Σε συνέντευξή της στην εκπομπή “Ευτυχείτε” του Open, η Μαρία Σολωμού, μεταξύ άλλων, κλήθηκε να απαντήσει στα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ναι, είναι πραγματικά αναμενόμενο η πανδημία, έχοντας αλλάξει τα πάντα στη ζωή μας και έχοντας εισβάλλει σε κάθε τομέα της, να έχει βρει τη θέση της σε σκαλέτες και λίστες με ερωτήσεις προς συνεντευξιαζόμενους. Αν απορείς, και σε έχουν ήδη κουράσει οι σάλτσες, να σε πληροφορήσω πως η Μαρία Σολωμού δε σκοπεύει να σφινώσει στη μερίδα ανθρώπων που θα εμβολιαστούν, “για 1500 λόγους”, όπως είπε, τους οποίους αρνήθηκε να αναφέρει. 

Αν φανταστούμε τη λίστα με τα δημόσια πρόσωπα γραμμένη σε έναν πάπυρο, τότε τον κρατάει σίγουρα ο Γρηγόρης Πετράκος σαν άλλος Μωυσής, γνώστης κάποιας κρυφής αλήθειας και σκοπιμότητας, που μόνο λίγοι ξέρουν. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζουν. Όχι δεν είναι εμμονή. Όταν κάποιος επικοινωνεί ψευδή δεδομένα, κάτω από την ομπρέλα της «επιστημονικής έρευνας», σε μια κοινωνία που ακόμα δεν έχει βάλει το ερώτημα «ποιος το λέει αυτό;» σαν βασικό βήμα πριν πατήσει το play σε ένα «επιστημονικό βίντεο», η κίνηση καταγράφεται και ορθώς δύσκολα ξεχνιέται. Δεν φταίει βέβαια ο Πετράκος για την εμφάνιση ολοένα και περισσότερων δημόσιων προσώπων και καλλιτεχνών που δηλώνουν με πάθος την αποχή τους από το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Πριν λίγες μέρες, ο Άρης Σερβετάλης δήλωσε πως θα είναι από τους τελευταίους που θα κάνουν το εμβόλιο, βάζοντας μπροστά την καχυποψία του σε μια επιστημονική ανακάλυψη που «πλασάρεται» σαν σωτηρία. Επόμενο χτύπημα η Μαρία Σολωμού, η οποία μετά τις σχετικά πρόσφατες δηλώσεις της ότι θα «κοινωνήσει με την πρώτη ευκαιρία», επανήλθε στο τραπέζι του αναδυόμενου debate που εναλλάσσεται ανάμεσα στο «επιστήμη vs θρησκεία» και «εμβολιαστές vs αντιεμβολιαστές» λέγοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει το εμβόλιο. Για 1500 λόγους τους οποίους δε θα αναφέρει.

Συγκεκριμένα, ανέφερε η ηθοποιός:

«Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θα κάνουν το εμβόλιο. Είμαι πάρα πολύ αρνητική για 1500 λόγους, που δεν θα τους πω. Με φοβίζουν τα εμβόλια είτε είναι για Covid19 είτε για ιλαρά. Θεωρώ ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι άνθρωποι από μια ηλικία και πάνω που είναι ευπαθείς ομάδες και που κινδυνεύουν ουσιαστικά». Συνεχίζοντας: “Αν γίνει υποχρεωτικό για παιδιά, καλά εκεί θα γίνω ανθρώπινη ασπίδα εγώ, μπροστά, σκοτώστε με!»

Δεν τίθεται ζήτημα άγχους απέναντι στο αν θα κάνει η Σολωμού ή ο Σερβετάλης το εμβόλιο. Πρακτικά, έχουν κάθε δικαίωμα να μην κάνουν ένα εμβόλιο που δεν είναι υποχρεωτικό. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν η αποχή αυτή προβάλλεται σαν κάποιου είδους κρυφή σοφία μερικών πεφωτισμένων, μονίμως υποψιασμένων, μελών κάποιας φανταστικής «αφρόκρεμας» σκεπτόμενων καλλιτεχνών. Το πρόβλημα διογκώνεται όταν εκείνοι πέφτουν στην παγίδα να απαντούν τη στάνταρ λόγω επικαιρότητας πλέον ερώτηση περί εμβολίου, απλά για να συνδεθεί η αρνητική τους απάντηση με παλιότερη δήλωση σχετική με άνοιγμα εκκλησιών και θεία κοινωνία. Ναι, πρακτικά, το πρόβλημα γίνεται πρόβλημα όταν η ερώτηση περί εμβολίου αποτελεί παγίδα για δολοφονία χαρακτήρα, σε μορφή αυτογκόλ, πάνω στα συντρίμμια μιας κοινωνίας που διψά να έχει κάποιον να κατηγορήσει για την αύξηση των θανάτων από κορωνοϊό και τα κρούσματα που δε λένε να πέσουν.

Επειδή η ερώτηση δε θα σταματήσει να γίνεται, ίσως η αποφυγή απάντησης με κάποιο τρόπο να είναι η μοναδική λύση, για να σταματήσουμε να απογοητευόμαστε από άτομα τα οποία σεβόμαστε και δε σκοπεύουμε να αποκαθηλώσουμε, απλώς επειδή πάτησαν τη μπανανόφλουδα.