Τις τελευταίες ημέρες, παρακολουθούμε ένα αδιάκοπο και πολύμορφο slut shaming, με πρωταγωνίστριες γυναίκες που ανοίγουν τη βεντάλια της κακοποίησης από τα έδρανα της Βουλής μέχρι τους χιλιάδες ακόλουθους στο Instagram. Γυναίκες που δεν συμβιβάστηκαν με το παραδοσιακό πατριαρχικό πρότυπο, προσπαθώντας να ορίσουν τη ζωή τους αποτυπώνοντας το χνάρι της προσωπικής επιλογής.

Η Ιωάννα Τούνη, πρόσφατα δημιούργησε ένα βίντεο, δημοσιοποιώντας τη βαρβαρότητα που αντιμετωπίζει, παρακολουθώντας φωτογραφίες και βίντεο της σεξουαλικής ζωής της, να κυκλο

φορούν χωρίς τη συναίνεση της, θρέφοντας μια ηδονοβλεπτική κλειδαρότρυπα, που ξεκλειδώνει πανεύκολα για λίγα κλικς.

Ο οχετός που λέρωσε κάθε μας κύτταρο είχε όπως πάντα προηγούμενο. Το lifestyle της γυναίκα αυτής χρησιμοποιήθηκε σαν αιτιολογία για το τι “δικαιολογημένα” της συνέβη, αναπαράγοντας το τόσο φθηνό όσο και επικίνδυνο στερεότυπο που θέλει κάθε γυναίκα που δεν χωράει στο ντύσιμο της οικογενείας μας, δεν συνδέεται με τους άλλους όπως ορίζει η πατρίδα, δεν χαμηλώνει με ντροπή το βλέμμα όπως διατάζει η θρησκεία, να είναι αυτή που “τα ‘θελε και τα έπαθε”. Στην πραγματικότητα, η Ιωάννα Τούνη, δεν εξομολογήθηκε τίποτα που δεν έχει συμβεί σε όλες μας, αναγνωρίζοντας στα δάκρυα και τον θυμό της, περιόδους πάνω – κάτω και της δικής μας ζωής.

Σοκαρισμένη η μητέρα μου, αναρωτιέται “Πως γίνεται τα χειρότερα σχόλια να γράφονται από γυναίκες για μια άλλη γυναίκα που ζει κάτι τόσο φρικτό”. Αυτό ακριβώς σημαίνει να μεγαλώνεις στην πατριαρχία, μπορστά σε ένα παραμορφωτικό καθρέφτη ηθικής που θεριεύει τον ανταγωνισμό, δημιουργώντας δίπολα ομορφιάς, δαιμονοποιώντας την προσωπική αισθητική και επιλογή.

Στον όχι τόσο λαμπερό κόσμο του Instagram, αλλά το ίδιο και ίσως περισσότερο δημοφιλή η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ραλλία Χρηστίδου, δέχτηκε απύθμενο σεξισμό από τον δημοσιογράφο Κλεάνθη Λοΐζο και τον πρώην βουλευτή Γρηγόρη Ψαριανό. Η αφορμή ήταν μια φωτοσοπαρισμένη φωτογραφία που απεικόνιζε τη Ραλλία Χρηστίδου, με ντεκολτέ αρκετό για να ενεργοποιήσει το πλούσιο λεξιλόγιο του δημοσιογράφου, χαρακτηρίζοντας την “τσουλί”, επιβεβαιώνοντας πως ο ιός του εσωτερικευμένου μισογυνισμού είναι πιο ισχυρός από την πανδημία που ζούμε, ποτίζοντας διαρκώς το δέντρο μιας δήθεν και εντελώς περιττής σεμνοτυφίας. Φυσικά, ο γνωστός τιτάνας της διανόησης και της πολιτικής σταθερότητας Ψαριανός, αναπαρήγαγε την αηδία αυτή, σαν κλασικό γυμνασιόπαιδο που σπάει πλάκα με τρας δημοσιεύματα, ελπίζοντας πως θα περάσει κάποτε σε ένα στάδιο ωρίμανσης, που προφανώς δεν ήρθε και ούτε πρόκειται.

Η βουλευτής κινήθηκε νομικά, με τον δημοσιογράφο τελικά να ανακαλεί: “Δυστυχώς έπαθα και γω αυτό που σιχαίνομαι. Αργά χθες το βράδυ έπεσα θύμα φωτογραφίας φωτομοντάζ ευρέως διαδεδομένης στο διαδίκτυο! Συγκεκριμένα ανήρτησα φωτογραφία με την βουλευτή του Σύριζα Ραλλία Χρηστίδου στο βήμα της βουλής με “προκλητικό” ντεκολτέ για τον ιερό χώρο της δημοκρατίας. Δώδεκα ώρες μετά διαπίστωσα ότι η φωτογραφία ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Και επειδή στη ζωή μου ασκώ κριτική στους πολιτικούς μόνο με αληθινά στοιχεία, ζητώ απ’ όλους εσάς συγγνώμη για την αβλεψία μου αυτή. Επίσης, ζητώ από την κα Ραλλία Χρηστίδου συγγνώμη για το δυσφημιστικό, προσβλητικό και εξυβριστικό σχόλιό μου και την ανάρτηση φωτογραφίας της επί του βήματος της Βουλής που αποτελεί προϊόν φωτομοντάζ. Παραθέτω δε την αληθή φωτογραφία της κας Χρηστίδου”.

