Το μίσος δεν υπολογίζει γιορτές και αργίες. Ίσως αυτή να είναι μια εξήγηση για το γεγονός ότι το Σάββατο, ένας πατέρας με τον γιο του, πήραν τα μαχαίρια, τα καδρόνια και τους σιδηρολοστούς τους και βρήκαν τον δρόμο τους έξω από δομή φιλοξενίας ανήλικων προσφυγόπουλων, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όχι για να δώσουν βοήθεια, ούτε για να δουν με τα μάτια τους πώς ζουν ανήλικα πλάσματα εκεί, αλλά για να φωνάξουν ρατσιστικά συνθήματα και να επιχειρήσουν να εισβάλλουν στον χώρο, πιθανότατα με στόχο να δώσουν πρακτική και ακόμα πιο δραματική διάσταση στο μίσος.

Το μίσος και ο ρατσισμός δεν υπολογίζουν τίποτα, μάλλον καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο πνευματικό χώρο της ανθρώπινης υπόστασης και μάλλον για να διασφαλίσει αυτή την κατάληψη ο Θεσσαλονικιός πατέρας, θέλησε να μυήσει τον ανήλικο γιο του (15 ετών) στην απόλυτη εκδήλωση του μίσους, αυτού που σε κάνει εχθρό ανήλικων, ασυνόδευτων προσφύγων, 12-15 ετών.

Το μίσος και ο ρατσισμός οδήγησαν ένα από τα παιδιά που φιλοξενούνται στη δομή στο νοσοκομείο, με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα από χτυπήματα στο στήθος, ενώ άλλα τρία δέχτηκαν πρώτες βοήθειες με πιο ελαφρά τραύματα. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο μετά από τηλεφώνημα ενός γείτονα, ο οποίος άκουσε τις εκκλήσεις του εργαζόμενου στη δομή για βοήθεια. Το μίσος και ο ρατσισμός είχαν προλάβει να κάνουν τη μισή δουλειά τους.

Ο δικηγόρος που ανέλαβε την υπόθεση, Θοδωρής Καραγιάννης, σε δηλώσεις του, κάνει βέβαιο πως θα γίνει μήνυση, γιατί ο μοναδικός στόχος εδώ είναι και ο πιο ιερός: η προστασία ανηλίκων απέναντι σε ανθρώπους «που με σχέδιο υποκινούνε μίσος και προπαγάνδα και δε φοβούνται να ασκήσουν βία με κίνδυνο ζωής σε παιδιά 12 – 15 ετών.»

«Οφείλουμε να τονίσουμε ότι το σύνολο των δομών που λειτουργούν από το φορέα παρουσιάζουν υποδειγματική λειτουργία, βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τις τοπικές αρχές και έχουν αναπτύξει άριστη σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, συμβάλλοντας στην προστασία των απροστάτευτων ανηλίκων και δίχως να έχει ποτέ δοθεί το παραμικρό δικαίωμα. Οφείλουμε, λοιπόν, ο καθένας μας να προστατεύσει τέτοιες κινήσεις αγάπης απέναντι σε κάθε πράξη μίσους», συνέχισε.

Το μίσος και ο ρατσισμός οδήγησαν τον πατέρα στο κρατητήριο, με τον ανήλικο γιο του να αφήνεται ελεύθερος, με εντολή εισαγγελέα. Όσο ελεύθερο μπορεί να είναι ένα πλάσμα που γαλουχήθηκε να μισεί ό,τι διαφέρει, σε κάθε περίπτωση.