Καλοκαίριασε, έστω και καθυστερημένα στην όμορφη Ελλάδα μας και όσο οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν αρχίζει η μεγαλύτερη κόντρα του καλοκαιριού. Όχι φίλε προβοκάτορα δεν μιλώ για την ερώτηση βουνό η θάλασσα ως προορισμό των φετινών διακοπών σου; Μιλάμε για μένα και τους ομοίους μου, δηλαδή τους φυσιολογικούς ανθρώπους που θα φασώσουμε αν μας ζητηθεί το aircondition και τους προβληματικούς που επιλέγουν ως ανάσα δροσιάς στα 35άρια τον αντιπαθητικό ανεμιστήρα.
Θα μιλήσω ανοιχτά. Δεν πρόκειται να κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου, ούτε να γίνω ένας από τους ισαποστάκηδες που υποστηρίζουν χαμηλοφώνως «όπως βολεύεται ο καθένας». Φέρνω στην επιφάνεια για ένα ζήτημα που θα κρίνει το μέλλον των παιδιών μας και ζητώ την ψήφο σου (σχώρα με, παρασύρθηκα) για να το κάνω καλύτερο. Θα επιχειρηματολογήσω, δίχως φόβο και πάθος γιατί έχω δίκιο και δεν φοβάμαι να το αποδείξω. Λοιπόν ανεμιστηράκηδες, θα ξεκινήσω με τα απλά και θα προχωρήσω στα πλέον σύνθετα. Ας μιλήσω λιγάκι για τον θόρυβο: Τα τελευταίας τεχνολογίας κλιματιστικά, αλλά ακόμη και τα παλαιότερα σε σέβονται και δεν κάνουν θόρυβο, σαν εκείνο τον ανεμιστήρα της γιαγιάς, που σου βαράνε τα κουδούνια οι γειτόνοι, γιατί μάλλον σου χει χαλάσει το καρμπιρατέρ φιλαράκι. Θες να κοιμηθείς, να ξεκουραστείς βλέποντας μια ταινία, απλά και μόνο να αράξεις στον καναπέ σου. Με το κλιματιστικό μπορείς!
Συνεχίζω, δεν χρειάζεται να αλλάξουμε στο κλιματιστικό θέση για να δροσιστούμε! Εν αντιθέσει με τον ανεμιστήρα που σηκώνεσαι πιο πολύ και από γιαγιά στην τράπεζα, όταν νομίζει πως στο ταμείο αναβοσβήνει το νούμερο της, για να φέρνει καλύτερα, γιατί εδώ που κάθομαι δεν με πιάνει. Δεν θέλω να σε κάνω να αισθανθείς άσχημα φίλε ανεμιστηράκια, αλλά το air-condition σε πιάνει παντού, ΧΩΡΙΣ να χρειαστεί να σηκώνεσαι!
Παρότι είμαστε 2-0 από τα αποδυτήρια, θα παίξω και άλλο μπαλίτσα γιατί μπορώ. Όσο περίεργο και αν σου φαίνεται φίλε μου, το air-condition δροσίζει τον οποιαδήποτε χώρο αιώνες γρηγορότερα από τον ανεμιστήρα. Ξέρεις γιατί; Γιατί ο ανεμιστήρας απλά ανακυκλώνει τον αέρα του χώρου στον οποίο βρίσκεσαι. Επομένως όταν μπεις σε ένα δωμάτιο με θερμοκρασία 32 βαθμών Κελσίου, βάζοντας ανεμιστήρα θα έχεις αέρα 32 βαθμών Κελσίου στα μούτρα σου. Αν βάλεις air-condition θα έχεις ένα ευτυχισμένο υπόλοιπο στην μέρα σου.
Το air-condition επίσης έχει χειριστήριο, με το οποίο χειρίζεσαι τα πάντα εξ’ αποστάσεως. Θα προλάβω αυτούς που βιάζονται να πουν ότι κυκλοφορούν και ανεμιστήρες με χειριστήριο και θα απαντήσω το εξής: Έχετε δίκαιο απλά όταν κατεβάσεις την θερμοκρασία από 26 σε 20 βαθμούς θα δεις εμφανή διαφορά. Αν αλλάξεις σκάλα που λένε και οι παλιοί Πασόκοι οι ορθόδοξοι, βάζοντας την μεγάλη και όχι την μικρή, θα νομίζεις ότι χάλασε το χειριστήριο. Γιατί; Γιατί δεν υπάρχει καμία διαφορά. Δεν σταματώ, γιατί έχω πάρει φόρα, το air-condition δεν δύναται να το πάρεις σβάρνα το βράδυ, όταν σαν ζόμπι σε καταστολή θα σηκωθείς να πιείς ένα ποτήρι νερό. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν βρίσκεται μπροστά στις παντόφλες, αλλά είναι στερεωμένο στον τοίχο για να μην ενοχλεί και πεδικλώνει. Απλά και κατανοητά. Τελευταίο και σημαντικότερο το κρατάω για τους άπιστους Θωμάδες, που δεν έχουν πετάξει ακόμη τους ανεμιστήρες από πατάρια, αποθήκες και υπόγεια.
Το πλέον ενοχλητικό της ζέστης, είναι αυτός ο άτιμος ιδρώτας που τρέχει σαν ρυάκι, που ξεκινά από πλημμυρισμένο φρεάτιο στην Κηφισίας. Αυτή η αίσθηση πως αποχαιρετάς τον μάταιο τούτο κόσμο και πως δεν θα αντέξεις να φτάσεις μέχρι την κατάψυξη με τα παγωτά, έστω για μια τελευταία φορά. Μάντεψε τι συμβαίνει όταν βρεθείς σε χώρο με air-condition: Σταματάς να ιδρώνεις. Μάντεψε τι συμβαίνει όταν μπαίνεις σε χώρο με ανεμιστήρα: Συνεχίζεις να ιδρώνεις.
Mic Drop ανεμιστηράκηδες!
Ας κάνουμε λοιπόν όλοι μαζί ενός λεπτού σιγή για τον μπαμπά σας, τον Willis Carrier που ανακάλυψε το air-condition.