Τη λένε Σοφία Κατζανή, είναι αναπληρώτρια δασκάλα στη Σάμο, και σήμερα δικάζεται έπειτα από μήνυση του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, επειδή ζήτησε από τους μαθητές και τις μαθήτριες της να δεχτούν με αγάπη τα προσφυγόπουλα στο σχολείο τους. Στη Σάμο, εκεί που την προηγούμενη εβδομάδα, το στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων πήρε φωτιά, με περίπου 5.500 πρόσφυγες και μετανάστες να βιώνουν άλλη μια κόλαση, με πάνω από 30 σκηνές και όλα τους τα υπάρχοντα να γίνονται στάχτη. Από καθαρή τύχη δεν είχαμε ξανά θύματα. Γιατί οι φασίστες προτιμούν τα παιδιά νεκρά, παρά στο σχολείο.
“Μίλησα στους μαθητές μου για τα “άλλα” παιδιά και για το πόσο ίδια είναι τελικά μεταξύ τους και τους κάλεσα να αγκαλιάσουν τους νέους συμμαθητές τους. Τους μίλησα για την προσφυγιά των Ελλήνων, για την αγάπη και την ανθρωπιά. Αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονέων. Των ίδιων γονέων που δεν έστελναν τα παιδιά τους για εβδομάδες στο σχολείο για να μην μολυνθούν από τα “άλλα” παιδιά, παρότι οι αρμόδιοι φορείς διαβεβαίωναν επανειλημμένα πως δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος. Το αδίκημα μου είναι ότι πίστευα και πιστεύω πως όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολείο. Γιατί ο ρόλος ενός εκπαιδευτικού δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων και αριθμητικών πράξεων. Ο εκπαιδευτικός οφείλει να μεταδίδει και ανθρωπιστικές αξίες στους μαθητές του. Γι’ αυτό η αγωγή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων εναντίον μου θίγει στην ουσία κάθε εκπαιδευτικό λειτουργό”.
Στεκόμαστε δίπλα της, ως εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ως γυναίκες, θηλυκότητες, φεμινίστριες, αντιφασίστριες. Αλληλέγγυοι/ες/α απέναντι στη δίωξη που ενορχηστρώθηκε από ρατσιστικές και ξενοφοβικές πολιτικές και εκπληρώθηκε τέλεια στη μήνυση του Συλλόγου.
Ανοίξτε τα σύνορα και σταματήστε το μακάβριο παιχνίδι του πολέμου. Γεννάμε παιδιά για να ακούμε το γέλιο τους ακόμη και όταν πέφτουν και σκίζουν τα γόνατα τους στις παιδικές χαρές ή στο προαύλιο ενός σχολείου. Δεν πρόκειται να συνηθίσουμε ποτέ την εικόνα των ανθρώπων μέσα σε κελιά, να σαπίζουν οι ελπίδες τους όπως οι ψυχές σας.
Σοφία γερά, ως την ανθρωπιά!