Δευτερούλα, σήμερα κι όσοι δουλεύουν μετράνε αντίστροφα να πάρουν άδεια στο πιο WTF καλοκαίρι που βρήκε την ανθρωπότητα τουλάχιστον στα τηλεοπτικά της χρόνια. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε περί τούτου, νομίζουμε μιας κι έχουμε γράψει κατά καιρούς τα καθέκαστα. Χθες λοιπόν, υπήρξε μια επίθεση αγάπης σε όλους τους πατεράδες της οικουμένης, αφού ήταν η μέρα του πατέρα. Γνωστοί, άγνωστοι, διάσημοι κι άσημοι, εργαζόμενοι και μεγάλες εταιρείες είπαν κι έγραψαν το κατιτίς τους για τους ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ σας!

Ανάμεσα στους παραπάνω υπήρξε και μια πολύ μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η οποία ανέβασε την φωτογραφία ενός τρισευτυχισμένου μπαμπά, που τον φιλάει τρυφερά στο μάγουλο η «πριγκίπισσα» κόρη του, αφού τον έχει βάψει η κόρη του. Ήμασταν μαζεμένοι κάποιοι φίλοι κι ανοίξαμε κουβεντούλα, μιας και όλοι σταθήκαμε στο πετυχημένο post. Βλέπεις μετά από καιρό, είδαμε μια εμπνευσμένη καμπάνια, που δεν εγκλωβιζόταν σε πατριαρχικά πρότυπα και στερεοτυπικές αντιλήψεις περί φύλων και πατρότητας.

Προφανώς, σύντομα θα εμφανιζόταν κάποιος για να διαταράξει τούτο το όμορφο αίσθημα που νιώθαμε. Αν χρειαζόταν να ποντάρουμε σε κάποιον τα χρήματα μας, θα βάζαμε ψηλά στη λίστα τον Βασίλη Τσιάρτα, μιας κι έχει ένα παρελθόν σε δηλώσεις που μυρίζουν σεξισμό κι ομοφοβία. Θιγμένος και γεμάτος αποτροπιασμό από το post το χαρακτήρισε χυδαίο κι απαξιωτικό για τον πατέρα και κάλεσε τους υπεύθυνους των σούπερ μάρκετ να το αποσύρουν, αλλιώς τον χάνουνε από πελάτη. Πετσοκοφτικός ως συνήθως ο Βασίλης, δεν σηκώνει οποιαδήποτε “μομφή” απέναντι στο ανδρικό φύλο, το οποίο και πιστεύει ότι εκπροσωπεί επάξια. Αν και δεν πρόκειται να βοηθήσει ιδιαίτερα το απόγευμα της Δευτέρας μας, θα προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε τους χαρακτηρισμούς του Βασίλη Τσιάρτα. Για τον Τζήμερο που βρήκε ευκαιρία, να σχολιάσει ειρωνικά και να μας χαρίσει λίγη από τη ματσίλα του, ευχαριστούμε αλλά δεν θα θέλαμε να επεκταθούμε, για λόγους διατήρησης της ψυχικής μας υγείας.

Πάμε λοιπόν στο πιο “καλύτερο να κλωτσάς, παρά να μιλάς” σχόλιο που πέρασε από την αρχική μας, το τελευταίο διάστημα. Ξεκινάμε λοιπόν με τη λέξη χυδαίος, της οποίας την ετυμολογία ψάξαμε σε λεξικά για να είμαστε και μπαμπινιώτικα κατοχυρωμένοι. O ορισμός της, λοιπόν είναι ο προσβλητικός, ο μη ευπρεπής. Η εικόνα ενός βαμμένου άντρα, σε μια από τις πιο τρυφερές στιγμές με την κόρη του, έχει πάψει να είναι κάτι από τα παραπάνω εδώ και καιρό. Πολύ καιρό. Βασικά από το μεσαίωνα. Εκτός από προσβλητική ο Βασίλης Τσιάρτας, βρήκε την ανάρτηση κι απαξιωτική. Τούτο μεθερμηνευόμενο εστί, που έλεγε κι η αγαπημένη μας καθηγήτρια στα αρχαία, πως δείχνει έλλειψη σεβασμού κι είναι περιφρονητική. Δεν γίνεται να μπει μέτρο προφανώς, στο πόσο προσβάλλεται κάποιος και από τι αντίστοιχα. Ωστόσο, μια πράξη αγάπης και τρυφερότητας, δεν είναι κι ούτε θα γίνει ποτέ της απαξιωτική.

Το πρόβλημα είναι δεδομένο ότι βρίσκεται αλλού. Και πρέπει να γυρίσουμε τα ρολόγια μας, αρκετά χρόνια πίσω κι αιώνες μην σου πούμε. Κάπου κοντά στο Μεσαίωνα, ή ίσως ακόμη πιο πίσω. Μιλάμε για την εποχή που διαμορφώθηκαν κάποια συγκεκριμένα πατριαρχικά πρότυπα και στερεοτυπικές συμπεριφορές που απέδιδαν στον πατέρα, δύναμη, γενναιότητα σθένος, ηρωισμός που έγινε συνώνυμο της ανδρείας κι έμενε στη μητέρα η τρυφερότητα, η αγάπη, η στοργή. Όσο προχωρούσε ο κόσμος, τόσο τα άλεθε στη μηχανή του. Κι όσο απέδιδε αδυναμία σε γυναικείες συμπεριφορές, άλλο τόσο βροντοφώναζε ότι οι άντρες δεν κλαίνε.

Με αυτό τον τρόπο σφυρηλατήθηκε η έννοια του ανδρισμού, στην οποία σκοντάφτουν συχνά αρκετοί ακόμη και σήμερα. Εκεί, δεν χωρά τρυφερότητα κι η αποδοχή αυτού που είμαστε κι όσων αγαπάμε δεν τρυπώνει ούτε από την χαραμάδα.

Κι αν υπάρχει ένας τρόπος για να αλλάξει όλο αυτό, είναι να πληθύνουν τέτοιες αναρτήσεις σαν της αλυσίδας των σούπερ μάρκετ, μαζί με μπαμπάδες, σαν τον The Rock, τον Lebron James και τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ όπως είδες στις φωτογραφίες. Βλέπεις, όλους τους παραπάνω, τους αγαπάμε πιο πολύ Βασίλη Τσιάρτα. Δοκίμασε να μπεις κι εσύ στον κόσμο τους, γιατί ο δικός σου μας μοιάζει πιο τρομακτικός.