Ο Παππάς, υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος σε 13 χρόνια κάθειρξης ως ηγετικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, αγνοείται. Βεβαίως. Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου ο δικηγόρος του έλεγε πως ο πελάτης του δεν είχε διάθεση να εμφανιστεί μπροστά στις αρχές και πως η απόφασή του ήταν συνειδητή. Ναι, ο Παππάς δεν ήταν στο δικαστήριο για να ακούσει τα νέα για τις ποινές, ενώ η τελευταία φορά που τον είδε κανείς με σάρκα και οστά ήταν την πρώτη του Οκτωβρίου σε μια από τις καθιερωμένες επισκέψεις του στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου (στο πλαίσιο των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί).

Το poster boy των Χρυσαυγιτών έκανε ό,τι όλοι μαντεύαμε πως θα κάνει κάποιο από αυτούς. Βλέπεις ο Κασιδιάρης παραδόθηκε σε πλήρη ειρήνη. Κανένα drama εκεί. Μιλώντας για drama όμως πήραμε αρκετό από τον Μιχαλολιάκο, ο οποίος απάντησε στην είδηση της ποινής του με ένα μονόπρακτο περί ιδεολογίας, ενώ τις στιγμές πριν τη σύλληψή του, η κόρη του αποφάσισε να κλέψει για λίγο το φως της σκηνής, με απρεπείς χειρονομίες, φωνές και κατηγορίες προς τους δημοσιογράφους. Η τακτική γνωστή και τα νεύρα αρκετά προβλέψιμα. Όχι όμως όσο η ιδέα της εξαφάνισης που είχε και μάλλον αποφάσισε να φέρει εις πέρας ο Παππάς. Απορώ πώς και δεν το έκανε κανείς άλλος. Στο μεταξύ ο ίδιος δηλώνει με άνεση φαντάσματος μέσω του δικηγόρου του πως «δεν παραδίνεται». Ποιος θα του δώσει πίσω τα χρόνια που έκανε φυλακή διαβάζω πως αναρωτιέται ο δικηγόρος του, σε κείμενο του Έθνους.

Πρέπει να έχεις μια άνεση με τον σουρεαλισμό για να καταφέρεις να μιλήσεις χωρίς ένταση για τη Χρυσή Αυγή. Χωρίς να αναρωτηθείς σε σημείο πονοκεφάλου πώς γίνεται να περιμένει να σεβαστεί μια ολόκληρη κοινωνία τα χρόνια του στη φυλακή, ένας τύπος που με βιτρίνα ένα πολιτικό κόμμα, κατεύθυνε από εγκληματικές επιθέσεις μέχρι και δολοφονίες. Δεν ξέρω αν είναι θράσος. Αλλά σίγουρα είναι κάτι που δε με σοκάρει όταν προέρχεται από ένα από τα ηγετικά στελέχη μιας εγκληματικής οργάνωσης αποτελούμενη από ανθρώπους που θεώρησαν το μίσος, τις διακρίσεις, τη βία και τον ρατσισμό πολιτικές θέσεις και άξονες ζωής.

Αγνοείται λοιπόν ένας από τους τύπους που διεύθυναν τη Χρυσή Αυγή. Δεν επιθυμεί να εκτίσει την ποινή του. Θέλει να σεβαστούμε τα χρόνια του το εξώφυλλο των Χρυσαυγιτών και κανείς δε σοκάρεται. Τα νεότερα θέλουν να τον αναζητεί η ΕΛ.ΑΣ στα Ιωάννινα. Μπορεί και να παίζαμε στοιχήματα πως κάποιος από αυτούς θα το έσκαγε. Και κοίτα ποιος το έκανε. Ο Παππάς. Ο No2. Ο σκληρός. Ο βαθιά εθνικιστής. Ο λιγότερο αναμενόμενος ή ο πιο προβλέψιμα δειλός από όλους. 

** Κατά τα άλλα, η αστυνομία έκανε βαρύγδουπες δηλώσεις για την επιτυχία των συλλήψεων των Χρυσαυγιτών, αλλά αυτό είναι μια άλλη, μάλλον σοβαρότερη συζήτηση.