Οι Rammstein είναι ίσως το πιο γνωστό γερμανικό συγκρότημα του σκληρού ήχου. Μπολιάζουν το metal τους με μπόλικα industrial στοιχεία ή αν θες το industrial τους με μπόλικα metal στοιχεία. Έχουν προκαλέσει κατά καιρούς το ενδιαφέρον της έξω-μεταλλικής κοινής γνώμης για τα προκλητικά shows τους και τα διεστραμμένης (με την καλή έννοια) αισθητικής videoclip τους! Πριν λίγες μέρες μας απασχόλησαν όχι για τα μουσικά τους κατορθώματα αλλά γιατί οι κιθαρίστες τους είχαν τα κάκαλα να φιληθούν στο στόμα και έπειτα να ανεβάσουν το φωτογραφικό ενσταντανέ του φιλιού στην επίσημη σελίδα τους στο Instagram. Και; Θα ρωτήσει κάποιος, που το περίεργο. Είναι περίεργο όταν η συναυλία λαμβάνει χώρα στην Ρωσία, η οποία έχει κατηγορηθεί απόλυτα δικαιολογημένα για την στάση της, αλλά και το νομοθετικό της πλαίσιο απέναντι στα δικαιώματα της LGBT κοινότητας.

Τα περιστατικά είναι αρκετά και έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στους φίλους μας στην Μόσχα. Όχι μία όχι δύο αλλά για 14 συνεχόμενες χρονιές οι αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας απαγόρευσαν τη διεξαγωγή της πομπής της ομοφυλοφιλικής παρέλασης στη Μόσχα, καθώς και τρεις διαδηλώσεις της κοινότητας LGBT, μεταξύ των οποίων και μια που αφορά στην εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση «Alexeyev και άλλοι κατά Ρωσίας» σχετικά με την παράνομη απαγόρευση των γεγονότων υπερηφάνειας LGBT στις ρωσικές πόλεις, αποφάσεις που τέθηκαν σε ισχύ στις 6 Μαΐου 2019. Όλες οι εκδηλώσεις απαγορεύτηκαν με αναφορά στον ομοσπονδιακό νόμο για την ομοφυλοφιλική προπαγάνδα, τον οποίο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) έκρινε επίσης ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση το 2017 δήλωσε ο ακτιβιστής της LGBT κοινότητας Νικολάι Αλεξέεφ. Ο ίδιος συνέταξε για το συγκεκριμένο λόγο την νομική υπόθεση Alexeyev και άλλοι κατά Ρωσίας για την οποία Τον Νοέμβριο του 2018, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απεφάνθη  κρίνοντας παράνομη την απαγόρευση των ρωσικών αρχών όσον αφορά τα γεγονότα υπερηφάνειας των ΛΟΑΤ. Σύμφωνα με το δικαστικό δελτίο, η Ρωσία παραβίασε αρκετά άρθρα της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δηλαδή: το 11 (ελευθερία του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι), το άρθρο 13 (δικαίωμα αποτελεσματικής προσφυγής) και το άρθρο 14 (απαγόρευση των διακρίσεων).Ειδικότερα, το δικαστήριο διαπίστωσε ότι «η απόφαση απόρριψης των αιτημάτων των αιτούντων να διεξάγουν δημόσιες εκδηλώσεις LGBT δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί από ανησυχίες σχετικά με τη δημόσια διαταραχή».

Να προσθέσουμε εδώ ότι στη Ρωσία δεν αναγνωρίζεται ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ατόμων και υπάρχει νόμος που απαγορεύει τη «διάδοση ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας» σε ανηλίκους. Επίσης, τα ομοφυλόφιλα άτομα υφίστανται διάφορες μορφές διώξεων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Στις αρχές του 2018 μάλιστα  οι Πάβελ Στότσκο και Γεβγκένι Βοϊτσεκόφσκι παντρεύτηκαν στην Δανία και έπειτα υπέβαλαν τα διαβατήρια τους στο αρμόδιο γραφείο πρωτοκόλλου, όπου ο υπάλληλος τα σφράγισε με χαρτόσημα γάμου. Η κυβέρνηση έσπευσε να χαρακτηρίσει την όλη διαδικασία γραφειοκρατικό λάθος, ο υπάλληλος που τα σφράγισε απολύθηκε, ενώ το ζευγάρι έφυγε από την χώρα φοβούμενοι ότι κινδυνεύουν και θα υποστούν διώξεις.

