχει στο ενεργητικό του τέτοιες πράξεις δεν έχει τίποτα να φοβάται, όπως δεν θα είχε και τίποτα να φοβηθεί αν η όλη συζήτηση αφορούσε το εμπόριο όπλων. Έξυπνο. Οι άλλοι ας τρέμουν. Αυτό δεν το λέει ο Βλάχος, το λέω εγώ. Ο Πάνος Βλάχος φώναξε πως είναι η υποχρέωση όλων να στηρίξουμε τις φωνές των αδυνάτων, εκείνος που όχι δεν ήταν μπροστά όταν η συνάδελφος και συμφοιτήτριά του στη δραματική σχολή , Λένα Δροσάκη, δέχτηκε παραβιαστικές συμπεριφορές από τον ηθοποιό που καταγγέλλει. Μάντεψε: την πιστεύει. Γιατί δεν έχει κανένα λόγο όχι απλώς να μην την πιστέψει, αλλά και να μην τη στηρίξει με κάθε τρόπο, μέσο και κύτταρο.

Στην τηλεοπτική συζήτηση εισήλθε και ο Τάσος Χαλκιάς, αναφέροντας πως τον τρομάζει η ανθρωποφαγία στην οποία οδηγεί η όλη συζήτηση. Στη λέξη συζήτηση στάθηκε και ο Πάνος Βλάχος που με απόλυτο σεβασμό ξεκαθάρισε πως η συζήτηση και ο διάλογος -ο ανοιχτός διάλογος- είναι το μόνο μέσο των θυμάτων να πετάξουν από πάνω τους το πέπλο συγκάλυψης που τους φόρεσαν οι θύτες και να πλάσουν ένα μέλλον ασφαλές. Ξεκαθάρισε πως όταν οι καταγγέλλουσες δεν έχουν τις πλάτες και τις διασυνδέσεις των καταγγελλόμενων, το μόνο που τους μένει ως καθαρή σελίδα για να γράψουν για τα δικαιώματά τους που καταπατήθηκαν είναι τα social media. Και καλά που υπάρχουν κι αυτά.