Ο Φώτης Σεργουλόπουλος, παρευρέθηκε σε βραδινή εκπομπή γνωστού παρουσιαστή και μέσα σε λίγα λεπτά κατάφερε να πει απλά και μάγκικα, όλα όσα εμείς ξοδεύουμε ατελείωτες αράδες. Κατάφερε να πετάξει στα μούτρα κάθε ρατσιστή και σαδιστή με την ανθρώπινη ύπαρξη, μια άποψη  χωρίς περιθώρια λογικής διαφοροποίησης. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει, καταφέρνοντας μοναδικά να αποφύγει κάθε απόχρωση απολογίας στο λόγο του.

Ενδιαφέρον για εμάς, είναι το γεγονός ότι στα σχόλια που γράφτηκαν για την τελευταία του εμφάνιση (μπορείς να τσεκάρεις εδώ), δεν υπήρξε ούτε ένα αρνητικό.

Οι δικές μας αντιδράσεις, για όσα είδαμε και όσα θυμηθήκαμε με αφορμή την εμφάνιση αυτή… 

Κάθε άνθρωπος, που χρησιμοποιεί το δημόσιο λόγο του για να καταρρίψει ένα αισχρό στερεότυπο, κερδίζει το σεβασμό και την υποστήριξη μας. Μέσα από ένα θλιβερό περιστατικό της ζωής του, ο Φώτης Σεργουλόπουλος κατάφερε να περάσει το μήνυμα του “μη λες πολλά, η ζωή είναι μεγάλη πόρνη και δεν ξέρεις τι θα σου φέρει”. Αγαπάτε αλλήλους με λίγα λόγια και ζήστε όλοι ευτυχισμένοι. Πόσο δύσκολο στα αλήθεια έτσι;

Η δύναμη, του να στέκεσαι μπροστά σε μια κοινωνία που ακόμη δεν έχει βρει τα πατήματα της, εκφράζεωντας τη γνώμη σου χωρίς περιστροφές. Να εξηγείς ότι το αίμα στις φλέβες των ανθρώπων, ήταν από πάντα αδελφικό, τη στιγμή που η χώρα σου βρίσκεται σε μια διαρκή σύγχυση. Να μπορείς να δεις τους ανθρώπους γυμνούς από θρησκεία, γλώσσα και χρώμα. Αυτό, δεν είναι απλά τέλειο. Είναι εκπληκτικά αδιαμφησβήτητο.

Σκέψου τώρα, όλους αυτούς τους μισάνθρωπους που πιστεύουν σε κάστες και καθαρές φυλές. Σκέψου αυτούς τους φωστήρες γονείς, που κλείνουν σχολεία και κρεμούν της αγάπη τους στα κάγκελα. Όλοι αυτοί που κατά καιρούς απολαμβάνουν να βρίζουν εξαθλιωμένους, να κατηγορούν πολιτικούς και να φτύνουν κάθε πρόσφυγα και μετανάστη, την βρήκαν από εκεί που δεν την έψαχναν. Ένας τύπος, που έχουμε συνηθίζει σε μια χαρούμενη και ανάλαφρη εκδοχή, τους ξεπάστρεψε σε χρόνο ντε τε.

Στην απόλυτα ρατσιστική περίοδο των social media, όταν όλοι μπορούν να σχολιάσουν ανώνυμα και ανεύθυνα, ο άνθρωπος αυτός βγαίνει με ονοματεπώνυμο και εκφράζει τον αξιακό του κώδικα. Κόντρα σε όσους μπορούν να σχολιάσουν, εξευτελίζοντας προσωπικά δεδομένα και αποδομώντας προσωπικότητες, δεν κώλωσε πουθενά. Παντελονάτα όπως λέμε και στο χωριό μου…

Είναι κρίμα που όλα αυτά δεν είναι ακόμη αυτονόητα! Πως θα μπορούσε να είναι όμως, σε μια κοινωνία βομβαρδισμένη από φόβο, άγχος και αγωνία; Το διαφορετικό, θα το έχουμε αντιμετωπίσει μόνο όταν δεν θα το αναγνωρίζουμε πια. Όταν οι πρόσφυγες θα ανήκουν στη γη που πατούν, όταν δεν θα υπάρχει ανάγκη οι ομοφυλόφιλοι να δηλώσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Μέχρι τότε, 3 λεπτά βίντεο σαν και αυτό θα μας εντυπωσιάζουν και θα μας λυπούν ταυτόχρονα, για το που είμαστε τελικά σαν κοινωνία.

Είδα τον Φώτη στον Κωστόπουλο και θυμήθηκα το τραγικό παραλήρημα του Λιάγκα, όταν ο πρώτος αποφάσισε να γίνει πατέρας. Αν έχεις το Θεό σου δηλαδή. Βγήκε ο Λιάγκας να ορίσει τι είναι φυσιολογικό και πως πρέπει να μεγαλώνει ένα παιδί. Είπε ένα σκασμό ανούσιους προβληματισμούς, για να κάνει την πάπια δύο χρόνια μετά. Ο Σεργουλόπουλος, πήγε στην εκπομπή του και τον άδειασε κανονικά. Φυσικά εκείνος αναμάσησε τα τότε λεγόμενα του, κάνοντας τα να φαίνονται ακόμη πιο γελοία.