Θα πάμε και λίγο πιο πίσω στο 2013. Τότε υπήρχε ένας διαδικτυακός βομβαρδισμός videos ρωσικής προέλευσης στα οποία και νεαροί ομοφυλόφιλοι άνδρες ψεκάζονται με ούρα, είτε καλούνται «διά ροπάλου» να χρησιμοποιήσουν δονητές, είτε αναγκάζονται να πιουν νερό από τη λεκάνη της τουαλέτας, είτε τραμπουκίζονται έξω από το Κρεμλίνο. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα Occupy-Pedofilyay τους ”θεραπεύει” με τις ευλογίες της ρωσικής κυβέρνησης και της ορθόδοξης εκκλησίας, η οποία, παρά τους καταγεγραμμένους θανάτους από τέτοιες αιτίες ποτέ δεν πήρε θέση. Ο Βίταλι Μιλόνοφ, εκ των αρχιτεκτόνων του νόμου κατά της ομοφυλοφιλίας, μιλώντας στο bbc radio 5 εξομοίωνε την ομοφυλοφιλία με την κτηνοβασία, ενώ δεν παρέλειψε να τη χαρακτηρίσει ”ανωμαλία”. Αντίστοιχα ο παρουσιαστής της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης,  Ντμίτρι Κισέλιοφ, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τους πρόσφατους θανάτους ομοφυλόφιλων εφήβων είπε πως ”προκαλούν οι ίδιοι τέτοιες καταστάσεις ώστε να θυματοποιηθούν”. Ο ίδιος, στο παρελθόν είχε προτείνει να απαγορεύεται στους ομοφυλόφιλους να είναι δωρητές οργάνων ή αίματος, ενώ υποστήριξε πως ”η καρδιά τους θα πρέπει να καίγεται”.

Όπως αντιλαμβάνεται ο καθείς από τα παραπάνω περιστατικά μόνο εύκολη δεν είναι η ζωή των ομοφυλοφίλων στην Ρωσία. Όχι ότι είναι πιο εύκολη και στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη γη, όπου έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με ομοφοβικά σχόλια, λεκτική, ψυχολογική και σωματική βία λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Δίνουν μια μάχη μέρα με την μέρα με όσους τους βάζουν απέναντι. Δεν μιλάμε προφανώς μόνο για τους δεδηλωμένους φασίστες και ακροδεξιούς που έχουν πάντα στην δίνη του μίσους και της μικροψυχίας τους την LGBT κοινότητα. Έχουν και όλους τους ναιμεναλλάδες της πλάσης να τους φέρονται ως σχεδόν φυσιολογικοί, που δεν έχουν πρόβλημα μαζί τους, αρκεί να βρίσκονται κλειδωμένοι πίσω από βαριές πόρτες, σκούρες κουρτίνες στο κρεβάτι τους και μόνο!

Για αυτό γουστάρουμε groups όπως οι Rammstein που γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τέτοιες αντιλήψεις, στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα σε μια χώρα που έχει φερθεί με τον χειρότερο δυνατό τρόπο στους ομοφυλόφιλους. Μια συμβολική κίνηση που μπορεί να γίνει ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας που θα γίνει περασιά στο λαιμό όλων των ομοφοβικών του πλανήτη, σπάζοντας τις λοιπές αλυσίδες που κρατούν δέσμιους όλους τους Πάβελ Στότσκο και Γεβγκένι Βοϊτσεκόφσκι αυτής της γής!