Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στη χώρα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος και οι νεκροί στην Μάνδρα Αττικής ανέρχονται σε 16, με την ευχή όλων μας να μην αυξηθεί αυτός ο αριθμός. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, το πολιτικό προσωπικό της χώρας είτε από την πλευρά της κυβέρνησης είτε από αυτή της αντιπολίτευσης, επιδίδεται σε ένα αισχρό επικοινωνιακό παιχνίδι πάνω στους νεκρούς της καταστροφής. Θα μου πεις είναι η πρώτη φορά; Δυστυχώς όχι. 

Είναι γνωστό ότι στη σύγχρονη εποχή οι όροι σύμφωνα με τους οποίους παίζεται το παιχνίδι της πολιτικής έχουν αλλάξει σε τεράστιο βαθμό. Γιατί είναι δεδομένο ότι στην εποχή της εικόνας, ο τρόπος που επικοινωνείται το μήνυμα είναι απείρως σημαντικότερος από το ίδιο το μήνυμα. Ωστόσο το πραγματικό πρόβλημα εντοπίζεται σε αυτό που έχει περιγράψει έξοχα ο Μάνος Χατζιδάκις: “Αν συνηθίσεις το τέρας, θα αρχίσεις να το μοιάζεις”

Έχουμε συμφιλιωθεί κι εμείς οι πολίτες με το πολιτικό παιχνίδι της εικόνας. Και αυτό είναι εξοργιστικό. 

Έχουν χάσει τη ζωή τους 16 άνθρωποι και εμείς με την ιδιότητα του τηλεθεατή και του ψηφοφόρου παρακολουθούμε αμίλητοι και κρίνουμε την ποιότητα της εικόνας. Το χρώμα, τον ήχο, το συναίσθημα, τη σκηνοθεσία. Αν η οθόνη σου δείχνει σκατά, είτε τα βλέπεις σε 360 pixels είτε σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, παραμένουν σκατά. Ας συμφωνήσουμε σε αυτό επιτέλους και ας διώξουμε τα σκατά από την οθόνη μας να δούμε τι έχει από πίσω. Γιατί το έχουμε πάρει όλοι λάθος.

Οι πολιτικοί 

Το έκαναν παντά και μάλλον δεν θα σταματήσουν να το κάνουν ποτέ. Απλά τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Βλέπεις τα social media πια είναι για όσους επιδιώκουν να φτιάξουν ή να συντηρήσουν μια πολιτική καριέρα, ένας χώρος όπου μπορούν να παράγουν πολιτική κάθε μέρα όλη μέρα. Και δώστου μπινελίκια για τον κρατικό μηχανισμό όταν είμαστε στην αντιπολίτευση, και δώστου “φταίνε οι προηγούμενοι”, όταν είμαστε στην κυβέρνηση. Χρειάζεσαι και παραδείγματα; Δεν υπάρχει λόγος. Για κάθε καταστροφή σε αυτή τη χώρα, για κάθε δεινό, τα λόγια είναι ίδια από τις δύο πλευρές του δρόμου. Το μόνο που αλλάζει κάθε φορά, είναι η πλευρά στην οποία ορθώνει λόγο ο ομιλών. Όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Πολλά χρόνια τώρα. 

Τα ΜΜΕ

Η θλιβερή αλήθεια είναι ότι τα ΜΜΕ ακολουθούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία την πεπατημένη του κομματικού μηχανισμού, άλλοι από άποψη, άλλοι από “καθήκον”, άλλοι γιατί έτσι έχουν μάθει τη δουλειά. Αλλά ρε διάολε, ο ένας είπε ζωντανά στην τηλεόραση “Οι νεκροί έφτασαν ΑΙΣΙΩΣ τους 14” και ο άλλος έπιασε μια γυναίκα που είχε χάσει το σπίτι της λίγη ώρα πριν, και της είπε “μη στενοχωριέστε” και μετά της έβαλε το μικρόφωνο στα μούτρα για να του απαντήσει. Τα ΜΜΕ της μίας πλευράς ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, τα ΜΜΕ της άλλης μας θυμίζουν τι συνέβαινε τόσα χρόνια σε έναν άτυπο -ποιος-την-έχει-μεγαλύτερη διαγωνισμό- που δεν τελειώνει, απλά μεταλλάσσεται ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Σκάστε και καταγράψτε απλά την είδηση. 

Τα social media

Και εδώ ερχόμαστε εμείς, για να μη βγάζουμε την ουρά μας απ’έξω. Όσο καλά είναι τα facebook και twitter άλλο τόσο μπορούν να κάνουν και κακό. Γενικά, τα social media είναι σαν το νερό. Παίρνουν το σχήμα που τους δίνει η συσκευασία. Έτσι κάνοντας μια βόλτα στο newsfeed σου θα δεις ανθρώπους να απλώνουν την αποψάρα τους για θέμα που ΠΡΟΦΑΝΕΣΤΑΤΑ δεν γνωρίζουν. Βέβαια μπορεί να κάνω λάθος και όλοι μου οι φίλοι στο facebook είναι γεωλόγοι. Φίλε χρήστη των social media, δεν είναι απαραίτητο να έχεις άποψη για τα πάντα. Δεν είναι ντροπή να πεις ότι δεν έχεις γνώσεις για ένα θέμα. ΒΟΥΛΩΣΕ ΤΟ. 

Οι ώρες είναι δύσκολες. Δεν θα πάθεις τίποτα αν πάρεις λιγότερα like σήμερα. Δεν θα πάθεις τίποτα αν δεν πάρεις ψήφους σήμερα. Δεν θα πάθεις τίποτα αν πάρεις λογότερα κλικ.