Ο Νίκος Βαρμάζης στο Μικρό Ερμηνευτικό Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσας ορίζει την επανάσταση ως «ομαδική εξέγερση ενάντια σ’αυτούς που κυβερνούν ή ενάντια στην εξουσία, στάση, στασιαστικό κίνημα». Ο Άρης Πορτοσάλτε σε χθεσινό tweet του ορίζει την επανάσταση ως «παρουσίαση σχεδίου νόμου από κοινού από τους υπουργούς Ν.Κεραμέως και Μ.Χρυσοχοϊδη με το τίτλο: ‘Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας, Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος’.”

Προφανώς δε θα ανατρέξεις στον λογαριασμό του Πορτοσάλτε στο Twitter για να μάθεις τι σημαίνει η λέξη, αλλά αν τράκαρες το tweet, σίγουρα έψαξες σε κάποιο ράφι της βιβλιοθήκης σου ένα πρόχειρο λεξικό, για να διαβεβαιώσεις πως δε θα ξεχάσεις και όσα ήξερες.

https://twitter.com/ArisPortosalte/status/1349325438234066947?ref_src=twsrc%5Etfw

Σε tweet του ο δημοσιογράφος αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο που στόχο έχει να αλλάξει ριζικά τα πανεπιστήμια, ως επανάσταση. Το ειδικό σώμα που θα φυλάσσει τις σχολές, τα πειθαρχικά συμβούλια για σκονάκια, τα γκλοπ και ο έλεγχος στις εισόδους ακούγονται ακραία επαναστατικά στα αυτιά του Πορτοσάλτε, ο οποίος περιχαρής έγραψε για την ιδέα του περί επανάστασης στο Twitter.

Ανατρέχοντας στο λεξικό του Βαρμάζη, το μάτι πέφτει στη φράση «εξέγερση ενάντια σε αυτούς που κυβερνούν». Απέναντι σε ποιον γίνεται, λοιπόν, η επανάσταση; Στους φοιτητές που σημειώνουν στον καρπό τους αρχές διεθνούς πολιτικής οικονομίας, κάνοντας σκονάκια ξεδιάντροπα; Σε όσους θέλουν να νιώθουν ελεύθεροι στον πανεπιστημιακό χώρο και δε νιώθουν δεκτικοί απέναντι στην αστυνομική παρουσία σε αυτόν; Μήπως εν τέλει αυτοί που «κυβερνούν» είναι οι ακαδημαϊκοί και σύσσωμο το δυναμικό των φοιτητών στη χώρα; Απέναντι σε αυτούς επαναστατούμε;

Στο μέσο μυαλό, πάλι, η λέξη “επανάσταση” σημαίνει αγώνας. Όχι ένας, αλλά πολλοί. Και τη σόι αγώνας θα είναι αυτός με ειδικές στολές, καταστολή και περισσότερο έλεγχο τουλάχιστον από τον αναγκαίο; Μια θεωρία λέει πως ένα tweet δημιουργεί τόσες απορίες, είναι ατυχές. Δική μου η θεωρία, μόλις τη σκέφτηκα. Καλού κακού, ας μην ανατρέχουμε στο Twitter του Άρη Πορτοσάλτε για ετυμολογικές εξηγήσεις και ορισμούς. Μπερδευόμαστε περισσότερο από πριν.