Πουρνό πουρνό, γραφείο Provocateur, πίνουμε το καφεδάκι μας και ψιλοσυζητάμε για τα θεματάκια που θα ετοιμάσουμε σιγά σιγά για τις βρωμιάρες χρονιάρες μέρες που έρχονται. Αφού έχουμε σχεδόν καταλήξει για το πόσο σιχαινόμαστε τα χριστούγεννα, ντάξει όχι όλοι, πέφτουμε σε αυτή την είδηση… Τίποτα δεν θα είναι ίδιο πια στις χριστουγεννιάτικες συζητήσεις μας.

Ναι. Πήγαν οι τύποι και στόλισαν με χριστουγεννιάτικα δέντρα τα μέρη όπου κοιμούνται κάποιοι άστεγοι. Βρέθηκαν κάποιοι συνάνθρωποί μας που αναρωτήθηκαν τι μπορεί να χρειάζεται ένας άστεγος για να ζει καλύτερα, και η απάντηση που δόθηκε είναι ότι χρειάζονται λίγο πνεύμα χριστουγέννων για να αναθαρήσουν οι άνθρωποι. ΡΕ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ ΡΕ;

Δεν θα συζητήσουμε για το γενικότερο κλίμα που παίζει κάθε χρόνο τέτοια εποχή και τρόπον τινά επιβάλλει τη φιλανθρωπία, τη γουάου διάθεση και τη χωρίς λόγο χαρά που ΠΡΕΠΕΙ να κυριαρχεί στην ατμόσφαιρα. Θα μιλήσουμε όμως για όλους αυτούς τους τύπους που αρνούνται να καταλάβουν τι συμβαίνει γύρω τους και ζουν σε ένα δικό τους, παράλληλο σύμπαν.

Όσο κι αν μας φαίνεται περίεργο, υπάρχουν τριγύρω κάποιοι συμπολίτες μας που έχουν από καιρό εξασφαλίσει την επιβίωση αλλά και την διαβίωσή τους και έχουν “αφιερωθεί” στο να κάνουν καλύτερες τις ζωές των άλλων. Μόνο που το κάνουν τόσο άκομψα που όλη αυτή η ιστορία τους γυρίζει μπούμερανγκ. Φυσικά αυτή η περιγραφή πιάνει το καλο σενάριο. Γιατί το κακό, λέει πως όταν πηγαίνεις χριστουγεννιάτικο δέντρο δώρο σε έναν άστεγο, είσαι απλά ηλίθιος, χωρίς κανένα ελαφρυντικό και δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες κοινωνιολογικές γνώσεις για να καταλάβεις ότι οι ανάγκες των αστέγων δεν ικανοποιούνται με παπάτζες. Δεν σου ζήτησε κανένας αγαπητέ ατενίστα να γνωρίζεις απέξω κι ανακατωτά τη δομή της πυραμίδας του Μάσλοου, αλλά πολύ απλά να έχεις λίγη λογική στο κεφάλι σου. Σε μια εποχή που οι άστεγοι ολοένα και πληθαίνουν (λαϊκισμός κι αυτό;) είναι τουλάχιστον προσβλητικό για εκείνους να γίνονται θύματα της επικοινωνιακής πολιτικής μιας ομάδας βλαμμένων που θέλουν να κάνουν μια “συμβολική” κίνηση και να δείξουν σε όλο τον κόσμο τα #agapimono συναισθήματά τους.

Βέβαια για να μην τα αδικούμε τα παιδιά, θα μπορούσαν να προσφέρουν κι άλλα πράγματα στους αστέγους και δεν το έκαναν. Εμείς ψάξαμε και μάθαμε από ανθρώπους του περιβάλλοντος των πυροβολημένων που πρόσφεραν δεντράκια, ότι ήθελαν να χαρίσουν κι άλλα πράγματα αλλά οι ίδιοι οι άστεγοι τα αρνήθηκαν.

Ο Γιώργος Τ. μέλος του Ποταμιού και φανατικός θαυμαστής του Κωστή Μαραβέγια, μας είπε χαρακτηριστικά ότι είχε αγοράσει ένα Playstation 4 με 2 χειριστήρια για να το χαρίσει σε έναν 80χρονο άστεγο στο Μοναστηράκι αλλά εκείνος ο αχρείος δεν το δέχτηκε με μια εντελώς χαζή δικαιολογία, ότι και καλά δεν έχει κάποιον για να παίζουν μαζί pro. Ο νεαρός ακτιβιστής προσπάθησε να πείσει τον 80χρονο αλλά εκείνος φάνηκε αμετανόητος.

Από την άλλη, η Ιωάννα Κ. που έχει συμμετάσχει σε σκληρές μάχες εναντίον του καθεστώτος (όπως το πλέξιμο πουλόβερ για τα δέντρα της πλατείας Συντάγματος) δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η δημοσίευση της δράσης στο facebook έχει λάβει τόσα αρνητικά σχόλια. “Ειλικρινά είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Τι ήθελαν δηλαδή, να τους πάμε φαγητά και κουβέρτες; Τότε δεν θα ασχολούταν κανένας μαζί μας. Δεν είναι λίγο βλακεία να κάνεις τέτοια προσπάθεια και να μη σε στηρίζει κανείς. Είναι λίγο ίου όλο αυτό.”

Εμείς από την πλευρά μας θα στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που δεν προσβάλλει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και ειδικά εκείνων που βρίσκονται σε ανάγκη. Για τους υπόλοιπους, τα λέει καλά ένα εξαιρετικό κείμενο του protagon.

 

Update: Λίγο μετά τη δημοσίευση του κειμένου, δημοσιεύτηκε και αυτή η θέση της ομάδας που οργάνωσε τη συγκεκριμένη δράση.