Λίγες μέρες πριν την Επέτειο της 17ης Νοεμβρίου, μια επιχείρηση εκκένωσης έλαβε χώρα στο Πολυτεχνείο. Τα νέα θέλουν μια ομάδα αντιεξουσιαστών να έχει συγκεντρωθεί εντός του ιδρύματος για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των αγωνιστικών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο στόχος αυτός δεν επετεύχθη ποτέ, καθώς το ΜΑΤ έσπασαν λουκέτα, εισέβαλαν και περικύκλωσαν τους νεαρούς, κάνοντας 90 προσαγωγές. Τα νέα θέλουν, επίσης, και τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, να βρίσκεται έξω από το Πολυτεχνείο για να επιθεωρήσει την κατάσταση. Παρόλο που το νέο της παρουσίας του βουλευτή στον χώρο ενέχει και την αιτιολογία της, η απορία συνεχίζει να είναι μια: τι ακριβώς πήγε να κάνει ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος στο Πολυτεχνείο;
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο βουλευτής δήλωσε πως «φέτος στο κέντρο της Αθήνας θα προστατευθούν η τάξη, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αλλά πρωτίστως η δημόσια υγεία και η ανθρώπινη ζωή. Συνέχισε γράφοντας: «Καμία παραχώρηση σε επίδοξους δολοφόνους με αριστερές ιδεοληψίες. Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και η πρωτεύουσά της κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.»
Φέτος στο κέντρο της Αθήνας θα προστατευθούν η τάξη, η δημόσια και ιδιωτική περιουσία, αλλά πρωτίστως η δημόσια υγεία…
Δημοσιεύτηκε από Constantinos Bogdanos στις Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2020
Με 3.000 κρούσματα κορωνοϊού τις τελευταίες δυο μέρες, η δημόσια υγεία μπαίνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων, κυβερνώντων, πολιτικών προσώπων σε νευραλγικές και μη θέσεις, αλλά και πολιτών. Αυτό δεν είναι νέο. Βέβαια, ακριβώς επειδή τα κρούσματα είναι γύρω στις 3.000 καθημερινά, το να γίνεται επίκληση στη δημόσια υγεία ως πεδίο καταστροφής για απανταχού «επίδοξους δολοφόνους με αριστερές ιδεοληψίες», δεν κάνει το ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία να χάνει την αξία του, αλλά το μετατρέπει σε βούτυρο στο ψωμί όσων νιώθουν πως έχουν βρει την τέλεια νομιμοποιητική βάση, στο σωστό timing, για να ξεμπερδεύουν με τα απωθημένα τους απέναντι σε αυτούς τους «δολοφόνους», όπως λέει και ο βουλευτής. Τη στιγμή, μάλιστα, που το δεύτερο κύμα της πανδημίας έχει βρει την κυβέρνηση απροετοίμαστη, και ένα ακόμα lockdown κατέληξε να είναι το μόνο μέσο σε μια άδεια εργαλειοθήκη, ίσως να ήταν προτιμότερο η «δημόσια υγεία» να μην αποτελεί μια ρευστή δικαιολογία που προσπαθεί να γίνει υπόσχεση σε αναρτήσεις, αλλά πρώτο bullet στην ατζέντα. Επί του πραγματικού.
Στα εδραιωμένα στερεότυπα που περικλείει η ανάρτηση, δε μπορεί να μη συμπεριληφθεί και η υπόσχεση για προστασία της δημόσιας τάξης και περιουσίας. Γιατί είναι εύκολο να μιλάς κάνοντας ένα φανταστικό απαλογισμό για ένα συμβάν που δεν συνέβη ποτέ, χαϊδεύοντας τα κατώτερα ένστικτα όσων ζουν και τρέφονται από την τάση τους να συγχέουν τον όρο διαμαρτυρία και όσα περικλείει πλέον το Πολυτεχνείο σαν επέτειος και σαν έννοια, με σπασμένες βιτρίνες, αυτοκίνητα και κάδους που φλέγονται. Θα έλεγε κανείς πως με κάποιο σίγουρο και δοκιμασμένο τρόπο πρέπει να συντηρηθεί αυτό ακριβώς που γοητεύει τους core ψηφοφόρους του Μπογδάνου. Αυτή η γοητεία οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος της σε επιθέσεις ενάντια «αριστερών ιδεοληψιών», στοιχειωμένες από φαντάσματα, αστικούς μύθους για την κακή αριστερά και λίγο δράμα.
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος πράγματι βρέθηκε στο κέντρο της Αθήνας, στη συμβολή των οδών Στουρνάρα και Πατησίων, για να επιθεωρήσει την αστυνομική δύναμη που είχε συγκεντρωθεί στο σημείο. Ναι, η παρουσία του στο Πολυτεχνείο ενδέχεται να δούλεψε ικανοποιητικά για κάποιους επίδοξους ψηφοφόρους των επόμενων εκλογών. Ναι, ο ίδιος θέλησε να μην υπάρχει άνθρωπος εκεί έξω που να μη μάθει την παρουσία του εκεί. Έκανε ολόκληρη ανάρτηση για να το διασφαλίσει. Ωστόσο, συνεχίζουμε να απορούμε. Τι ακριβώς πήγε να κάνει στο Πολυτεχνείο;