Το να διαβάσεις τον νικητή του φετινού GNTM, Ηρακλή Τσουζίνοφ, αλλά και τη σχεδόν νικήτρια, Παρασκευή Κερασιώτη, με όρους diversity, δεν είναι και δύσκολο. Πράγματι, η φετινή τελική τριάδα ήταν μια κανονικότατη έκρηξη συμπεριληπτικότητας, για μια χώρα της οποίας ένα μερίδιο ακόμα «ψάχνει» την ελληνικότητα ανάμεσα στα γράμματα του ονόματος «Γιάννης Αντετοκούνμπο». Ο καθένας στο ρυθμό του. Η Παρασκευή δε από την πρώτη της κιόλας οντισιόν, πρόλαβε να δηλώσει πως ο βασικός στόχος της από τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό μόδας είναι ένας: να αποδείξει πως και οι τσιγγάνοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο. Να αποδείξει το αυτονόητο, δηλαδή.

Αν ταυτίζονται κάπου οι πνευματικές μας διεργασίες και οι διαδρομές των σκέψεών μας, τη στιγμή που ακούγαμε αυτές τις δηλώσεις, απορήσαμε: είναι ακόμα «ταμπού» το να είσαι και να δηλώνεις τσιγγάνος; Είναι ακόμα απαραίτητο να διαχωρίζεις τις «προθέσεις» σου από όλα τα στερεότυπα που κυνηγούν τους Ρομά ιστορικά, μέχρι και σήμερα; Από ό,τι φαίνεται ναι, το αυτονόητο δεν είναι και τόσο αυτονόητο. Ο καθένας με τον ρυθμό του, όπως είπαμε. Μπορεί η Παρασκευή να κατάφερε να κερδίσει με κόπο κάθε βήμα που την έφερε στην τελική δυάδα ενός διαγωνισμού μόδας που απαιτούσε από εκείνη να αφήσει πίσω της όποια συστολή της «χαρίστηκε» ως άμυνα από το bullying και την κοινωνική κριτική, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε καλό νέο για όλους.

Ναι, όσο εσύ κι εγώ απορούμε γιατί το 2020 το να λες ότι είσαι μια τσιγγάνα και model material την ίδια στιγμή, θεωρείται τόσο «ιδιαίτερο», σπάνιο ή ανήκουστο, κάποιοι δηλώνουν το σοκ τους που μια γυναίκα Ρομά έφτασε ένα βήμα πριν πάρει τη νίκη σε ένα τηλεοπτικό ριάλιτι με μοναδικό ζητούμενο την ομορφιά. Σοκ και αγανάκτηση, με λίγα λόγια που μια «γύφτισσα», που είναι ίδια ο «γύφτος πατέρας της» θεωρείται άξια συμμετοχή σε show για μοντέλα. Αν απορείς ποιος αγανάκτησε έτσι δημοσίως, θα σου θυμίσουμε τον δικηγόρο της καρδιάς κάθε χυδαίου μισογύνη που βαφτίζει αισθητική την αγένεια. Σε άλλα νέα, ο Θάνος Καρατσιώλης ξαναχτυπά και σχολιάζει «εντελώς ξενερωμένος» τη γύφτισσα της τελικής δυάδας του GNTM.

Έγραψε συγκεκριμένα:

«Από τότε που είδα το μπαμπά της γύφτισσας στο gntm, όταν εμφανίστηκε για μια κοινή φωτογράφιση, ξενέρωσα εντελώς μαζί της, γιατί είναι φτυστή ο μπαμπάς της με μαλλιά…

Μετά το γύφτο με μάσκα, που σηματοδοτεί το τέλος του κόσμου, ήρθε και η γύφτισσα μοντέλο να βάλει τη σφραγίδα της στα ύστερα αυτού του κόσμου»

Σύμφωνα με την ανάρτηση του δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη, «γύφτος με μάσκα» και «γύφτισσα μοντέλο» σηματοδοτούν το τέλος του κόσμου (αυτού που έρχεται τη Δευτέρα). Ξενέρωσε ο κύριος Καρατσιώλης, μόνο που δεν κατάλαβε πως ακριβώς εκείνος και όσοι συμφωνούν μαζί του ήταν ο στόχος της Παρασκευής όταν έμπαινε στο παιχνίδι. Στο μεταξύ, υποθέτουμε πως αφού «τακτοποίησε» τεχνηέντως το θέμα του ποιος μπορεί και ποιος όχι να φοράει μικρά μαγιό στην παραλία, και το κατά πόσο έχει γεμίσει το Instagram με ερασιτέχνες πόρνες, ο μισογύνης της καρδιάς μας αποφάσισε να τελειώνει μια και καλή με όσους «παρανοϊκούς» δε διαχωρίζουν «γύφτους» και «μη γύφτους». Γιατί αν δεν το έκανα ο κύριος Καρατσιώλης, που αγνοεί ούτως ή άλλως και τα αυτονόητα, τότε ποιος; Σε άλλη περίπτωση και από άλλο πομπό, η πληροφορία θα μπορούσε να είναι πραγματικά επικίνδυνη. Φτηνά τη γλιτώσαμε.

*Η ανάρτηση δημοσιοποιήθηκε από τη συγγραφέα Χρυσηίδα Δημουλίδου, η οποία και πρώτη την καταδίκασε, γράφοντας:

 «ΕΛΕΟΣ! Και τα γράφει αυτά κάποιος που δηλώνει δικηγόρος…εγώ έμεινα άναυδη με την εξέλιξη πορείας αυτού του πειθαρχημένου και ευγενικού κοριτσιού που για μένα έπρεπε να είναι η νικήτρια, είχε την μεγαλύτερη εξέλιξη εκεί μέσα. Ας μη ξεχνάμε πως προέρχεται από ανθρώπους που το επίπεδο μόρφωσης είναι πολύ χαμηλό όμως ο πατέρας της τη μόρφωσε και δεν την πάντρεψε από τα 14 όπως συνηθίζεται στην φυλή τους…Δεν είναι σημαντικό από που έρχεσαι αλλά που πας και πως καταλήγεις!».