Σε μια ακόμα θεαματική επιχείρηση επίδειξη πυγμής προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές σε συνεργασία με την πρυτανεία του ΕΚΠΑ, επεμβαίνοντας τα ξημερώματα της Τετάρτης στην A’ Φοιτητική Εστία Ζωγράφου για πρώτη στα ακαδημαϊκά χρονικά. Η απόφαση για την επιχείρηση ελήφθη χθες βράδυ, ύστερα από καταγγελία των πρυτανικών αρχών για καταλήψεις σε ορισμένα δωμάτια του κτηρίου. Σύμφωνα με τις έως πληροφορίες έχουν πραγματοποιηθεί 2 συλλήψεις ενώ εκτός από την επιχείρηση εκκένωσης διενεργείται και έλεγχος για ναρκωτικά.

Η αστυνομική επέμβαση είναι ένα ακόμα επεισόδιο της σύγκρουσης ανάμεσα στο σύλλογο οικοτρόφων της εστίας Ζωγράφου και της Πρυτανεία του ΕΚΠΑ και απηχεί την εκδικητική στάση που έχουν υιοθετήσει η Πρυτανεία απέναντι στις διεκδικήσεις των φοιτητών οιν οποίες σχετίζονται με το δικαίωμα παράτασης της παραμονής στα δωμάτια της εστίας Μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες οι διοικητικές αρχές του Ιδρύματος διέκοψαν την σίτιση για το σύνολο των φοιτητών ως μορφή αντιποίνων για τις κινητοποιήσεις τους, ενώ απείλησε, σύμφωνα με τους φοιτητές, ότι θα προσχωρήσει και στη διακοπή βασικών αγαθών, όπως της ύδρευσης, του ηλεκτρικού και της παροχή ίντερνετ. Με ανακοίνωσή της στις 22/12, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ κατήγγειλε «κατάληψη των γραφείων της Διεύθυνσης και της Γραμματείας, των εστιατορίων και άλλων χώρων στους ορόφους της ΦΕΠΑ». Στην ίδια ανακοίνωση αναφερόταν ότι «στέρηση της ελευθερίας κίνησης των εργαζομένων του ΕΚΠΑ στον χώρο των εστιών, η στέρηση των δικαιωμάτων των φοιτητών και η απουσία αποτελεσματικής προστασίας φοιτητών και εργαζομένων στους χώρους αυτούς δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές», δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της Συγκλήτου.

Υπήρχε όμως κατάληψη;

Από την πλευρά του, ο σύλλογος του οικοτρόφων ΦΕΠΑ είχε ενημερώσει στις 27/12 ότι η κατάληψη είχε λήξει ήδη από τις 22/12. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρει χαρακτηριστικά ότι  «η γραμματεία παραδόθηκε χωρίς καμία φθορά ή καταστροφή» και οι οικότροφοι συμπληρώνουν ότι «η Πρυτανεία προδικάζει χωρίς δισταγμό για φθορές και ελλείψεις εγγράφων, την ίδια στιγμή που η διεύθυνση παρέλαβε χωρίς αντιρρήσεις τους χώρους της».

Το ζήτημα της παράτασης της στέγασης

Οι οικότροφοι σημειώνουν ότι εδώ και επτά μήνες έχουν εγκαταλειφθεί από τις πανεπιστημιακές αρχές, δίχως την παραμικρή φροντίδα για την  τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, ενώ ταυτόχρονα η διοίκηση της εστίας δεν ενέκρινε τις 12μηνες παρατάσεις διαμονής σε κάποιες κατηγορίες οικοτρόφων, με παράλογες δικαιολογίες, όπως τονίζει ο σύλλογος των οικοτρόφων. Η εμφανής έλλειψη διάθεσης για ουσιαστικό διάλογο και η εκδικητική στάση των πρυτανικών αρχών απέναντι σε κεκτημένα δικαιώματα των φοιτητών οδήγησε σε «λογικό αδιέξοδο», σημειώνουν οι οικότροφοι της εστίας. Η κατάληψη της γραμματείας πραγματοποίηθηκε προκειμένου να υλοποιηθεί η «διαδικασία έγκρισης των παρατάσεων διαμονής» και να διασφαλιστεί θέση στην εστία «σε οικότροφους, που άλλαξαν κύκλο σπουδών (από προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό)».

Το ξεσπίτωμα του Μαρτίου

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η κατάσταση στην Α ΦΕΠΑ έρχεται στο φως της δημοσιότητας. Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, στη φοιτητική εστία του ΕΚΠΑ στα Ιλίσια, αλλά και σε όλες τις φοιτητικές εστίας της χώρας, οι οικότροφοι είχαν αντιδράσει συλλογικά μετά την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας για αναστολή λειτουργίας όλων ανεξαιρέτως των φοιτητικών εστιών στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του πρώτου κύματος της πανδημίας. Με την απόφαση αυτή, ουσιαστικά ξεσπιτώθηκαν χιλιάδες φοιτητές οι οποίοι μετακινήθηκαν, σε καιρό περιορισμού των μετακινήσεων, από το χώρο διαμονής στην περιοχή της μόνιμης κατοικίας τους.

Το δικαίωμα της φοιτητικής στέγασης

Η συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση για τη φοιτητική μέριμνα έχει αναγκάσει τις πρυτανείες αρκετών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να σκέφτονται την αναστολή λειτουργίας κάποιων εστιών ή ακόμα και να προσχωρούν σε αυτή, όπως συνέβη πριν από λίγες μέρες στην φοιτητική εστία Ευκτήμων στην Κομοτηνή. Οι πρυτανικές αρχές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης ανακοίνωσαν την υποχρεωτική μεταστέγαση των 110 οικοτρόφων της συγκριμένης εστίας στο κτήριο της «πάνω εστίας». Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «το Πρυτανικό Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισε πως δεν είναι πλέον εφικτή η μίσθωση δωματίων στην οικοδομή Ευκτήμων», μίσθωση η οποία λήγει στις 23/12/2020».

Παράλληλα όμως με την περικοπή της χρηματοδότησης για τη δωρεάν φοιτητική στέγαση, προωθούνται και υλοποιούνται σχέδια με την εμπλοκή ιδιωτών. Ήδη το Πανεπιστήμιο Κρήτης προχωρά στην κατασκευή εστιών με ενοίκια για τους σπουδαστές, ενώ και το ΔΠΘ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το σχεδιασμό ανέγερσης φοιτητικών εστιών μέσω σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνολικής δυναμικότητας 700 κλινών, κάτι που όπως επισημαίνει ο σύλλογος οικοτρόφων της εστίας Ευκτήμων «αφήνει ανοιχτό το περιθώριο για επιβολή ενοικίων».