Με το Bachelor έχουμε μεγάλες, χαώδεις αποστάσεις. Δεν ακούγεται πολύ θελκτική η ιδέα ενός τύπου που έχει στη διάθεσή του ένα χαρέμι γυναικών που κάθε μία από αυτές οφείλει κάθε στιγμή αφ’ ενός να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αυτού του τύπου μέσα από δοκιμασίες και αφ’ ετέρου να δίνει χώρο στα κατώτερα ένστικτά της για να μπορέσει να συνυπάρξει με τις υπόλοιπες παίκτριες.
Στο 2020 τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες φέρονται αλλιώς.
Κάνουν, για παράδειγμα, post στο TYN για να δώσουν ένα comic relief σε χυλόπιτες, κέρατα και αποτυχημένες σχέσεις. Αυτό έκανε και μια πρώην παίκτρια του ριάλιτι, η Σια Βοσκανίδου. Το επεισόδιο της αποχώρησής της προβλήθηκε χτες βράδυ και, μόλις ολοκληρώθηκε, ανέβασε στο TYN το παρακάτω ποστ και έχει συγκεντρώσει έως τώρα 27 χιλιάδες likes και 15 χιλιάδες σχόλια:
“Ήμουν το πρώτο του ραντεβού. Με πήγε βόλτα με σκάφος, μου χάρισε ένα υπέροχο φόρεμα. Μου ετοίμασε δείπνο στην παραλία πλάι στο κύμα, με βιολιά να παίζουν μόνο για εμάς τους δύο, ενώ το φεγγάρι καθρεφτιζόταν στη θάλασσα. Χορέψαμε αγκαλιά υπό το φως των κεριών, ενώ εκεί που έσκαγε το κύμα, μας χάιδευε τα πόδια. Του τραγούδησα όσα μου έβγαζαν τα μάτια του. Το πρώτο μας φιλί ήταν τρυφερό και εκείνη τη νύχτα θα τη θυμάμαι για πάντα ως την πιο ονειρική της ζωής μου. Του ανοίχτηκα, μοιράστηκα συναισθήματα πρωτόγνωρα, τον ερωτεύτηκα αληθινά και ο έρωτάς μου με έπνιγε τόσο που δεν σταματούσα να το φωνάζω δυνατά. Το βλέμμα του μου έλεγε ότι είμαι η μία και μοναδική, παρόλο που οι πράξεις κι οι επιλογές του καμια φορά με αποπροσανατόλιζαν. Για χάρη του τόλμησα πράγματα που φοβόμουν και επέμεινα να τον διεκδικώ παρόλο που δεν τον έχω ξανακάνει για κανέναν. Τελικά, μου έδωσε ΤΥΝ γιατί έβλεπε κι άλλες τέσσερις. Παναγιώτη, να ξέρεις πως σ’ ερωτεύτηκα, αλλά δε θα ξεχάσω ποτέ ότι με πρόδωσες γι’ αυτές.
ΥΓ. Κανείς δε λέει όχι στη θεά Σία.”
Το post της Σίας στο TYN δεν ήταν τυχαίο. Όπως δεν ήταν τυχαίο και ένα που είχε κάνει η Ναταλία Γερμανού πριν από λίγο καιρό. Αποφασίστηκε μια μέρα σε μια σύσκεψη, το κείμενο θα διορθώθηκε και θα ξαναδιορθώθηκε μέχρι να φτάσει στην τελική του εκδοχή. Ίσως για αυτό το post της είναι έξω από το συνολικό ύφος του TYN: δεν είναι ωμό, δεν είναι αυτοσαρκαστικό, προσφέρει πολύ περισσότερο drama από όσο διατεθειμένος να ανεχτεί ένας μέσος χρήστης. Μυρίζει, με άλλα λόγια, ενέργεια marketing. Πετυχημένη ενέργεια marketing.
Σε αυτά τα προγράμματα, άλλωστε, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη και εκεί στηρίζεται η επιτυχία (ή η αποτυχία τους) -κάποιοι, σε συσκέψεις, θα λογοδοτήσουν στο τέλος της ημέρας για τις αποφάσεις τους. Οι συμπεριφορές, λοιπόν, τραβιούνται στα άκρα. Εξάλλου όλα τα ριάλιτι εγκλεισμού στηρίζονται σε μια συνθήκη γυάλας ενυδρείου: πρέπει να είναι κάπως εξωτικό, αποκλίνον και ξένο το περιεχόμενο τους για να κεντρίσει το βλέμμα. Υπό αυτή τη έννοια, οι συμπεριφορές και ο τρόπος με τον οποίο επιτελούνται οι ταυτότητες στο Bachelor μάλλον θεωρούνται εξωτικές και όχι αντιπροσωπευτικές. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ορατές με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Kάθε τέτοιο πρόγραμμα επιδιώκει να διαμορφώσει μια εμπειρία συλλογικής παρακολούθησης μέσα από τα social media
Όπως επίσης, γεννούν αμηχανία και το αίσθημα αυτό είναι κομμάτι της τηλεοπτικής απόλαυσης προσφέρει το Bachelor -αντικειμενικά προσφέρει, δεδομένου ότι υπάρχουν άνθρωποι που του βλέπουν. Ναι δεν είσαι εσύ, δεν είναι οι φίλοι σου, δεν είναι οι φίλοι των φίλων σου, οκ, αλλά κάποιοι το βλέπουν όντως. Αυτή η αμηχανία υπογραμμίζει το χάσμα των όσων εξελίσσονται στην οθόνη με τα όσα συμβαίνουν στη ζωή και στη συνέχεια αποκτά αξία και περιεχόμενο μέσα από τον σχολιασμό της στα social media.
Πλέον, κάθε τέτοιο πρόγραμμα δεν αποσκοπεί μόνο στα νούμερα τηλεθέασης που θα καθορίσουν τα διαφημιστικά έσοδα, αλλά και στο να διαμορφώσει μια εμπειρία συλλογικής παρακολούθησης μέσα από τα social media και αξιοποιώντας τους κώδικες των social media: memes, gifs, posts σε groups κτλ.. Σκέψου για παράδειγμα πόσοι από εκείνους που βλέπουν GNTΜ έχουν το βλέμμα στραμμένο σε δύο οθόνες, μία της τηλεόρασης και μία του smartphone για να δουν το επόμενο meme από το GNTM Memes.
Η τηλεόραση είναι συντηρητικός θεσμός. Δεν θα γίνει ίντερνετ, δεν αντέχει τον πιο τραχύ χαρακτήρα του ίντερνετ. Είναι πάντα καλό είναι να πλησιάζει τον κόσμο του ίντερνετ. Τόσο όσο όμως. Αν έχουμε και άλλο post παίκτριας από το Bachelor στο ΤΥΝ, τότε ναι η φασούλα θα γίνει κρίντζι.