Δύσκολο αποδεικνύεται το να είσαι Κατερίνα Καινούργιου το 2019. Η βαρόνη του νεοσύστατου καναλιού, αποφασισμένη να πάρει εκδίκηση για όλες εκείνες τις άβολες στιγμές που έκανε την όμορφη, προσπαθώντας να μιλήσει με έναν φελλό στο στόμα σπάζοντας αυγά στο κεφάλι της, σε εκπομπές ανάλογου επιπέδου με τη δική της, τα δίνει όλα.

Δεν ξέρω αν θυμάστε την κρατικής σημασίας σύρραξη, που είχε λάβει χώρα στη show biz, με την κεντρικιά παρουσιάστρια να δυσφορεί για φωτογραφίες της, που είχαν δημοσιευθεί και έδειχναν μια κάπως διαφορετική όψη του προσώπου της. Θεωρώντας ότι μας νοιάζει, άρχισε να μας εξηγεί πώς ανέβηκε η μύτη της και τι συμβαίνει τέλος πάντων με τα χείληκαι το στήθος της, μπας και καταφέρουμε να κοιμηθούμε το βράδυ. Θύμα bullying ένιωσε η Κατερίνα και αποφάσισε να μην αφήσει άνθρωπο σε χλωρό κλαρί που να μη βγάλει τα κόμπλεξ της.

Η παρουσιάστρια που μας κλήρωσε κάθε πρωί να τη βλέπουμε να παλεύει να μαγειρέψει και με αγωνία ρωτάει την αστρολόγο της πότε θα ξεκουμπιστούν οι κακοί πλανήτες από την ερωτογενή της ζώνη, για να γνωρίσει επιτέλους τον σύντροφο των ονείρων της, μετά το ομοφοβικό της ξέσπασμα για το συγκρότημα από την Κορέα, την κοπέλα που έβαψαν με φούμο, και το Σπύρος Μπιμπίλα που φορά άρωμα κουραμπιέ και όχι τη σκατίλα που έχουν συνηθίσει να μυρίζουν, στο στόχαστρο της βρέθηκε η διάσημη τρανς Κέιτλιν Τζένερ, μέλος γνωστής οικογένειας τηλεπερσόνων.

Δυσκολεύτηκε η Κατερίνα να βρει το άρθρο που θα συνοδεύσει την Κέιτλιν, παρά τα τόσα πτυχία της και φυσικά τους αρκετούς gay και τρανς φίλους που έχει και που χρειάζονται όλοι αυτοί οι επικίνδυνα ημιμαθείς άνθρωποι, για να ξεπλένουν τις σάχλες που εκτοξεύουν.

Με την “πανέμορφη ερωμένη” της, σύμφωνα με την ξανθιά κεντρικιά, επισκέφτηκε την Ακρόπολη ο πατέρας των Καρντάσιαν και κάπου εκεί τη λυπόμαστε μια και μοιάζει να ανατίναξε και τα δικά της εγκεφαλικά κύτταρα, παρέα με τα δικά μας. Θα είχε ενδιαφέρον το πόσο θιγμένη να περιφερόταν η Κατερίνα, αν τους κατά καιρούς συντρόφους της, τους χαρακτήριζαν “εραστές” και άλλα τέτοια κομψά που μπορώ να σκεφτώ, βάση της άκομψης λογικής της.

Καλά, προφανώς το πάνελ παρέπαιε μεταξύ ηθικολογίας, παράνοιας και ασχετοσύνης, παίρνοντας γκριμάτσες και βγάζοντας συμπεράσματα τύπου: “πήρε πολλά λεφτά για να το κάνει”, “ρε παιδιά, μπορεί να ένιωθε όντως άβολα”, “γιατί αφού έγινε γυναίκα πηγαίνει με γυναίκες”, “μπορεί αν θέλει να ξαναγίνει άντρας” και γενικά σωπάστε λίγο.

Σας έχει σιχαθεί το μέσα μας και το έξω μας, κουραστήκαμε να μην μπορούμε να πατήσουμε ένα κουμπί μη και πέσουμε πάνω στις παραμορφωτικές φιγούρες σας. Δεν είστε το κέντρο του κόσμου, δεν γίνεται να μιλάτε για όσα δεν ξέρετε, θέλουμε επιτέλους να το βουλώσετε για λίγο. Ναι, να το βουλώσετε. Να κάνετε νύχια, μαλλιά, να φουσκώσετε στήθος και κώλους και να νιώθετε καλά με αυτό (γιατί δεν είναι κακό), χωρίς να προσπαθείτε να είστε και κάτι άλλο, μοιάζοντας όλο και πιο πολύ με ξεπεσμένα ανθρωπάκια που ακόμη παλεύουν για καριέρα πατώντας σε στερεότυπα και γνώση που φτάνει στο ανάγνωσμα ενός τίτλου βιβλίου.

Φυσικά, για το παραπάνω αίσχος πήρε θέση το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), εκφράζοντας το αυτονόητο που καταργείται μεταξύ κουτσομπολιού και φτήνιας, με την παρακάτω ανκοινωνση.

“Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών ανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου καταγγέλλει με έντονο τρόπο τον συνεχή κακοποιητικό λόγο κατά των τρανς ανθρώπων, και ιδιαίτερα την προσφώνηση σε λάθος γένος (misgendering) στα μέσα ενημέρωσης στη χώρα μας.

Αφορμή γι’ αυτήν την παρέμβαση είναι η τηλεοπτική εκπομπή «Ευτυχείτε» του καναλιού Open TV που παρουσιάζει η Κατερίνα Καινούργιου, στην οποία αναφέρθηκε γνωστή αμερικανίδα τρανς γυναίκα που επισκέπτεται τη χώρα μας, όχι μόνο εν γνώσει της παρουσιάστριας, αλλά με ηθελημένο τρόπο από την ίδια και τους συνομιλητές της, στο αντρικό γένος.

Η αναφορά, και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά (που εν προκειμένω είναι παραπάνω από προφανής), στο λάθος γένος, στιγματίζει, κακοποιεί και αποτελεί απεχθή βία για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόστασή τους, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς τους καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμική και δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία”.

Και εις κατώτερα!