Αρχίζοντας, να σε ενημερώσω πως ό,τι διαβάσεις σε αυτό εδώ το κείμενο, στο γράφει ένας άνθρωπος που δεν έχει καν το pokemon go στο κινητό του και δεν το έχει παίξει ούτε 5 λεπτά. Όχι από απέχθεια ή από οτιδήποτε άλλο. Απλά δεν είμαι τόσο αυτού του είδους παιχνιδιού. Φυσικά πριν από καμιά 15αριά χρόνια στο GameBoy είχα περάσει αμέτρητες ώρες κυνηγώντας πόκεμον και τερματίζοντας κόκκινη, μπλε και κίτρινη κασέτα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Τώρα το έχω ρίξει στο Football Manager και δε μου μένει χρόνος για τέτοια παιχνίδια.
Παρατηρώ ένα συνεχόμενο κράξιμο από όλες τις πλευρές για το pokemon go και τους παίκτες του, που το θεωρώ λίγο υπερβολικό για διάφορους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω. Εννοείται πως ο καθένας έχει δικαίωμα να κρίνει και να κατακρίνει οτιδήποτε, αλλά ως εξωτερικός παρατηρητής, δίνω βάση σε εκείνους που χρησιμοποιούν λογικά επιχειρήματα και -να με συμπαθάς- τα περισσότερα που έχω ακούσει ή διαβάσει, απέχουν πολύ από την λογική.
Το pokemon go δεν είναι ενα παιχνίδι σαν όλα τα άλλα video games ή apps ή όπως θες πες τα. Από όποια πλευρά και αν το δεις. Και οι λόγοι είναι οι εξής…
Πολλά φράγκα
Η μετοχή της Nintendo έχει φτάσει στο θεό από την πρώτη κιόλας μέρα της κυκλοφορίας του παιχνιδιού. Ο λόγος είναι προφανής. Τα εκατομμύρια downloads που γίνονται κάθε μέρα. Αν νομίζεις ότι είμαστε υπερβολικοί, τσέκαρε εδώ σε πραγματικό χρόνο πόσοι κατεβάζουν το παιχνίδι τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το κείμενο. Ο ημερήσιος τζίρος της εφαρμογής ήταν σχεδόν 1.600.000$, μία εβδομάδα μετά την κυκλοφορία του, ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 10.000.000$ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ. Η startup που το έφερε στην αγορά κοστίζει… μόλις 3.600.000.000$. Έχει ξεπεράσει σε downloads το Tinder ενώ είναι θέμα χρόνου να έχει και περισσότερους ενεργούς χρήστες από το Twitter!
Πολύ συγκεκριμένο κοινό
Τα pokemon εμφανίστηκαν σε μορφή animation το 1995 ενώ μερικά χρόνια μετά πέρασαν στο GameBoy και στις άλλες κονσόλες της Nintendo. Οι τότε χρήστες του, σήμερα είναι μεταξύ 25-35 ετών. Αυτό σημαίνει ότι το κοινό του κυμαίνεται σε αυτές (ή και σε μικρότερες που μεγάλωσαν με τις ιστορίες των συγγενών τους) τις ηλικίες. Για την ακρίβεια, το 78% των ενεργών παικτών είναι από 18 έως 34 ετών. Στο υπόλοιπο 22% το μεγαλύτερο κομμάτι είναι έφηβοι κάτω των 18. Κανένα άλλο video game μέχρι σήμερα δεν είχε τόσο συγκεκριμένο κοινό. Και συγκεκριμένο κοινό, σημαίνει περισσότερα χρήματα από τις διαφημιστικές. Τσέκαρε.
Βγάζει τους παίκτες στον δρόμο
Πρακτικά είναι το πρώτο ηλεκτρονικό παιχνίδι που βγάζει τους παίκτες του στο δρόμο και αυτό από μόνο του είναι ένα πολύ θετικό στοιχείο. Το pokemon go απευθύνεται σε ανθρώπους που έτσι κι αλλιώς θα περνούσαν την ώρα τους κολλημένοι σε μια οθόνη (εκτός αν πιστεύεις ότι ξαφνικά κάποιος θα παρατήσει το βιβλίο και θα αρχίσει να κυνηγάει πίκατσου). Οπότε αν το δούμε από μια τέτοια οπτική, έχουμε να κάνουμε με το πρώτο video game που σε βγάζει να περπατήσεις, που σε αναγκάζει να συναναστραφείς με άλλους ανθρώπους. Ακόμα, υπάρχουν συγκεκριμένα επιτεύγματα που ξεκλειδώνουν όσο περισσότερο περπατάς, έτσι πολλοί θα μπουν στη διαδικασία να ασκηθούν κιόλας. Για ρώτα τους και στο San Francisco που ξαφνικά είδαν 9.000 κυνηγούς πόκεμον να τριγυρνάνε στην πλατεία.
Ενώνει παρελθόν και παρόν
Όπως προανέφερα, δεν έχω παίξει το pokemon go. Ωστόσο δεν θα αρνηθώ ότι μόλις άκουσα για το παιχνίδι και είδα κάποιες εικόνες από το περιβάλλον του, θυμήθηκα εκείνες τις ώρες που περνούσα στο GameBoy παλεύοντας με ασπρόμαυρα πίξελ. Όπως και να το κάνεις η νοσταλγία που δημιουργεί το παιχνίδι στη δική μου γενιά είναι ανασταλτικός παράγοντας για την επιτυχία του. Πόσο μάλλον όταν η νοσταλγία συνοδεύεται από gadgets και εισβάλλει δημιουργικά στο σήμερα.
Υπάρχει ο αντίλογος
Ναι προφανώς όσοι είναι κατά δεν έχουν άδικο σε όλα, αφού όπως έχει φανεί το pokemon go έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους σε ακρότητες ενώ φυσικά και είναι προτιμότερο να ζεις την πραγματική ζωή από την ψηφιακή. Εννοείται πως δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα του κόσμου να βλέπεις ανθρώπους να χρειάζονται την τεχνολογία για να βγουν από το σπίτι τους ή να αλληλεπιδράσουν με άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς όμως η εποχή της ταχύτητας μας έχει βάλει σε αυτό το τριπάκι.
Αλλά ας πούμε απλά πως… ουδέν κακον αμιγές καλού. Εσύ τι λες;