Ήρθε η ώρα να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους σε αυτή τη χώρα. Να σταματήσουμε να πιστεύουμε ό,τι μας σερβίρουν και να κοιτάξουμε με αντικειμενική ματιά την ιστορία μας. Ποιος ιδανικότερος να μας βοηθήσει αν όχι ένας καθηγητής πανεπιστημίου;
Με άρθρο του στην Kαθημερινή εδώ ο πανεπιστήμονας καθηγητής του Γιέηλ Στάθης Καλυβάς, είπε αυτά που οι υπόλοιποι ντρέπονται ακόμα και να σκεφτούν:
Η χούντα βοήθησε στον γρήγορο εκδημοκρατισμό της χώρας. Και ένα ευχαριστώ δεν είπατε αχάριστοι. Η δικτατορική επταετία ήταν ένα μικρό ασήμαντο διάλειμμα. Διακοπές θα προσέθετα εγώ. Επίσης ανέφερε πως “το στρατιωτικό καθεστώς γνώριζε πλατιά λαική αποδοχή εκείνη την εποχή”. Περίμενε, έχει κι άλλο. Συνεισέφερε στην ανάπτυξη μέσω “του οικονομικού της θαύματος, έφτιαξε δρόμους, αστικοποίησε και ηλεκτροδότησε τη χώρα και επίσης έφερε ξένες επενδύσεις”. Τι άλλο έγινε όμως που σίγουρα σκέφτηκε, αλλά δεν ανάφερε αυτός ο φωστήρας της πολιτικής επιστήμης;
Στήριξε τον εσωτερικό τουρισμό της χώρας
Με τα καινοτόμα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ένωσε με απευθείας δρομολόγια ακτοπλοικών γραμμών ακριτικά ή ακατοίκητα νησιά της χώρας μας, τονώνοντας την εγχώρια οικονομία και τις μικρομεσαίες νησιώτικες επιχειρήσεις. Επίσης, η μετατόπιση μεγάλου μέρους του πληθυσμού στον καθαρό αέρα των νησιών, μακριά από το άγχος των μεγαλουπόλεων, βελτίωσε δραστικά την υγεία τους, αυξάνοντας τον μέσο όρο ζωής των Ελλήνων.
Έφερε τους Κύπριους πιο κοντά
Η Κύπρος, το τρίτο μεγαλύτερο νησί της μεσογείου με 9.251.47 τ.χλμ, είχε το 1974, 645,000 κατοίκους. Οι Κύπριοι είχαν αρχίσει να αποξενώνονται μεταξύ τους και μάλιστα συγγενείς που έμεναν οι μεν στη νότια και οι δε στη βόρεια πλευρά του νησιού μπορεί να έκαναν μήνες μέχρι και χρόνια να βρεθούν. Η χούντα κατάλαβε αμέσως το πρόβλημα και αποφάσισε να βοηθήσει τους Κύπριους να έρθουν πιο κοντά, συρρικνώνοντας το νησί κατά 35%. Επίσης, ήξεραν ότι οι Κύπριοι θα είχαν ζηλέψει, προφανώς, απο το πραξικόπημα στην Ελλάδα και την καταφανέστατη επιτυχία του, έτσι αποφάσισαν να κάνουν ένα δώρο στην Κύπρο: ένα ολόδικό της πραξικόπημα!
Έφτιαξε το πρώτο ανοιχτό Πανεπιστήμιο
Η χούντα έθεσε από την αρχή ως προτεραιότητα, την Παιδεία, γι’αυτό προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στον εκπαιδευτικό τομέα. Το πιο σημαντικό από αυτά ήταν η ίδρυση του πρώτου ανοιχτού πανεπιστημίου στη χώρα. Τελείως ανοιχτό. Χωρίς πύλες, φράχτες και τα συναφή.
Έφερε πιο κοντά την ελληνική οικογένεια
Συχνό φαινόμενο εκείνη την εποχή ήταν να λείπουν οι γονείς πολλές ώρες την ημέρα από την οικογενειακή εστία. Είτε λόγω εργασίας, είτε λόγω καφενείου η γονεϊκή φιγούρα απουσίαζε απο τα σημαντικότερα γεγονότα της οικογένειάς. Ο κατ’οίκον περιορισμός ήταν μια εξαιρετική ιδέα για να έρθει πιο κοντά η οικογένεια και μια ευκαιρία σύσφιξης των συγγενικών δεσμών.
Αυτά και άλλα πολλά γράφονται στην Ελλάδα του 2017 από καθηγητές Πολιτικών Επιστημών του Γιέηλ Γιουνιβέρσιτι. Αυτό για όσους επιμένουν ότι τα καλύτερα μυαλά φεύγουν στο εξωτερικό. Εννοείται φεύγουν και αυτά που είναι γεμάτα σκατά.
Εσύ, τι θυμάσαι από την επταετία; Πες μας στα σχόλια!