Μετά από περίπου 20 χρόνια, το Big Brother βρικολάκιασε. Σε ένα κακόγουστα φωτισμένο στούντιο, ο Μικρούτσικος άφησε τον Βαρθακούρη να πιστεύει ότι είναι ο βασικός παρουσιαστής, σε μια εμφάνιση που μάλλον δεν χρειαζόταν. Το λιγοστό κοινό κρατούσε τις αποστάσεις, φορώντας μαύρες μάσκες, προδίδοντας την θλιβερή ομοιομορφία μιας ιντριγκαδόρικης χαύνωσης που στοχεύει η παραγωγή, μέσω μιας δήθεν συμπεριληπτικότητας.

Οι “μικροί ήρωες της καθημερινότητας”, όπως παρουσιάζονταν ακόμη από το πρώτο Big Brother και την εποχή της αθωότητας όπως τερατωδώς είχε χαρακτηριστεί, επέστρεψαν το ίδιο κατασκευασμένοι και αναλώσιμοι, σαν κομήτες έτοιμοι να διακριθούν, επειδή δέχτηκαν να εκτεθούν στην έγκλειστη “καθημερινότητα” σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα για κάτι περισσότερο από τρεις μήνες.

Οι αυτοκουρδιζόμενοι σε όποια συνθήκη τους ζητηθεί παίκτες, παραμένουν διαχρονικά κρέας σε τσιγκέλι, σφραγισμένοι με την ημερομηνία σφαγής και λήξης τους. Αν η ματαιοδοξία και η διαθεσιμότητα τους για τα πάντα, δεν ήταν τόσο διάχυτη, ίσως κάποιοι απ’ αυτούς να έχριζαν μιας πιο απαλής κριτικής και κατανόησης.

Μπορώ να καταλάβω ένα κομμάτι της δυσφορίας όσων επιμένουν πως κάθε αναφορά στα ριάλιτι ισοδυναμεί με έμμεση διαφήμιση τους και πως κάθε κριτική σε αυτά κινδυνεύει να θεωρηθεί γραφική, όμως όσα λαμβάνουν χώρα στη δημόσια σφαίραδεν γίνεται να μη βρίσκουν απάντηση, ειδικά όταν πρόκειται για ένα σκληρό ριάλιτι που στοχεύει στη σύγκρουση με όρους εξευτελιστικούς για την ανθρώπινη ύπαρξη.

Στην αδιάλειπτη προβολή μέσω διαδικτύου, αποδεχόμενοι την εξαφάνιση της ιδιωτικής ζωής ως πυρήνας της ανθρώπινης προσωπικότητας, είναι πλέον 17 παίκτες, έτοιμοι να φάνε τις σάρκες τους.

Ένας μάτσο κρητικός που σπούδασε μηχανολογία αλλά τον κέρδισε η κατασκευή κοκτέιλ σε μπαρ του νησιού, μας προειδοποιεί πως είναι ένας οξύθυμος και νευρικός κυνηγός, που θέλει τη γυναίκα: “Να με γράφει και να την κυνηγάω σαν σκύλος”. Η εξαιρετικά προβληματική απ΄ όλες τις απόψεις διατύπωση, δημιουργεί περισσότερο εκνευρισμό με το βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζοντας μια κοπέλα που ενώ μας μιλάει ανέμελα για τις γνώσεις της στο πόκερ, δηλώνει επιζώσα έμφυλης βίας, περνώντας ένα χλιαρό τσιτάτο μηνυματάκι, όσο δηλαδή αντέχει να εκπέμψει ο σταθμός που αγκαλιάζει σαν ψαλιδοχέρης τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα. Ο ίδιος πολύ άντρας τύπος ξεκαθαρίζει επίσης πως: “Δεν θέλω να κάνω παρέα με τους γκέι, δεν θέλω να μου τρίβονται”.

Στο σπίτι του μεγάλου αδερφού, μπαίνει ένας άγνωστος αντιδήμαρχος που μάλλον δεν πρόλαβε να τον ξεβλαχέψει ο Κωστόπουλος, μιας και αντί να βγάλει τη μάσκα και τα γάντια του στον κάδο, την πετάει με τρίπλα έξω απ’ την μπαλκονόπορτα, μη εξοικειωμένος μάλλον ακόμη με τις κάμερες. Αν ήταν πρωθυπουργός για μια ημέρα: “Θα έδινα την Ελλάδα στους Έλληνες”. Ο θείος που “θα κάτσει με τη νεολαία στο σπίτι”, δεν αναγνωρίζει τον όρο μετανάστες. “Είναι εισβολείς. Εισβάλλουν στα νησιά μας. Εισβάλλουν στον Έβρο”. Δεν ξέρω αν πιστεύετε αυτά που διαβάζεται, όμως ο σταθμός θα κληθεί σύντομα να λογοδοτήσει γι’ αυτό το τηλεσκουπίδι που έστησε, θρέφοντας με τρας γκλαμουριά, απόλυτα ρατσιστικά και ομοφοβικά σχόλια.

Την τριάδα του “Πατρίς- θρησκεία- οικογένεια”, συμπληρώνει μια εντελώς αλλόκοτη φιγούρα, ένας Θεσσαλονικιός με μπόλικη υπερένταση από το Τέξας, που αφήνει τρυφερό μήνυμα στην κάμερα, λέγοντας πως: “H γυναίκα είναι το αδύναμο φύλο, οπότε πρέπει να την προσέχουμε”. Στο ίδιο βίντεο η μάνα του καμαρώνει, τη σπουδαία ανατροφή που του έδωσε.

