Όταν ήμουν μικρός, πολύ μικρός όμως και έβλεπα σε ταινίες να χρησιμοποιείται ο όρος σκλάβος, ρωτούσα την μάνα μου τι σημαίνει αυτό και εκείνη με έπαιρνε από το χέρι με κάθιζε απέναντι της και μου έλεγες, πως κάποιοι άνθρωποι κάπου όχι πολύ μακριά από εμάς αγοράζουν και πουλάνε ανθρώπους! Μα πως γίνεται αυτό μαμά; Αφού είναι άνθρωποι! Δεν είναι άνθρωποι, αγάπη μου αυτοί που πουλάνε τους συνανθρώπους τους. Είναι τέρατα.Μεγάλωσα και πέρασαν μπόλικα χρόνια από τότε. Θεωρούσα ότι κάποια στιγμή θα εκλείψει το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων. Επιπλέον δεν πίστευα ότι στην χώρα μου, θα ζει και θα βασιλεύει το trafficking! Και όμως δυστυχώς έπρεπε να έρθω αντιμέτωπος με την φριχτή αλήθεια: Η εμπορία ανθρώπων τροφοδοτεί την ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος και απειλεί την υγεία, την ασφάλεια και τις βασικές ανάγκες του ανθρώπου. Είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο έγκλημα στον κόσμο. Τα κέρδη ξεπερνούν τα 135 δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Η ζήτηση για φτηνή εργασία και σεξ στην Ελλάδα την καθιστά βασικό προορισμό για θύματα τράφικινγκ. Η Ελλάδα είναι γνωστή ως “το κέντρο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη”, καθώς είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα. Εξαιτίας της γεωμορφολογίας της και της γεωγραφικής της θέσης αποτελεί κύρια είσοδο για την Ευρωπαϊκή  Ένωση και συγκεντρώνει το 90% των περιπτώσεων παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη. Αυτοί οι παράνομοι πρόσφυγες είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην εμπορία ανθρώπων.

Είναι χρήσιμο να απαριθμήσουμε εδώ όλα τα είδη της εμπορίας ανθρώπων, τα οποία δεν περιορίζονται στην εξαναγκαστική εργασία (ο εξαναγκασμός ενός ανθρώπου α δουλεύει υπό αιχμαλωσία, με ελάχιστη ή μηδενική αμοιβή) και στην σεξουαλική εκμετάλλευση (ο εξαναγκασμός, η εξαπάτηση ή ο εκφοβισμός ενός ανθρώπου για να παρέχει σεξουαλικές υπηρεσίες επί πληρωμή). Υπάρχει ακόμη η εργασία για αποπληρωμή χρέους (εξαναγκασμός ενός ανθρώπου σε εργασία με χαμηλό μισθό για την αποπληρωμή υπερβολικά μεγάλου χρέους), καταναγκαστική οικιακή εργασία (εξαναγκασμός ενός ατόμου να εργάζεται και να ζει στο ίδιο μέρος έναντι μικρής ή και μηδενικής αμοιβής) όπως και τα παιδιά στρατιώτες (εξαναγκασμός ενός παιδιού να συμμετέχει στις ένοπλες δυνάμεις).

Ειλικρινά, είναι τρομακτικά τα νούμερα και τα ποσοστά. Τρομακτικότερη όλων δε, η διαπίστωση ότι μένουμε απαθείς και άπραγοι μπροστά σε όλα όσα συμβαίνουν, λίγα χιλιόμετρα μακριά μας. Δεν θα βγάλω την ουρά μου απέξω και θα τα χώσω στην πάρτη μου, γιατί σήμερα μπήκα στον κόπο να ψάξω ενδελεχώς λόγω της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της εμπορίας Ανθρώπων. Τις υπόλοιπες 364 μέρες έκανα μόκο μου και περίμενα να σωθεί ο κόσμος μόνος του. Προφανώς δεν είμαι ο σούπερμαν να βάλω κόκκινη κάπα και ασορτί βρακί και να στείλω τους κακούς του κόσμου αυτού σε έναν μακρινό γαλαξία. Ωστόσο, αν δεν υποστηρίξω από την δικιά μου μεριά τα πιστεύω μου, αν δεν σηκώσω τα χέρια μου μέχρι εκεί που φτάνουν και δεν φωνάξω ως εκεί που αντηχεί η φωνή μου, αν δεν στηρίξω με το βαλάντιο μου οργανώσεις, που δεν μάχονται μόνο τις Παγκόσμιες Ημέρες, δεν δικαιούμαι να ομιλώ, να γράφω και να κρίνω τους άλλους. Θα θυμηθώ τα λόγια ενός αγαπημένου μου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο. Κύριε Σμυρνή είστε διατεθειμένος να πεθάνετε για τις ιδέες σας, αν αυτό χρειαστεί, με είχε ρωτήσει. Δεν ξέρω αν μπορώ να απαντήσω στην ερώτηση σας, είπα και μαζεύτηκα στην θέση μου. Τότε οι ιδέες σας, δεν έχουν την δέουσα αξία!

