Δεν είναι ακριβώς ότι περιμέναμε πως το Survivor θα μας έδινε ένα διάλειμμα από τις προβληματικές απόψεις που εύκολα ακούγονται μέσα από reality προγράμματα, αλλά μάλλον πιστεύαμε πως σε ένα παιχνίδι επιβίωσης, όπου οι παίκτες δείχνουν να αγωνίζονται για τα αυτονόητα, όπως λίγα αυγά και μπισκότα, δε θα είχαν το χρόνο να συζητήσουν και να φέρουν αναχρονιστικό σεξισμό στις οθόνες μας. Δυστυχώς, κύριοι, κάναμε λάθος.

Σε μια συζήτηση που είχαν οι Μαχητές, προσπαθώντας να χαλαρώσουν πιθανότατα πριν ή μετά από κάποιο αγώνισμα, ένας εξ αυτών αποφάσισε να μοιραστεί με τους συμπαίκτες του και με το τηλεοπτικό κοινό κατ επέκταση, τις “old school”, όπως τις χαρακτήρισε, απόψεις του για τις ερωτικές σχέσεις και τις γυναίκες. «Η γυναίκα είναι σαν τον πηλό», ξεκινά να λέει ο Chris Σταμούλης, για να συνεχίσει ενημερώνοντάς μας πως μια γυναίκα πρέπει να την πλάσει ένα αρσενικό, να τη διαμορφώσει. Ναι, μια θηλυκότητα είναι σαν ένα μωρό παιδί ή ένα κουτάβι που ένας άντρας πρέπει να εκπαιδεύσει. Κάπου εδώ λογικά αναρωτιέσαι πώς μια γυναίκα δέχεται να λαμβάνει μια τέτοιου είδους εκπαίδευση, αλλά ο κύριος Σταμούλης σου έχει έτοιμη την απάντηση. «Για να αφεθεί μια γυναίκα σε εσένα να την πλάσεις, πρέπει πρώτα απ’όλα να σε θαυμάζει και να είναι πολύ ερωτευμένη μαζί σου». Με λίγα λόγια, μια γυναίκα που ερωτεύεται, μπαίνει οικειοθελώς στο καλούπι του άντρα που επέλεξε και αρχίζει να κόβει μέλη μπας και χωρέσει σε αυτό, για να τον ικανοποιήσει.

https://www.youtube.com/watch?v=nvoH3myD1g0

Λέξεις όπως «στρώσιμο», σχόλια για ηλικίες γυναικών και την καταλληλότητά τους για περιστάσεις (οι νεαρές γυναίκες είναι κατάλληλες για σεξ, ενώ όσες έχουν ξεπεράσει το ηλικιακό φράγμα των 30 είναι για «σοβαρά» πράγματα) δε λείπουν από τη συζήτηση, ενώ σε κάποιο σημείο ο παίκτης δέχεται ερώτηση από συμπαίκτριά του για το κατά πόσο θα επέτρεπε σε σύντροφό του να βγει με τις φίλες της. Η συζήτηση θύμισε εν πολλοίς τη θεματική σε κάποιο πηγαδάκι, πάνω από μπύρες, σε μια σκοτεινή -όχι μακρινή- για τις γυναίκες εποχή, όταν το να λες πως η γυναίκα χρειάζεται εκπαίδευση δε θα σε μετουσίωνε αυτόματα σε θέμα κειμένου με θέμα τον σεξισμό και τη μεταφορά απόψεων που δε θα έπρεπε να σε θορυβεί μόνο η επικοινωνία τους, αλλά και η ίδια η σκέψη τους.

Την προηγούμενη σεζόν, είχαμε την «τιμή» να γίνουμε μάρτυρες μιας άτυπης κανονικοποίησης της κουλτούρας του βιασμού, μέσα από ένα άλλο ριάλιτι, το Big Brother. Σε σχέση με αυτό, φαντάζομαι πως τα λεγόμενα του Σταμούλη δε δημιουργούν και τόσο μεγάλη πληγή στα αυτιά των τηλεθεατών. Και ενώ η εύκολη λύση είναι να φορτώσεις την προβληματική στην ίδια την ύπαρξη των ριάλιτι, αν το σκεφτείς λίγο παραπάνω, δεν πρόκειται παρά για μια στενή, κλεισμένη σε τρεις τοίχους απεικόνιση ατόμων και ιδεών που υπάρχουν εκεί έξω σε γειτονιές που δε γνώρισες και σε μπαρ που δε βρήκες θέση να καθίσεις.

Σίγουρα, το τελικό αποτέλεσμα όσων φτάνουν μπροστά στα μάτια σου είναι αποτέλεσμα «σοφής» επιλογής όσων υπόσχονται να κρατήσουν το ενδιαφέρον αυξημένο, αλλά δεν παύει να είναι γεγονός το ότι ειπώθηκαν εξ αρχής. Και επειδή ούτε να βάλουμε χέρι σε όσα επιλέγει η ομάδα του ριάλιτι να προσθέσει στα επεισόδια και να εντάξει στη δημόσια σφαίρα, ας προσπαθήσουμε τουλάχιστον να μειώσουμε τα ευαίσθητα σε τέτοια τοξικά αρρενωπά πρότυπα αυτιά, και να εκπαιδεύσουμε εμάς ως γυναίκες να ελαχιστοποιήσουμε τις από εμάς τις ίδιες πάσες για περαιτέρω σεξισμό. Γιατί, αν με ρωτάς, σε έναν άντρα που έχει ήδη δηλώσει με απίστευτη σιγουριά και “old school” αυτοπεποίθηση τη διάθεσή του να πλάσει γυναικείες φύσεις και υποστάσεις, οι ερωτήσεις για το αν θα επέτρεπε στις συντρόφους του να βγουν με φίλες όχι μόνο αφήνει την προηγούμενη ατάκα να μπαίνει σε δημόσια τροχιά ακλόνητη και χωρίς αμφισβήτηση, αλλά χιουμοροποιεί και την επόμενη προβληματική ατάκα πριν καν λεχθεί.

Και δεν υπάρχει πιο ιδανική συγκάλυψη για τον σεξισμό από το «χιούμορ».