Φυσικά υπάρχει και η πανταχού παρούσα εντυπωσιακή ξανθιά, που έχει αντιληφθεί τη σπουδαία συνεισφορά της στην ανθρωπότητα, ξεκαθαρίζοντας με τατουάζ πως: “Αν δεν γεννιόμουν Ελληνίδα, να μη γεννιόμουν ποτέ”. Είναι πράγματι μεγάλη περηφάνια να καμαρώνεις για κάτι που τυχαία είσαι. Η ομολογουμένως πανέμορφη αγρότισσα, πρέπει να κόπιασε πολύ, μέχρι να γίνει Ελληνοπούλα και μπράβο της.

Στο αντίποδα αυτού του καθόλου καμουφλαρισμένου παραληρήματος ρατσισμού, ομοφοβίας και μισογυνισμού, η παραγωγή ρίχνει στη μάχη δύο μετανάστριες από Αλβανία και Ρουμανία, έναν μετανάστη από το Μπαγκλαντές, έναν ΛΟΑΤΚΙ ακτιβιστή και ένα Queer YouTuber, που δηλώνουν έτοιμοι να πλακωθούν, στο πρώτο ρατσιστικό σχόλιο, μιας και η παρουσία τους αποσκοπεί στη κατεδάφιση των στερεοτύπων της διαφορετικότητας. Ο ακτιβιστής μάλιστα, διευκρινίζει πως: “Δεν είμαστε διαφορετικοί, είμαστε όλοι μοναδικοί”.

Αυτή η δεύτερη κατηγορία παικτών, μπορεί να φέρει σε χρόνο ντετέ κοντά στην απόγνωση και αυτό γιατί δεν μπορώ να τοποθετήσω σε καμία περίπτωση αυτήν τη μορφή διεκδίκησης στη σφαίρα του αυθόρμητου. Τη στιγμή που ο κινηματικός κόσμος, καλεί διαρκώς την κοινωνία να πάρει αλληλέγγυα θέση δίπλα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δίπλα στην Lgbtqia+ κοινότητα, διεκδικώντας καθολική ορατότητα στην καθημερινότητας, οι άνθρωποι αυτοί αυτοσαμποτάρονται, εύχομαι όχι εν γνώσει τους.  

Προφανώς ανάμεσα σε αυτόν το ορυμαγδό σάπιας πληροφορίας, το παζλ των καρικατούρων έρχεται να συμπληρώσει μια κρητικοπούλα που δηλώνει δικηγόρος και ανάθεμα πότε αγορεύει, μιας και έχει πάρει σβάρνα όλα τα τηλεπαιχνίδια και που με μια γλυκιά υστερία δηλώνει πως το μόνο αναζητά και που μπορεί να ολοκληρώσει μια γυναίκα, είναι ένας άνδρα.

Υπάρχουν και κάποιοι άλλοι παρατρεχάμενοι, περισσότερο σαν μπαλέτο που θα πλαισιώσει τη σφαγή. Καλογυμνασμένα αγόρια που δηλώνουν πολύ αυστηροί με τη διατροφή τους και που δεν μπορούν να σκεφτούν ούτε μια μέρα τη ζωή τους χωρίς σεξ, ενώ παράλληλα ψάχνουν ένα καλό κορίτσι να τους πλένει και να τους μαγειρεύει. Και λες, δεν μπορεί, κάποια θα τους φασκελώσει, από κάπου θα ακουστεί ένα “τράβα στη μάνα σου αγόρι μου σε έκανε όπως σε έκανε”, αλλά που; Όλες δηλώνουν πως ο άντρας πρέπει να βάζει και καμιά φωνή, να είναι παλαιάς κοπής, να σε κοιτάει και να παγώνεις.

Επειδή η χυδαιότητα και ο εξευτελισμός των ανθρώπων δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος, το ριάλιτι που δεν πείθει κανένα για το θετικό κοινωνικό πρόσημο που θέλει να δώσει στο εμπρός-πίσω εγχείρημα του, έβαλε και ένα plus size μοντέλο μέσα, μη και λείπουν όλες οι τάσεις της μόδας απ’ τη βιτρίνα.

Η παραγωγή του ίσως πιο ακραίου ριάλιτι που θα έχουμε δει, κατάφερε με απόλυτη επιτυχία τη στερεοτυπική παρουσίαση των προσώπων, που για 1.200 ευρώ τον μήνα και για λίγη αναλώσιμη στα πλαίσια της κοροϊδίας διασημότητα,  θα γδάρουν ό,τι έμεινε από τους νευρώνες του εγκεφάλου μας. Οι παίκτες θα τσακωθούν μέχρι και με τα έπιπλα για ένα διακύβευμα που στην ουσία δεν υφίσταται, και που αληθινά εύχομαι, να μην τραυματίσει περισσότερο κάποιους απ’ αυτούς. Δεδομένα πάντως, αν μας έλεγαν να ψηφίσουμε τον χειρότερο, θα είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα.

Ενημερωτικά πάντα, το κανάλι της Βουλής έχει κάποια εξαιρετικά ντοκιμαντέρ. Καλή επιβίωση αυτό το Φθινόπωρο και δεν εννοώ την πανδημία.