Δεν γίνεται να διαβάζω ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο από 127 χώρες του κόσμου πέφτουν θύματα του trafficking με σκοπό την εξώθησή τους στην πορνεία ή την μαύρη εργασία σε 137 χώρες και να αναμασώ κλισεδιές ότι είναι θλιβερό και πρέπει να υπάρξει μια επαγρύπνηση της κοινής γνώμης! Σύμφωνα με στοιχεία αμερικανικών μη κυβερνητικών πηγών η ηλικία των θυμάτων κυμαίνεται μεταξύ 11 και 14 ετών, ενώ ο μέσος όρος ζωής των θυμάτων του trafficking στις ΗΠΑ  είναι 7 έτη, καθώς βρίσκονται νεκρά από επιθέσεις ή χάνουν τη ζωή της από κακοποίηση, HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, υποσιτισμό, υπερβολική δόση ουσιών ή αυτοκτονία. Το 80% των θυμάτων στις ΗΠΑ είναι γυναίκες και παιδιά που αγοράστηκαν, πουλήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στην βιομηχανία του σεξ. Παγκοσμίως, το 2015, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και 5,5 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση ή μαύρη εργασία.

Μια γρήγορη αναζήτηση σε ένα διαδικτυακό φυλλομετρητή και θα μπορέσεις να διαβάσεις, να μάθεις και να βοηθήσεις αν θες σχετικά με το τέρας του human trafficking! Ένα τέρας που θρέφεται σε κάθε γωνιά της γης και γεννά θηρευτές ανθρώπων! Ανθρώπους που βάζουν στο ζύγι την ανθρώπινη ζωή με τα χρήματα. Αυτούς που τζογάρουν παιδιά και εκμεταλλεύονται σεξουαλικά, γυναίκες, μανάδες και κόρες ετούτης της γης, για να απολαύσουν ένα πιο γρήγορο αμάξι, ένα πιο άνετο σπίτι και οθόνες υψηλότερης ευκρίνειας! Όσο φουσκώνουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, σπέρνουν δυστυχία, εξαθλίωση και πόνο. Δάκρυα και αίμα να ποτίζουν αυτά τα μολυσμένα χαρτιά που χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους. Φοβισμένα βλέμματα, κλειδωμένες λέξεις και εκκωφαντικές σιωπές που δεν ακολουθούν μόνο τους θηρευτές αλλά και όλους εμάς που σιωπούμε, προσπερνάνε βιαστικά, στρέφουμε αλλού το βλέμμα μας όσο καταναλώνουμε άχρηστες πληροφορίες στον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο μας!

Ήρθε η στιγμή να σπάσουμε τις αλυσίδες που κρατούν οι δυνάστες όλων των κολασμένων αυτής της γης. Να πιαστούμε χέρι χέρι και να σχηματίσουμε μια δική μας τεράστια αλυσίδα που θα αποτρέψει την ανθρώπινη εκμετάλλευση και θα σβήσει το φόβο από τόσα εκατομμύρια πρόσωπα. Σήμερα λοιπόν την πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής μας, ας την ζήσουμε με την ανάσα μας καθάρια και την φωνή μας στεντόρεια. Ας στείλουμε στο διάολο και ακόμη παραπέρα τους θηρευτές ανθρώπων! Ας παλέψουμε για τις αξίες μας, υπερασπιζόμενοι με ζέση τις ιδέες μας!