Τις τελευταίες μέρες, τον γύρω του διαδικτύου κάνουν κάποια απειλητικά σχόλια που γράφτηκαν με ανησυχητική άνεση και αφορούσαν τον Θέμα Κανέλλο του Big Brother. Όταν λέμε ανησυχητική άνεση, κυριολεκτούμε σε κάθε γράμμα μιας και δήλωναν την προθυμία να αφαιρέσουν τη ζωή του, για να καθαρίσουν την κοινωνία από αποβράσματα σαν και του λόγου του. Και ενώ το σοκ πολλών είναι μεγάλο, εμείς αναρωτιόμαστε, τι ακριβώς είναι τόσο σοκαριστικό;

Η παραγωγή του reality, εντάσσοντας έναν νέο gay άντρα στο δυναμικό του, μας έδωσε αυτό που θα παίρναμε ούτως ή άλλως κάποια στιγμή, γιατί το diversity δε θα αργούσε να εισβάλλει στην τηλεοπτική πραγματικότητα: μια καλή εικόνα των όσων πάνε στραβά εκεί έξω στην κοινωνία, εκτός Big Brother, στη διπλανή μας πόρτα, στα σχόλια αναρτήσεων στο Facebook που κατάφεραν να μας μάθουν πώς ακριβώς γίνεται το report. Βλέπεις η τηλεόραση έχει τη μαγική ιδιότητα να φέρνει μπροστά στα μάτια μας, όσα συμβαίνουν ούτως ή άλλως γύρω μας και εμείς επιλέγαμε να κάνουμε πως δε βλέπουμε.

Όταν ο gay στο δωμάτιο δέχεται ερωτήσεις για το πώς «κατέληξε» να είναι γκέι, με ένα λογίδριο εμπλουτισμένο με απόψεις πως γκέι γίνεσαι αν κάποιος σε επηρεάσει και σε «χαλάσει», με εδραιωμένη πια την αντίληψη πως εμείς εκεί κάτω στην Κρήτη δεν ξέρουμε από αυτά και πώς τώρα που είχαμε τη δυνατότητα να ακούσουμε τον ίδιο τον gay στο δωμάτιο να μας εξηγεί τα αυτονόητα, εντάξει κάπως τον συμπαθήσαμε, καταλαβαίνουμε πόσες φορές έχουμε κλείσει τα αυτιά μας όταν μια τέτοια άβολη συζήτηση συνέβη στο οικογενειακό τραπέζι, στην ακριβώς διπλανή καρέκλα.

Όταν ο gay στο reality εξομολογείται την απόρριψη από τους γονείς του μπροστά σε μια κάμερα, ποιον κοροϊδεύουμε με τη συμπόνοια μας; Δεν ξεχάσαμε τους μήνες που φιλοξενήσαμε τον κολλητό μας γιατί οι δικοί του τον έδιωξαν –ή τον ανάγκασαν να αυτό-διωχθεί- όταν τους αποκάλυψε κάτι που ήδη γνώριζαν: τη σεξουαλικότητά του. Ποιον σόκαρε η ύπαρξη οικογενειών που αποφασίζουν με γνώμονα τη σεξουαλικότητα του παιδιού τους το κατά πόσο το δέχονται σαν μέλος τους; Ποιος έμεινε έκπληκτος με τους γονείς που επιλέγουν να εθελοτυφλούν, μετατρέποντας σε χειρότερη είδηση της ζωής τους κάτι που θα ταράξει ιδιαιτέρως τον γείτονα; Που στο μεταξύ, έχει και τα δικά του μυστικά να καλύψει σαν να εξαρτάται η ζωή του από αυτό.

https://www.youtube.com/watch?v=jTVwkNNAac0

Όταν ο gay στο reality δέχεται απειλές για τη ζωή του και χαρακτηρίζεται ως απόβρασμα και κατακάθι, ως βδέλυγμα, που casually θα πρέπει να χάνει τη ζωή του στον δρόμο επειδή είναι ένα αγόρι που απλά του αρέσουν τα αγόρια, ποιος σοκάρεται; Όποιος δεν έχει δει φίλους του να δέχονται bullying και απειλές στον δρόμο γιατί δεν ακολουθούν ένα στερεοτυπικό, αντρικό πρότυπο μάλλον. Όποιος δεν έχει μαζέψει γνωστό του από τον δρόμο επειδή είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού λόγω σεξουαλικότητας. Όποιος δεν τον έχει ακούσει να λέει «δεν πειράζει, το έχω συνηθίσει» όταν του πρότεινε να πάνε στα επείγοντα.

Βλέπεις ο gay στο δωμάτιο μας έδωσε στο πιάτο, όλα τα στραβά που υπάρχουν περιφερειακά του τραπεζιού. Αυτό που πήραμε από τον gay άντρα στο reality είναι αυτό που αξίζαμε, γιατί δεν έχουμε μεταμορφώσει αυτή την κοινωνία για τους gay εκτός reality και έχουν καταλήξει να λένε «δεν πειράζει, το έχω συνηθίσει».