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σήμερα απέστειλα εξώδικο στον Γρηγόρη Ψαριανό για την υποτιμητική και σεξιστική ανάρτησή του σε βάρος μου, την οποία ουσιαστικά αρνήθηκε να ανακαλέσει ή ανασκευάσει, παρά την προειδοποίησή μου. Η συνέχεια, κι εφόσον ο ανωτέρω δεν προβεί σε όλα όσα ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ο Νόμος εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, είναι η κατάθεση αγωγής σε βάρος του για την ικανοποίηση της ηθικής μου βλάβης. Επίσης, υπέβαλα έγκληση κατά του Κλεάνθη Λοΐζου (ΜΗΝΥΣΗ) για την δυσφημιστική και εξυβριστική ανάρτησή του, καθώς με αποκάλεσε “τσουλί” επικαλούμενος μια φωτογραφία μου – ΠΡΟΙΟΝ ΦΩΤΟΜΟΝΤΑΖ- από το βήμα της Βουλής. Όπως προανήγγειλα, δεν θα επιδεικνύω ΚΑΜΙΑ πλέον ΑΝΟΧΗ σε κάθε είδους δυσφημιστικά, προσβλητικά, σεξιστικά και εξυβριστικά σχόλια. Η Αριστερά και οι προοδευτικες δυναμεις αποτελούσαν ανέκαθεν στόχο των κάθε λογής φασιστοειδών. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελούσε και αποτελεί στόχο του κάθε “μόνιμου ιδιοκτήτη της εξουσίας”. Οι γυναίκες αποτελούμε διαχρονικά στόχο του κάθε συμπλεγματικού που δυσκολεύεται να αποδεχθεί ότι το ΦΥΛΟ ΟΥΤΕ προσδιορίζει, ΟΥΤΕ υπαγορεύει τη ΣΤΑΣΗ και την ΠΟΡΕΙΑ μας στη ζωή. Ανεξαρτήτως αν οι παραπάνω προσωπικές επιθέσεις των “κυρίων” Λοΐζου και Ψαριανού σε βάρος μου είχαν αμιγώς πολιτικά ή αμιγώς σεξιστικά κίνητρα ή αν αποτελούσαν ένα γόνιμο συνδυασμό, η απάντησή μου είναι η ίδια: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ!

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rallia Christidou Official (@rallia_) στις

Είναι εντελώς ξεκάθαρο ότι το σεξιστικό σχόλιο ανακλήθηκε για να μην υπάρξουν περαιτέρω ντράβαλα και ότι ουδεμία πραγματική μετάνοια δεν εκφράζεται μέσω αυτής της δήλωσης. Ο δημοσιόγραφος που κόπτεται για την αλήθεια, ενώ παράλληλα αναλώνεται σε αισχρές κιτρινίλες, μήπως θα ήθελε να ασχοληθεί με μια κάπως πιο σημαντική θεματολογία όπως ας πούμε το σκάνδαλο παιδεραστίας ή με τα δεκάδες οικονομικά που εκρεμμούν;

Για τον Κλεάνθη Λοΐζο, τον Γρηγόρη Ψαριανό (που δεν καταδέχεται ούτε για τα μάτια του κόσμου να ζητήσει συγγνώμη), και για κάμποσους πολλούς άλλους μια γυναίκα μπορεί να χαρακτηριστεί δημόσια “τσουλί” και να κληθεί να απολογηθεί ή να νιώσει ντροπιασμένη επειδή φόρεσε κάτι που ενεργοποιεί αμφιθυμικά το θυμικό τους.

Να πούμε σε όλους αυτούς του παλικαράδες ανεξαρτήτως φύλου, που είτε κλικάρουν ροζ βίντεο μπας και εκσπερματώσουν την καταπιεσμένη και ενοχοποιημένη τους σεξουαλικότητα, είτε αναρτούν χλευαστικά σχόλια λες και τους δώσαμε κανένα ηθικόμετρο να μετρήσουν το μπούστο μας, ότι τέτοιες πρακτικές έχουν οδηγήσει θηλυκότητες μέχρι και στην αυτοκτονία, και αυτό δεν είναι κάποιο υποθετικό σενάριο.

Στη Θεσσαλονίκη, 22χρονη φοιτήτρια, βούτηξε από τον 9ο στις φοιτητικές εστίες, με τη μητέρα της να καταγγέλλει εκβιασμό του παιδιού της από πρώην σύντροφο του, που απειλούσε πως θα δημοσιεύσει σεξουαλικές τους στιγμές.  

Είμαστε κάθε μια από αυτές τις θηλυκότητες, μοιραζόμαστε το ασήκωτο φορτίο ντροπής που δεν τους αναλογεί, φανερώνουμε δίπλα τους και τα δικά μας τραύματα, πιστεύουμε στον πόνο τους, γινόμαστε η φωνή τους. Θα φοράμε ό,τι θέλουμε, θα φλερτάρουμε όπως μας γουστάρει, δεν θα ζητήσουμε την άδεια από κανέναν.  

Ντροπή σε κάθε σεξιστή εκβιαστή και μόνο.